Aga

Ága

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βουλγαρία/Γερμανία/Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μίλκο Λαζάροφ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Μίλκο Λαζάροφ, Σιμεόν Βεντσισλάβοφ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μιχαήλ Απροσίμοφ, Φεοντόσια Ιβάνοβα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλογιάν Μποζίλοφ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Πένκα Κούνεβα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: New Star
    Aga

Μια τελευταία ανάμνηση από έναν κόσμο που μας αποχαιρέτησε εδώ και καιρό με πλήρη κυριαρχία του απέραντου λευκού, των μινιμαλιστικών εικόνων και του αργού ρυθμού. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Όλες οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου που διατηρούν τη φήμη τους ως σήμερα, αναπόφευκτα αντιμετωπίζονται με μια μυθική υπόσταση που ξεπερνά πολλές φορές την πραγματικότητα. Ο χρόνος που χωρίζει το σήμερα με το τότε είναι αρκετά μεγάλος και ικανός για να δημιουργήσει μύθους πίσω από την ακρίβεια της εικόνας - σκεφτείτε την ιστορία πως ο Μαξ Σρεκ μπορεί να ήταν όντως βαμπίρ στο «Nosferatu». Ένας λόγος παραπάνω για ταινίες που έμοιαζαν γυρισμένες πέρα από τα ανθρώπινα όρια, όπως το «Νανούκ του Βορρά» όπου ο Ρόμπερτ Φλάερτι έμεινε για έναν χρόνο στον Αρκτικό Κύκλο το 1921 για να φιλμάρει τον Νανούκ και την οικογένειά του σε έναν τρόπο ζωής που παρέπεμπε σε περασμένους αιώνες. 

Το «Aga» του Βούλγαρου Μίλκο Λαζάροφ τον βρίσκει στη Σιβηρία σε μια αισθητικά ακραία, για τα σημερινά δεδομένα, επιλογή αλλά και συνάμα σε μια συγκινητική διπλή αποστολή, το τελευταίο αντίο σε έναν τρόπο ζωής που ήδη τέλειωνε στην ταινία του Φλάερτι αλλά και στο καθήκον που μοιάζει να έχει για να υπενθυμίσει την τελευταία. Ο δικός του Νανούκ (το όνομα του ήρωα που κάνει τη σύνδεση ακόμη πιο άμεση) μαζί με τη σύζυγό του μοιάζουν με τα λάθη σε έναν απέραντο τόπο γαλήνης που θα μπορούσε να είναι και έξω από τη Γη, και λίγο πριν εξαλειφθούν αναζητούν την ύστατη επαφή μέσω του ταξιδιού στον πολιτισμένο κόσμο για την αναζήτηση της κόρης τους. Ο Λαζάροφ υποκλίνεται στο τοπίο και στην απλότητα της εικόνας του και παραμένει ως το τέλος πιστός σε αυτό το homage προς ανθρώπους και σινεμά με έναν υπνωτιστικό ρυθμό που μας προσκαλεί να έρθουμε στα μέτρα όσων αποχαιρετά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Aga
  • Aga