Let the show begin! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας έκαναν λαμπερή έναρξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε αισιόδοξο, εορταστικό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 η Τελετή Έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα.

Από το cinemagazine.gr
Let the show begin! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας έκαναν λαμπερή έναρξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε το κοινό και κάλεσε κοντά του «τον ιδανικότερο να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ, τον πρώτο πολίτη της Αθήνας», τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του που «ξανασυναντιόμαστε μετά από δύο χρόνια, καθώς -όπως διαπιστώσαμε- τίποτα δεν είναι δεδομένο, και να συγχαρώ προσωπικά την ομάδα και τους συνεργάτες των Νυχτών Πρεμιέρας που εδώ και 27 χρόνια μας χαρίζει αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ και το κάνει πραγματικότητα».

Στη συνέχεια θύμισε τη δέσμευσή του να προωθήσει την κινηματογραφική δραστηριότητα στην Αθήνα και αναφέρθηκε στη λειτουργία του Athens Film Office, στην επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου ΑΒ στα Πατήσια ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο σπίτι των Νυχτών Πρεμιέρας, «οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ θα ανοίξουν επιτέλους τις πόρτες τους για το κοινό μέσα στον χειμώνα και θα ξαναζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του να απολαμβάνουμε σινεμά σε αυτές τις αίθουσες». Ο Δήμαρχος έκλεισε το λόγο του με την ευχή να γιορτάζουμε το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και «στα 40 και τα 50 και 60 χρόνια του!».

Ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο καθώς και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη φιλοξενία, ακόμη την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πολύτιμη υποστήριξη στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης καθώς και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) για τη σταθερή και μακρά ενίσχυση στο Φεστιβάλ και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Επίσης, ευχαρίστησε για την αμέριστη υποστήριξή τους τον Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, τον Υποστηρικτή Εκδηλώσεων Jameson, τον Χορηγό του Μεγάλου Αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Όρσον Γουέλς ΖΑΓΟΡΙ Go Green Sparkling, τον Χορηγό Αερομεταφορών Aegean Airlines και όλους τους υποστηρικτές μας, τις Πρεσβείες και τα Ινστιτούτα, τους θεσμούς και πολιτιστικούς φορείς, τις εταιρείες διανομής και συνεργάτες που βοηθούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, να διεξαχθεί με επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και να προσφέρει απλόχερα ποιοτικό σινεμά και πολιτιστικές δράσεις στο εγχώριο και διεθνές κοινό.

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Matthew Lodge, η ηθοποιός και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Μαρία Ναυπλιώτου, ο Διευθυντής του Athens Film Office, Στάθης Καλογερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Βαγγέλης Βλάχος, η Διευθύντρια στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Αθηνά Καλκοπούλου, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, o Διευθυντής του Ethnofest, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Μπάμπης Μακρίδης, η σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», Σοφία Εξάρχου και ο σκηνοθέτης και μέλος της ίδιας Επιτροπής, Neritan Zinxhiria, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, Μάρκος Γκαστίν, οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Πάολα Ρεβενιώτη, Σταύρος Ψυλλάκης, Nίκος Σκαρέντζος, Ελίνα Ψύκου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Χρήστος Νίκου και Μέμη Κούπα, οι κριτικοί κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο μουσικός Γιώργος Καλοφωλιάς, η παραγωγός Μαρία Χατζάκου, και οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Ζέτα Δούκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Χρήστος Στέργιογλου και Πηνελόπη Τσιλίκα και η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ με ελπίδα και πίστη και καλή κινηματογραφική σεζόν με γεμάτες αίθουσες», μοιράστηκε με το κοινό της βραδιάς το σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης: «Στη ζωή χρειάζεται να πιστεύεις σε κάτι. Μπορεί ίσως και να αφιερωθείς σε αυτό το «κάτι», που μόνο εσύ ορίζεις και μόνο εσύ αισθάνεσαι ότι κατανοείς. Δεν χρειάζονται λέξεις για να το εξηγήσεις, αρκεί που σε συνταράζει με τον πιο θαυμαστό τρόπο. Από μικρός πίστευα με δέος στο σινεμά. Παιδί ακόμα ήμουν όταν αισθάνθηκα για πρώτη φορά το μυστηριώδες «κάλεσμα» αυτού του φαντασματικού μέσου, του ονειρικού και απολύτως υπερβατικού, και αποφάσισα να το ακολουθήσω τυφλά, γνωρίζοντας ενστικτωδώς πως όπου και να με φτάσει, όποιος ο προορισμός, θα είμαι πάντα ασφαλής. Θα είμαι στο σωστό δρόμο. Χρησιμοποιώ το παράδειγμά μου με την ευτυχή γνώση ότι σε αυτή την ιδιωτική εκδήλωση λατρείας δεν υπήρξα, εν τέλει, ποτέ μόνος. Μέσα στα χρόνια το σινεμά με συνέδεσε με αμέτρητους άλλους «πιστούς», πολύτιμους συνταξιδιώτες που, όπως οι ήρωες στις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Σπίλμπεργκ (μια βαθιά θρησκευτική ταινία, άλλωστε), δέχτηκαν το ίδιο παράξενο «κάλεσμα» και αποφάσισαν να το εξερευνήσουν, να δουν από πού προέρχεται και πού υπόσχεται να τους πάει. Στο σημείο αυτό, να σας πω δυο λόγια για τη «θρησκεία» μας. Οι σκηνοθέτες είναι οι δικοί μας άγιοι, οι ταινίες τα ιερά μας κείμενα και οι αίθουσες οι δικοί μας χώροι λατρείας. Φέτος ειδικά, που η επιστροφή στις αίθουσες (και η επαναφορά της απαράμιλλης εμπειρίας του σινεμά σε αυτές) αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί πιο εγκάρδια από ποτέ να γιορτάσουμε (σ)τους ναούς των μεγάλων κινηματογραφικών Μυστηρίων. Όσοι πιστοί και πιστές, προσέλθετε».

To 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έκανε έναρξη με την πανελλήνια πρώτη προβολή της τιμημένης στο φετινό Φεστιβάλ Καννών ταινίας ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ («A HERO») του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Ασγκάρ Φαρχαντί («Ένας Χωρισμός», «Ο Εμποράκος»), ενώ η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της πλέον πολυαναμενόμενης ταινίας της φετινής σεζόν, DUNE, του Ντενί Βιλνέβ.

Τέλος, θυμίζουμε ότι την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, το κτίριο-κόσμημα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά προστίθεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ και φιλοξενεί δύο μοναδικές πανελλήνιες πρεμιέρες από το φετινό πρόγραμμα: το συγκινητικό και κατάλληλο και μικρούς και μεγάλους τελευταίο κομψοτέχνημα του πολυβραβευμένου Άρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ»), παρουσία του σκηνοθέτη, που καταχειροκροτήθηκε στις Κάννες, με τίτλο ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, καθώς και το δυνατό πολωνικό δράμα ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΙΧΝΗ που διαγωνίστηκε - προ μερικών ημερών - για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER ΨΗΦΙΑΚΑ

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει μια ακόμη καινοτομία και πρωτιά. Λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας, και για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των θεατών και των συνεργατών του Φεστιβάλ, η ψηφοφορία για τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και διαγωνίζονται για το Βραβείου Κοινού Fischer θα πραγματοποιηθεί φέτος ηλεκτρονικά. Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας το Φεστιβάλ και η Fischer έχουν δημιουργήσει ένα νέο microsite, το fischeraudienceaward.aiff.gr. Στην αρχή και το τέλος κάθε προβολής του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις φετινές μας αίθουσες, οι θεατές θα ενημερώνονται μέσω της κινηματογραφικής οθόνης για τoν μοναδικό κωδικό, με τον οποίο θα μπορούν να ψηφίζουν σε κάθε προβολή, και με αυτό τον τρόπο να καθορίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ταινία που θα κερδίσει το Βραβείο Κοινού Fischer στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, η ψηφοφορία ανανεώνεται. Αντί οι θεατές μας να επιλέγουν αν τους άρεσε ή όχι η ταινία που παρακολούθησαν, από φέτος θα μπορούν να ψηφίζουν και να δίνουν από 1 έως 5 αστέρια ανάλογα με το πόσο τους άρεσε η ταινία.

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Day #1 [photos]Κόκκινο χαλί: Το Met Gala επέστρεψε με ένα «λεξικό μόδας»