Wild Rose

Wild Rose

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΗΠΑ/Μ. Βρετανία/Καναδάς
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τομ Χάρπερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Νικόλ Τέιλορ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζέσι Μπάκλεϊ, Ματ Κοστέλο, Τζέιν Πάτερσον
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τζορτζ Στιλ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζακ Άρνολντ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:101'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Wild Rose

Η ιστορία ενηλικίωσης ενός μουσικού ταλέντου γίνεται σκηνή αποθέωσης ενός υποκριτικού ταλέντου, αυτού της Τζέσι Μπάκλεϊ που σηκώνει στους ώμους της μια ιστορία με κλισέ αλλά και έμφαση στις ταξικές τις προεκτάσεις.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μια νεαρή κοπέλα από τη Γλασκώβη αποφυλακίζεται μετά από 12 μήνες και επιστρέφει στο σπίτι της, όπου την περιμένουν δύο παιδιά και η μητέρα της έτοιμη να της ανακοινώσει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι όμως οι πρώτοι που επισκέπτετα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις προτεραιότητές της που εκφράζονται πίσω από από όνειρο της φυγής από την πόλη και της αναζήτησης μιας νέας τύχης στο Νάσβιλ, καθώς το ταλέντο περισσεύει - δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.

Το «Wild Rose» κινείται αποκλειστικά στους ρυθμούς της πρωταγωνίστριας Τζέσι Μπάκλεϊ που κατορθώνει να δώσει την ενέργεια που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία για να ξεφύγει από τα κλισέ. Το δίλημμα καριέρα-οικογένεια χρησιμοποιείται μεν για τη δημιουργία επαναληπτικών κύκλων στην αφήγηση, ομως η Μπάκλεϊ στην ταξική προέκταση του σεναρίου. Η ηρωίδα της πασχίζει γιατί γεννήθηκε σε μια άθλια περιοχή της Γλασκώβης και χρησιμοποιεί το όνειρο του Τενεσί ως νοητή απόδραση από ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον. Πλάι της, συγγενείς, φίλοι και γείτονες μοιάζουν πιόνια αυτού του σκηνικού, μη γνωρίζοντας κανέναν άλλον τρόπο ζωής πέρα από τις στερήσεις της εργατικής τάξης και σταδιακά βλέπουν στην ηρωίδα ένα είδος εκπροσώπου που θα τραγουδήσει για όλους τους. Μάζι και η εύπορη εργοδότριά της, που δε λειτουργεί ως ψυχρή χορηγός αλλά ως εργαλείο για την περάτωση μιας προσωπικής (και συνειρμικά κοινωνικής) επανάστασης. 

Έτσι η ταινία ξεφεύγει από τη λογική του talent show (ειρωνικά, από ένα τέτοιο ξεπήδησε η Μπάκλεϊ) και χάρη στις υποκριτικές ικανότητες της πρωταγωνίστριας μετατρέπεται σε μια μεστή ιστορία ύστερης ενηλικίωσης βασισμένης σε απλές αλήθειες, σαν αυτές των στίχων των κάντρι επιτυχιών που ακούγονται και ενισχύουν την αφήγηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Wild Rose
  • Wild Rose