Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

The Electrical Life of Louis Wain

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Hνωμένο Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γουίλ Σαρπ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σάιμον Στίβενσον, Γουίλ Σαρπ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κλερ Φόι, Άντρεα Ραίζμπορο, Τόμπι Τζόουνς
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έρικ Γουίλσον
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Άρθουρ Σαρπ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Σπέντζος Films
    Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

Μια ιδιαίτερη, οπτικοακουστικά πανέμορφη κινηματογραφική βιογραφία με έναν Κάμπερμπατς καλύτερο από ποτέ, μα ταυτόχρονα και μια ταινία παθολογικά ερωτευμένη με την εκκεντρικότητά της και με δυσανάλογα μικρή παρουσία αιλουροειδών, ειδικά αν σκεφτείς ότι αφηγείται τη ζωή ενός καλλιτέχνη που έγινε γνωστός για ανθρωπόμορφα σκίτσα με γάτες.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Ω, μα είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη ταινία το «Λούις Γουέιν: 'Ενας Ξεχωριστός Κόσμος». Το κάδρο της είναι 1.33:1, ώστε να παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, τα χρώματα ζωηρά, το μελωδικό score του Άρθουρ Σαρπ δεν σταματά σχεδόν ποτέ να ακούγεται και το ερμηνευτικό της επιτελείο εναρμονίζεται με την περιρρέουσα εκκεντρικότητα. Όλα τα επιμέρους στοιχεία συντείνουν στην δημιουργία μιας παραμυθένιας «φούσκας», μιας ενιαίας, αλαφροϊσκιωτης αίσθησης, συναφούς με τον τρόπο που έβλεπε ο Λούις Γουέιν τον κόσμο μέσα από τα έργα του.

Σύμφωνοι, η όψη της ταινίας δεν παραπέμπει τόσο στα ανθρωπόμορφα πορτραίτα αιλουροειδών που έγιναν ανάρπαστα στον καιρό του, ακόμα και το «μυστικό μέρος» που συναντά ο Γουέιν τη σύζυγό του θυμίζει περισσότερο πίνακα του (μπαμπά) Ρενουάρ. Ταιριάζει, όμως, στη φιλοσοφία τους, που ήταν να βρίσκουν το θετικό στο αρνητικό. Βλέπεις, στο βικτωριανό Λονδίνο οι γάτες θεωρούνταν ζώα του δρόμου, ακάθαρτα, κάπως άγρια και παντελώς ακατάλληλα για κατοικίδια. Ο Γουέιν εντόπισε την χαριτωμενιά και την παραξενιά τους και τις αποκατέστησε με τα σκίτσα του και τους πίνακές του. Αν σήμερα γελάτε παρακολουθώντας στο youtube βίντεο με γάτες, σε έναν βαθμό οφείλεται στο έργο του Γουέιν.

Αν σήμερα γελάτε παρακολουθώντας στο youtube βίντεο με γάτες, σε έναν βαθμό οφείλεται στο έργο του Γουέιν.

Έτσι, λοιπόν, και η ταινία προσεγγίζει τη σειρά από ατυχή γεγονότα που συγκροτούν τη ζωή αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας με τον καταπραϋντικό τρόπο του παραμυθιού. Αν πρόκειται να κάνεις το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη άλλωστε, καλό είναι να βρεις και έναν τρόπο να «μεταφράσεις» κινηματογραφικά το πνεύμα της καλλιτεχνικής του ιδιοσυγκρασίας και, από αυτή την άποψη, το φιλμ είναι μια καλή βιογραφία. Έλα, όμως, που το παραμύθι ενέχει και το στοιχείο της αφήγησης κι αυτό σε έναν βαθμό ελλείπει από το φιλμ του Γουίλ Σαρπ το οποίο θα έλεγες ότι απαρτίζεται από βινιέτες, από καλλωπισμένα αποσπάσματα της ζωής του, συνδεδεμένα μεταξύ τους με άγαρμπα fast forward, τα οποία γλυκαίνει κάπως η υφολογική ενότητα του έργου. Είναι, δε, μια ταινία τόσο ερωτευμένη με την παραδοξότητά της, που καταλήγει από ένα σημείο κι έπειτα ερμητικά κλειστή στο δράμα του ήρωα και αδιάφορη για την εμπλοκή του θεατή, παρά την φανερή επιθυμία της για το αντίθετο.

Κρίμα μεγάλο, καθώς ο Κάμπερμπατς δεν έχει υπάρξει ποτέ του καλύτερος. Τα φαινόμενα απατούν, ξεχάστε τη συνήθη μανιέρα της προβληματικής ιδιοφυίας, ο Βρετανός πρωταγωνιστής βυθίζεται στην εσωστρέφεια του χαρακτήρα του, τον υποδύεται με την μετριοπάθεια ενός αλτρουιστή καρατερίστα που θυσιάζει τον προσωπικό μαγνητισμό του προς όφελος της γενικότερης εικόνας.

Κι έπειτα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Ναι, ο Γουέιν έδωσε χαρά σε χιλιάδες συγχρόνους του με τις εικόνες του και, αν υπήρχε οργανωμένη κοινότητα γατών, θα όφειλε να τον ανακηρύξει ευεργέτη. Δεν είναι όμως ούτε ο Μαγκρίτ, ούτε ο Πικάσο. Η ταινία του Σαρπ τον προσεγγίζει σαν έναν ομότιμό τους, τον κοιτά με δέος δυσανάλογο του έργου του. Και ο Τιμ Μπάρτον λάτρευε τον ζήλο και το πάθος του Εντ Γουντ, αλλά δεν ξέχναγε να μας υπενθυμίσει ότι είναι ο «χειρότερος σκηνοθέτης του κόσμου». Συν τοις άλλοις, για πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που λάτρεψε τις γάτες, ο φιλμικός χρόνος των τελευταίων είναι εγκληματικά περιορισμένος. Αν ρωτούσατε και τις ίδιες, θα συμφωνούσαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος
  • Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος