Αντίο, Ηλίθιοι!

Adieu les Cons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλμπέρ Ντιποντέλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλμπέρ Ντιποντέλ, Μάρτσια Ρομάνο, Ξαβιέ Νέμο
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βιρζινί Εφιρά, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Φιλίπ Ουτσάν, Νικολάς Μαριέ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αλέξις Καβιρτσίνε
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Κριστόφ Ζουλιέν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Weird Wave
    Αντίο, Ηλίθιοι!

7 Βραβεία Σεζάρ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου) και 2.000.000 εισιτήρια στη Γαλλία εν καιρώ πανδημίας (και περιορισμένης χωρητικότητας) κάνουν το «Αντίο, Ηλίθιοι!», από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας. 

Ο Αλμπέρ Ντιποντέλ σκηνοθετεί την Βιρζινί Εφιρά, ο χαρακτήρας της οποίας αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του γιου της, που είχε αναγκαστεί να δώσει για υιοθεσία όταν είχε μείνει έγκυος στην εφηβεία της. Η σαραντατριάχρονη κομμώτρια, θα βρει δυο εντελώς αναπάντεχους συνοδοιπόρους στην έρευνά της: δύο δημόσιους υπάλληλους, που υπηρετούν στην υπηρεσία όπου αρχικά προσφεύγει για να βρει βοήθεια στην αναζήτησή της.

Ο ένας, ο Ντιποντέλ, είναι ένας υψηλά ιστάμενος δημόσιος υπάλληλος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο οποίος, καθώς έχει μείνει πίσω στις προαγωγές του τμήματός του λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του, γίνεται αυτοκαταστροφικός και επικίνδυνος για τους συναδέλφους του. Ο άλλος, είναι ένας τυφλός άντρας, ο οποίος εργάζεται στα αρχεία της υπηρεσίας, καλύπτοντας στη συγκεκριμένη θέση την ποσόστωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία.

Οι φιλμικές καταστάσεις σχεδόν σουρεαλιστικές, ενώ το χιούμορ της ταινίας έχει μια αναρχία που θυμίζει τους Μόντι Πάιθονς – δεν είναι τυχάιο πως ο μέγας και τρανός Τέρι Γκίλιαμ, του κορυφάιου βρετανικού κωμικού σχήματος, κάνει ένα καμέο πέρασμα στην ταινία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Αντίο, Ηλίθιοι!
  • Αντίο, Ηλίθιοι!