Ραντεβού στις αίθουσες! Τα highlights του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 και το ΣΙΝΕΜΑ επιλέγει 10 άχαστες προτάσεις από το πρόγραμμά του! 

Από τον Πάνο Γκένα
Ραντεβού στις αίθουσες! Τα highlights του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

«Το Έγκλημά μου» (Mon Crime, 2023) του Φρανσουά Οζόν | ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Στο Παρίσι της δεκαετίας του 30', η Μαντλέν, μια όμορφη, νέα, άφραγκη κι ατάλαντη ηθοποιός, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Με τη βοήθεια της καλύτερης της φίλης, της νεαρής άνεργης δικηγόρου Πολίν, αθωώνεται λόγω αυτοάμυνας. Μία νέα ζωή με δόξα και φήμη ξεκινάει, μέχρι την στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Ο εργασιομανής Φρανσουά Οζόν μετά τα «Όλα Πήγαν Καλά» και «Peter von Kant», διασκευάζει χαλαρά το ομώνυμο θεατρικό έργο του 1934 που έχει εμπνεύσει στο παρελθόν άλλες δυο ταινίες («True Confession» του Γουέσλι Ραγκλς και «Cross My Heart» του Τζον Μπέρι). Με στόχο να αναδείξει τη φεμινιστική σκοπιά του θέματος μέσα από έναν ανάλαφρο συγκερασμό «εγκληματικά» ψυχαγωγικής κωμωδίας, ο Οζόν επιστρέφει στο ύφος των ταινιών «8 Γυναίκες» και «Potiche».

«Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν» (Les Trois Mousquetaires : D'Artagnan, 2023) του Μαρτίν Μπουρμπουλόν | ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Από το Λούβρο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και από τα κακόφημα μέρη του Παρισιού στην πολιορκία της Λα Ροσέλ… Σ'ένα βασίλειο διχασμένο από θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της Βρετανικής εισβολής, μια μικρή ομάδα ανθρώπων διασταυρώνει τα ξίφη της και συνδέει τη μοίρα της με αυτή της Γαλλίας.

Το ευρωπαϊκό μπλοκμπάστερ της χρονιάς έχει την υπογραφή ενός αθάνατου λογοτεχνικού έργου, τη συμμετοχή ενός εμπνευσμένου καστ (Βενσάν Κασέλ, Λουί Γκαρέλ, Ρομάν Ντουρί, Βίκι Κρις, Εύα Γκριν ως Μιλαίδη!) και την υπόσχεση ενός... σίκουελ (το δεύτερο μέρος θα προβληθεί τα Χριστούγεννα). Ο Μαρτίν Μπουρμπουλόν, του συμπαθητικού «Άιφελ», ταινίας που είχε ανοίξει το περσινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, φέτος ολοκληρώνει τις προβολές του και εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να αναφωνήσουμε το περιλάλητο «Ένας για όλους και όλοι για έναν»!

«Άγριες Νύχτες» (Les Nuits Fauves, 1992) του Σιρίλ Κολάρ | ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Ζαν, ένας τριαντάρης εικονολήπτης, αμφιφυλόφιλος και οροθετικός, ερωτεύεται τη 17χρονη Λόρα κατά τη διάρκεια ενός casting. Αλλά ο Ζαν αγαπάει και τον Σάμι, τον όμορφο παίκτη ράγκμπι από την Ισπανία. Οι απογοητεύσεις αυτών των δύο σχέσεων ξεπερνούν τις αντοχές του. Αρνούμενος να αφήσει την ασθένειά του να τον καθορίσει, επιδιώκει να ζήσει - έντονα και ασυμβίβαστα.

30 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, προβάλλουν σε κόπια 35 χιλιοστών τις «Άγριες Νύχτες», μία από τις πιο εκρηκτικές, αναπολογητικές, τολμηρές, ειλικρινείς και καίριες στιγμές του γαλλικού σινεμά. Μία μοναδική ευκαιρία για να δείτε στην μεγάλη οθόνη το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Σιρίλ Κολάρ, που θριάμβευσε στα Σεζάρ αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Ντεμπούτου, Μοντάζ και Πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού για την Ρομάν Μπορινζέ. Δυστυχώς, ο Κολάρ δεν απόλαυσε τα επινίκια, πέθανε από AIDS τρεις μέρες πριν την Τελετή Απονομής.

«Σεντ Ομέρ» (Saint Omer, 2022) της Αλίς Ντιόπ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Η Ράμα, μια νεαρή μυθιστοριογράφος, παρακολουθεί τη δίκη της Λορένς Κόλι στο δικαστήριο του Σεντ Ομέρ. Η τελευταία κατηγορείται ότι σκότωσε την 15 μηνών κόρη της εγκαταλείποντάς την σε μια παραλία της βόρειας Γαλλίας, την ώρα της παλίρροιας. Όμως, κατά τη διάρκεια της δίκης, τα λόγια της κατηγορουμένης και οι καταθέσεις των μαρτύρων κλονίζουν τις βεβαιότητες της Ράμα και δημιουργούν αμφιβολίες στον θεατή.

Το πολυβραβευμένο ντεμπούτο μυθοπλασίας της Αλίς Ντιόπ, ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα που μαρτυρά αισθαντικά τη μελαγχολία της μητρότητας και την προκατάληψη των φυλετικών διακρίσεων, καταφθάνει στις αίθουσες μετά την βραβευτική ετυμηγορία του (Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Χρυσός Λέοντας του Μέλλοντος στο Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης 1ης Ταινίας, μεταξύ άλλων).

«Κυκλάδες» (Les Cyclades, 2022) του Μαρκ Φιτουσί | ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ως έφηβες, η Μπλαντίν και η Μαγκαλί ήταν αχώριστες. Τα χρόνια πέρασαν και έχασαν η μία την άλλη. Καθώς οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά, αποφασίζουν να κάνουν μαζί το ταξίδι που πάντα ονειρεύονταν. Προορισμός Ελλάδα: ήλιος, νησιά, αλλά και προβλήματα, καθώς οι δύο πρώην κολλητές φίλες έχουν πλέον μια πολύ διαφορετική προσέγγιση των διακοπών και της ζωής!

Λορί Καλαμί, Ολίβια Κοτ και Κρίστιν Σκοτ Τόμας γεύονται τον ελληνικό ήλιο και προσφέρουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από οικεία τοπία και διάθεση ανεμελιάς. Η ταινία του Μαρκ Φιτουσί επιστρέφει το γαλλικό σινεμά στην Αμοργό 35 χρόνια μετά το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν και υπόσχεται νέες κινηματογραφικές βουτιές.

«Final Cut!» (Coupez!, 2022) του Μισέλ Χαζαναβίσιους | ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Ένα γύρισμα ταινίας ζόμπι σ'ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Ανάμεσα σε βαριεστημένους τεχνικούς και αδιάφορους ηθοποιούς, μόνο ο σκηνοθέτης φαίνεται να διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια για να δώσει ζωή σε μια ακόμη ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού. Η εισβολή πραγματικών ζωντανών νεκρών θα διαταράξει τα γυρίσματα...

Το «Final Cut!», ταινία που άνοιξε το 75ο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2022, είναι η σινεφιλική επιστροφή του οσκαρούχου σκηνοθέτη του «The Artist». Ένα meta κινηματογραφικό κλείσιμο του ματιού στα απολαυστικά b-movies που εμπνέεται από το γιαπωνέζικο «One Cut of the Dead» και αποκαλύπτει ευρηματικά και με feelgood διάθεση το σπαρταριστό, παρασκήνιο της 7ης τέχνης.

«Σχετικά με την Τζοάν» (À propos de Joan, 2022) του Λοράν Λαριβιέρ

Η Τζοάν ήταν πάντα μια ανεξάρτητη, ερωτευμένη γυναίκα με ελεύθερο και περιπετειώδες πνεύμα. Όταν ο πρώτος της έρωτας επιστρέφει απροσδόκητα μετά από χρόνια απουσίας, αποφασίζει να μην του πει ότι είχαν αποκτήσει έναν γιο μαζί. Αυτό το ψέμα είναι μια ευκαιρία για εκείνη να επανεξετάσει τη ζωή της: τα νιάτα της στην Ιρλανδία, την επαγγελματική της επιτυχία, τους έρωτές της και τη σχέση της με τον γιο της. Μια ολοκληρωμένη ζωή, ή έτσι φαίνεται...

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η εμπροσθοφυλακή της γαλλικής υποκριτικής, παραδίδει άλλο ένα δυναμικό γυναικείο πορτρέτο που αντισταθμίζει την σουρεαλιστική, τραγελαφική συνιστώσα μιας αινιγματικής ζωής. Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη επιλογή της περσινής Μπερλινάλε, στην οποία η Ιπέρ παρέλαβε την τιμητική Χρυσή Άρκτο.

«Simone: Το Ταξίδι του Αιώνα» (Simone, le voyage du siècle, 2021) του Ολιβιέ Νταάν

Το πεπρωμένο της Σιμόν Βέιλ, τα παιδικά της χρόνια, οι πολιτικές της μάχες, οι τραγωδίες της. Το επικό και οικείο πορτρέτο μιας γυναίκας με εξαιρετική σταδιοδρομία που συγκλόνισε την εποχή της, υπερασπιζόμενη ένα ανθρωπιστικό μήνυμα που παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Ολιβιέ Νταάν (του «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», αλλά και της «Γκρέις του Μονακό») αναλαμβάνει την βιογραφία άλλης μίας εμβληματικής γυναίκας, της Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του Άουσβιτς που έγινε Υπουργός Υγείας επί Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία και ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιστορία και η Ιστορία, σε μία εντυπωσιακή ανασύσταση που απέσπασε τα πρόσφατα Σεζάρ καλύτερης σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας και την επέτειο μνήμης των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανάθεσε στην σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης για να αναδείξει ένα μοναδικό ντοκουμέντο: την πολύωρη μαρτυρία της Σιμόν Βέιλ. Διαβάστε περισσότερα για την δράση εδώ.

«Τα Πάνω Κάτω» (L'Innocent, 2022) του Λουί Γκαρέλ

Όταν ο Αμπέλ μαθαίνει ότι η μητέρα του Σιλβί, στα εξήντα της, θα παντρευτεί ένα φυλακισμένο, πανικοβάλλεται. Με τη βοήθεια της καλύτερής του φίλης Κλεμάνς, θα κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει. Αλλά η συνάντηση με τον Μισέλ, τον νέο του πατριό, θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει στον Αμπέλ νέες προοπτικές...

Ο δημοφιλής Λουί Γκαρέλ επιστρέφει μπροστά και πίσω από τον φακό ως Αμπέλ (το όνομα που έχει χρησιμοποιήσει σε κάθε μία από τις τέσσερις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει) σε μία ενδιαφέρουσα κοινωνική σάτιρα συναισθηματικών ανατροπών, στην οποία η χαρισματική Νοεμί Μερλάν («Το Πορτρέτο μια Γυναίκας που Φλέγεται», «Tar») κλέβει τις εντυπώσεις. Δύο βραβεία Σεζάρ, πρωτότυπου σεναρίου και Β' γυναικείου ρόλου για την Μερλάν.

Αφιέρωμα Φύλο και Σινεμά

Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου περιλαμβάνει μία θεματική ενότητα ως επισκόπηση της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη. Μέσα από 8 ταινίες που κυκλοφόρησαν από το 1933 ως και το 2023, αποδεικνύει πως το σινεμά υπήρξε ανέκαθεν εργαλείο διαλόγου πάνω στα επίκαιρα ζητήματα. 

Ανάμεσα στους τίτλους του αφιερώματος, μη χάσετε το βραβευμένο με Teddy στο Βερολίνο «Ορλάντο, η Πολιτική μου Αυτοβιογραφία» σε σκηνοθεσία του Ισπανού φιλοσόφου, συγγραφέα και τρανς ακτιβιστή Πολ Πρεθιάδο.

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Συγκεκριμένα στις αίθουσες:

Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
Πάτρα: Πάνθεον
Λάρισα: Victoria Cinemas 
Ηράκλειο: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου 
Χανιά: Αττικόν

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 €

Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €
Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο θα διατίθενται και ειδικές προσφορές: πληροφορίες στις αντίστοιχες συνεργαζόμενες αίθουσες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σας προσκαλεί να εγγραφείτε στο newsletter του, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τις προβολές και τις εκδηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook:
https://www.facebook.com/festivalfilmfrancophonegrece  

Ακολουθήστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος:
Facebook Instagram YouTube Twitter LinkedIn | Spotify  | TikTok