Φεστιβάλ Καννών! Όλοι οι νικητές του Χρυσού Φοίνικα

Δείτε συγκεντρωμένους όλους τους νικητές του Χρυσού Φοίνικα από το 1955.

Από τον Πάνο Γκένα
Φεστιβάλ Καννών! Όλοι οι νικητές του Χρυσού Φοίνικα

 

Είναι το διασημότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παγκοσμίως και ο Χρυσός Φοίνικας, το μεγάλο βραβείο που δαφνοστεφανώνει το νικητή του επίσημου Διαγωνιστικού τμήματος. Εδώ και εφτά δεκαετίες (εξαιρέσεις η ακύρωση του Φεστιβάλ την περίοδο του Β' Παγκοσμίου, η πρόωρη λήξη του το 1968 και η ματαίωση το 2020 λόγω πανδημίας) οι Κάννες συστήνουν δημιουργούς, θαμπώνουν με το κόκκινο χαλί τους, συγκινούν με τις επιλογές τους και - γιατί όχι; - άλλες φορές εκνευρίζουν με τα βραβεία τους.

Το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα θεσπίστηκε το 1955, ενώ την περίοδο 1939 - 54 το μεγάλο βραβείο των Καννών ονομαζόταν Grand Prix du Festival International du Film και το είχαν κερδίσει μεταξύ άλλων ταινίες όπως τα «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» (1946) του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Σύντομη Συνάντηση» (1946) του Ντέιβιντ Λιν, «Ο Τρίτος Άνθρωπος» (1949) του Κάρολ Ριντ και ο «Οθέλλος» (1952) του Όρσον Γουέλς.

Αύριο η Κρουαζέτ θα υποδεχθεί την 76η έκδοση του Φεστιβάλ και εμείς θυμόμαστε τους νικητές του Χρυσού Φοίνικα από το «Marty» του Ντέλμπερτ Μαν (1955) ως το σατιρικό «Τρίγωνο της Θλίψης» του - φετινού Προέδρου της Επιτροπής - Ρούμπεν Έστλουντ.

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: www.cinemagazine.gr/cannes

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 76o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών πραγματοποιείται 16 - 27 Μαΐου 2023.

Ψήφος στο Σινεμά: 10+1 ταινίες για τις εκλογές, τις διαδικασίες και τα παρασκήνιαΤα παιδία παίζει, χορεύει και καπνίζει: Νέες φωτογραφίες από το σετ του 2ου «Joker» [Photos]