Αμερικανικό Όνειρο

Lemonade

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ρουμανία/Καναδάς/Γερμανία/Σουηδία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Iοάνα Ουρικάρου
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Τατιάνα Ιονάσκου, Iοάνα Ουρικάρου
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Μαλίνα Μανόβιτσι, Ντίλαν Σμιθ, Στιβ Μπάσιτς
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Φρίντε Κλάους
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Ολιβιέ Αλαρί
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 88'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Danaos Films
    Αμερικανικό Όνειρο

Σύγχρονος νατουραλισμός με θέα την αμερικανική γη της επαγγελίας σε ένα σενάριο που μπερδεύει την ανάγκη με την αφέλεια για να δημιουργήσει αδιέξοδες καταστάσεις. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Με παραγωγό τον Κρίστιαν Μουνγκίου, έναν από τους πιο ικανούς ευρωπαίους σκηνοθέτες αυτού του αιώνα στη δημιουργία ρυθμού και έντασης μέσα σε μακρόσυρτες εσωτερικές σκηνές, η Ιοάνα Ουρικάρου προσπαθεί να ακολουθήσει τα χνάρια του, βγάζοντας την πλοκή από τη χώρα τους και οδηγώντας την στις ΗΠΑ, εκεί όπου μια Ρουμάνα ψάχνει για καλύτερο μέλλον για αυτήν και το παιδί τους. Το μέρος στο οποίο βρίσκεται είναι μουντό, βροχερό συνήθως, ανώνυμο και άσχημο, προπομπός μιας αφιλόξενης κατάστασης που βιώνει η ηρωίδα. 

Το φιλμ της Ουρικάρου πάσχει στο κομμάτι που συνήθως θριαμβεύει ο παραγωγός της. Ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος στον οποίο μπλέκει, απαιτεί χαλάρωση των ηθικών αντιστάσεων από τη μεριά της, καθώς αντιμετωπίζεται ως πολίτης β' κατηγορίας που προσπαθεί να ανέβει στην πρώτη δια της πλαγίας οδου. Αυτή η αντιμετώπιση και οι κόντρες που επιφέρει απλώνεται σε λίγες σκηνές μεγάλης διάρκειας, όπου η κλιμάκωση δεν έρχεται ποτέ και οι διάλογοι χάνονται σε έναν κύκλό επαναλήψεων. Επιπρόσθετα, κινήσεις αφέλειας και μυστικά από το παρελθόν που αποκαλύπτονται, οδηγούν την ταινία προς απλοϊκα ηθικά διλήμματα - αν υποκύψεις μπαίνεις σε ένα ασφαλέστερο μέλλον, αν όχι χάνεις - που στο τέλος φαίνεται να αποτελούν και το statement της ταινίας πάνω στην κατάσταση, μια βιαστική και απλοϊκή κριτική αποτίμηση στο πως βλέπουν οι κατατρεγμένοι την κάθε Γη της επαγγελίας σήμερα. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Αμερικανικό Όνειρο
  • Αμερικανικό Όνειρο