Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός

Encanto

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η.Π.Α.
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζάρεντ Μπους, Μπάϊρον Χάουαρντ, Τσαρίς Κάστρο Σμιθζ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζάρεντ Μπους, Τσαρίς Κάστρο Σμιθ, Λιν Μανουέλ-Μιράντα, Τζέισον Χαντ, Νάνσι Κρους
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Έλενα Δελακούρα, Κωνσταντίνα Κορδούλη, Νίνα Μαζάνη, Θάνος Λέκκας, Μαρία Κοσμάτου, Αποστόλη Ψυχράμης
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αλεσάντρο Τζακομίνι, Ντάνιελ Ράις
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Λιν-Μανουέλ Μιράντα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός

Μία Κολομβιανή έφηβη έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός πως είναι το μόνο μέλος της οικογένειας των Μαδριγάλ που δε διαθέτει μαγικές δυνάμεις, στο νέο animation μιούζικαλ της Ντίσνεϊ που λικνίζεται σε λάτιν ρυθμούς.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Το θαύμα της διαφορετικότητας που κρύβεται στο καθένα από εμάς αποθεώνει το νέο, 60ο φιλμ της Ντίσνεϊ με τίτλο «Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός». Ένα κεφάτο μιούζικαλ φαντασίας που, παρότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και δε φτάνει σε εμβάθυνση τίτλους με το άγγιγμα της Pixar σαν το «Soul», το «Inside Out» ή ακόμη και το «Coco», δεν αποκλείει εντελώς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τουλάχιστον στη μη μεταγλωττισμένη εκδοχή του.

«Encanto» στα ισπανικά σημαίνει γοητεία, μία ποιότητα που ως ένα βαθμό αναγνωρίζουμε στον γεμάτο ρυθμό, μαγεία και χρώμα κόσμο ενός animation που κατά βάση υπηρετεί την κλασική συνταγή επιτυχίας του στούντιο. Εδώ, ο όρος αναφέρεται σε ένα φανταστικό μέρος, κρυμμένο στα βουνά της Κολομβίας, όπου ζει αρμονικά η οικογένεια των Μαδριγάλ. Γύρω από το μαγικό τους σπίτι ανθίζει μια υπέροχη κοινότητα. Και όλα τα παιδιά των Μαδριγάλ είναι προικισμένα από μία υπερφυσική ιδιότητα, ένα μαγικό χάρισμα. Για την ακρίβεια όλα εκτός από ένα, τη Μίραμπελ, το μόνο «κανονικό» παιδί της οικογένειας. Η Μίραμπελ όμως είναι η μόνη που αντιλαμβάνεται πως το θαύμα που φωτίζει εδώ και δεκαετίες τους Μαδριγάλ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Κατά συνέπεια, είναι η μόνη που μπορεί να το διαφυλάξει.

Αντιστρέφει τη συνήθη υπερηρωική συνθήκη με μια ηρωίδα που ξεχωρίζει ακριβώς επειδή δείχνει κανονική σε έναν κόσμο χαρισματικών

Αντιστρέφοντας τη συνήθη υπερηρωική συνθήκη με μια ηρωίδα που ξεχωρίζει ακριβώς επειδή δείχνει κανονική σε έναν κόσμο χαρισματικών, το «Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός» αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα ανοίγματος της παραδοσιακά συντηρητικής Ντίσνεϊ προς τη διαφορετικότητα. Μία τάση που παρεμπιπτόντως συνεχίζει να κινείται προς τη συμπερίληψη της λατινοαμερικανικής κουλτούρας (βλ. «Coco»), στρεφόμενη αυτή τη φορά προς την Κολομβία, που διαθέτει αφρο-λατίνους χαρακτήρες, που έχει στον πυρήνα της ιστορίας μία μητριαρχική φιγούρα (η Αμπουέλα Άλμα που στα ισπανικά σημαίνει Γιαγιά Ψυχή είναι η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα των Μαδριγάλ και θεματοφύλακας της θαυματουργής κληρονομιάς τους) και που ενδεχομένως κρύβει μια διακριτική αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από τη Λουίζα, μια κοπέλα με ρωμαλέα χαρακτηριστικά και υπερφυσική δύναμη.

Ώθηση στον κόσμο του «Encanto» δίνουν αποφασιστικά τα τραγούδια του κατόχου Grammy και υποψήφιου για Όσκαρ με τη «Moana», Λιν-Μανουέλ Μιράντα, εναρμονισμένα με τη μουσική που υπογράφει η Ζερμέν Φράνκο. Όχι πάντα αξιομνημόνευτα αλλά σίγουρα ταιριαστά με την ιστορία και την ποικιλομορφία των χαρακτήρων, τα κομμάτια που ακούγονται στην ταινία - αν και αγγλόφωνα στην πλειοψηφία τους - συνοδεύουν με τη φόρα του λάτιν ρυθμού τις περιπέτειες των Μαδριγάλ.

Αν κάτι έχει ενδιαφέρον στην τροπή της ιστορίας, είναι πως η απειλή που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Μαδριγάλ είναι εσωτερική και όχι εξωγενής

Πίσω όμως από το κέφι, τις οικολογικές αναφορές, τις σινεφίλ παραπομπές (από «Avatar» μέχρι «Τιτανικό») και το κωμικό στοιχείο με τα διάσπαρτα gags, ο κόσμος του Ενκάντο επιχειρεί να χωρέσει ήπια και πιο σκοτεινούς τόνους. Όπως την τραγωδία μέσα από την οποία γεννήθηκε κάποτε το θαύμα που άγγιξε τους Μαδριγάλ (ουδέν κακόν αμιγές καλού σα να λέμε), την υπο-ιστορία του εξόριστου και παρεξηγημένου μέλους της οικογένειας, Μπρούνο, ή βέβαια τη διαρκή μάχη της Μίραμπελ με την αίσθηση της απόκληρης, μια πάλη που την κάνει να παραπέμπει σε άτομο μεγαλύτερης ηλικίας από την έφηβη κοπέλα που υποτίθεται πως είναι.

Αν πάντως έχει κάτι ενδιαφέρον στην τροπή της ιστορίας του Ενκάντο, είναι πως η απειλή που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Μαδριγάλ είναι εσωτερική και όχι εξωγενής. Κάτι που ενισχύει το βάρος των αποφάσεων που οι χαρακτήρες λαμβάνουν, προκειμένου να διατηρήσουν ισχυρή τη μαγική φλόγα που τους προστατεύει και τους βοηθά να ευημερούν. Είναι κι αυτό μια εύστοχη ευθυγράμμιση με το σκεπτικό πως κάθε θαύμα, κάθε εξέχουσα δύναμη ή δεξιότητα, προϋποθέτει και την ανάλογη ανάληψη ευθύνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός
  • Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός