Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

Από τον Σκορσέζε και την παρέα του μέχρι τον καθημερινό αγώνα μιας μελισσοκόμου, τον καλύτερο Αλμοδόβαρ που είδαμε τελευταία και τον Χρυσό Φοίνικα-έκπληξη, ορίστε 50 συναρπαστικοί λόγοι για να δει κανείς φέτος σινεμά.

Από τους Πάνο Γκένα, Κωστή Θεοδοσόπουλο, Λουκά Κατσίκα, Τάσο Μελεμενίδη, Νεκτάριο Σάκκα
Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις ελληνικές αίθουσες αναγράφονται με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση στις 9 Οκτωβρίου 2019. Η τελική όμως ημερομηνία κυκλοφορίας κάποιων ταινιών στις αίθουσες ενδέχεται να αλλάξει.

50. THE TWO POPES του Φερνάντο Μεϊρέγιες

Ο βραζιλιάνος Φερνάντο Μεϊρέγιες κλείνει φέτος μια δεκαετία στην οποία κεφαλαιοποίησε το όνομα που έκανε μέσα στην προηγούμενη, κυρίως με την «Πόλη του Θεού» και τον «Επίμονο Κηπουρό». Φέτος ανοίγει το παρασκήνιο της πιο πρόσφατης διαδοχής στην εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και επιστρέφει με το «Two Popes» και δυο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Άντονι Χόπκινς και τον Τζόναθαν Πράις σε μία συνάντηση που περιείχε ανταλλαγή μυστικών ικανών να διαλύσουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 12 Δεκεμβρίου από την Odeon (και από την πλατφόρμα του Netflix).

49. JUDY του Ρούπερτ Γκουλντ

Η Ρενέ Ζελβέγκερ μεταμορφώνεται σε Τζούντι Γκάρλαντ για τις ανάγκες μιας ταινίας που επικεντρώνεται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στη ζωή της θρυλικής σοουγούμαν. Με αφετηρία τις συναυλίες που έδωσε το χειμώνα του 1968 στο Λονδίνο, το  «Judy» δίνει έμφαση στα παρασκήνια του σόου, τις μάχες της Γκάρλαντ με τους μάνατζέρ της, τις καλές σχέσεις της με τους μουσικούς, τη θερμή υποδοχή του κοινού, αλλά κυρίως τους προσωπικούς δαίμονες της ηθοποιού/τραγουδίστριας μετά από μια πολύ απαιτητική καριέρα και συνεχόμενους αποτυχημένους γάμους. Σε σκηνοθεσία του θεατρικού Ρούπερτ Γκουλντ («True Story») και διανθισμένο με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της, το φιλμ και η Ρενέ  φαίνονται έτοιμοι να σας πουν ένα (οσκαρικό) τραγούδι. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 31 Οκτωβρίου από τη Spentzos Film.

48. LE MANS '66 του Τζέιμς Μάνγκολντ

Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον αναβιώνουν τη μάχη Φορντ-Φεράρι και ο Τζέιμς Μάνγκολντ («Logan», «Walk the Line») οδηγεί μία αληθινή μάχη της ασφάλτου. Ο οδηγός και μηχανολόγος Κεν Μάιλς, εμβληματική φυσιογνωμία των αγώνων ταχύτητας της δεκαετίας του ‘60, ο οποίος σκοτώθηκε το 1966 σε ηλικία 47 ετών στις δοκιμές των Le Mans εμπνέει το φιλμ, και η παραγωγή φαίνεται πως έχει ήδη οσκαρική φόρα. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Odeon.

47. BOMBSHELL του Τζέι Ρόουτς

Η αποκάλυψη των πολλαπλών περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης που έστειλε τον ιδρυτή του Fox News, Ρότζερ Έιλς, σπίτι του, γεννά μια ταινία που συγκαταλέγεται ήδη στα φαβορί των ερχόμενων Όσκαρ. Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι υποδύονται δύο δημοσιογράφους και μια παραγωγό του δικτύου που ξεκίνησαν το θέμα, εστιάζοντας στο θάρρος τους και τις κλειστές πόρτες που βρήκαν αρχικά όταν ένιωσαν πως η συγκεκριμένη αρρωστημένη κατάσταση έπρεπε να σταματήσει. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Ιανουαρίου από τη Spentzos Film.

46. WONDER WOMAN 1984 της Πάτι Τζένκινς

Μία γυναίκα σκέτο Wonder επιστρέφει! Η Γκαλ Γκαντότ και η Πάτι Τζένκινς ανανεώνουν το ραντεβού της Πριγκίπισσας Νταϊάνα με το κοινό για το καλοκαίρι του 2020 και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στη δεκαετία του '80 και την ψυχροπολεμική κόντρα ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Η υπερ-ταλαντούχα Κρίστεν Γουίγκ σε ρόλο κακιάς, ο Πέντρο Πασκάλ ως αρπακτικό της Wall Street και η επιστροφή του Κρις Πάιν, είναι μερικά ακόμα «θαύματα» της ταινίας. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 4 Ιουνίου από την Tanweer.

45. WAVES του Τρέι Εντουαρντ Σουλτς

Μία οικογενειακή απώλεια γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι και ο ανατρεπτικός Τρέι Εντουαρντ Σουλτς  δημιουργεί «κύματα» θετικών σχολίων μετά την ένταση του «Krisha» και την ατμόσφαιρα του «Έρχεται τη Νύχτα». Μέσα από την ιστορία μίας αφροαμερικανικής οικογένειας και ενός δεσποτικού πατέρα, ιχνηλατεί ένα επικό - μα τόσο προσωπικό - ταξίδι προς την αγάπη και τη συγχώρεση που εντυπωσίασε τρυφερά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και αγοράστηκε για διανομή από την ανήσυχη Α24. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

44. ATLANTIQUE της Μάτι Ντιοπ

Τα φαντάσματα του ωκεανού που «βλέπουν» Όσκαρ συζητήθηκαν όσο λίγες ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα των φετινών Καννών για δύο βασικούς λόγους: ήταν η πρώτη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη αφρικανικής καταγωγής που συμμετείχε ποτέ στο τμήμα (η Μάτι Ντιοπ είναι γαλλίδα με καταγωγή από τη Σενεγάλη) και επίσης η ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική ματιά της Ντιοπ επιβραβεύθηκαν με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Επίσημη επιλογή της Σενεγάλης για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Τ.Μ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή, αλλά έχει αγοραστεί από το Netflix.

43. ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ (MOTHERLESS BROOKLYN) του Έντουαρντ Νόρτον

Ένας ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ που δραστηριοποιείται στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ‘50, αναζητά τους δολοφόνους του αφεντικού του και μπλέκει σε ένα λαβυρινθώδες ταξίδι. Ο Έντουαρντ Νόρτον αγόρασε αμέσως τα δικαιώματα του ομώνυμου βιβλίου το 1999, με σκοπό κάποια μέρα να το σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει. Έμελλε αυτό να είναι το project της ζωής του καθώς μετά από 20 χρόνια πολλών προσπάθειων κατάφερε να μαζέψει το καστ που ήθελε (Γουίλεμ Νταφό, Μπρους Γουίλις, Άλεκ Μπάλντουιν) και να το παρουσιάσει όπως αυτός θέλει. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 28 Νοεμβρίου από την Tanweer.

42. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (HUSTLERS) της Λορέν Σκαφάρια

Αν νομίζατε πως το «Hustlers» θα κυριαρχούσε απλά σε memes και gifs για κάθε χρήση, γελιέστε. Αστέρες της μουσικής και του σινεμά ενώνονται για τη μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας με στρίπερς που δρουν ως μοντέρνες Ρομπέν των Δασών, και κλέβουν εντυπώσεις ως η κινηματογραφική έκπληξη της σεζόν. Τζένιφερ Λόπεζ, Κόνστανς Γου, Τζούλια Στάιλς, Κίκι Πάλμερ, Λίλι Ράινχαρτ, Lizzo, Cardi B, πρωταγωνιστούν δίνοντας μαθήματα pole dancing και εκδίκησης, την ώρα που οι πρώτες κριτικές τις στέλνουν στα Όσκαρ. Τι έχει να πει η Ντέμι Μουρ του «Striptease» για την ταινία; Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Odeon.

41. ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ (ΤΗΕ LAUNDROMAT) του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Οι εποχές που ο Στίβεν Σόντερμπεργκ διακήρυττε εμφατικά πως εγκαταλείπει το σινεμά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, ενδίδοντας κι αυτός στα δελεαστικά καλέσματα του Netflix. Με το «The Laundromat» ερευνά αναλυτικά το γνωστό σκάνδαλο Panama Papers, που πρωτοήρθε στην επικαιρότητα το 2015, όταν διέρρευσαν 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της νομικής εταιρίας την οποία διηύθυνε ο γνωστός δικηγόρος Μοσάκ Φονσέκα και το βασικό καστ των θαυμάσιων Μέριλ Στριπ, Γκάρι Ολντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας «ξεπλένει» με ερμηνευτική άνεση. Τ.Μ.

Σε streaming από το Netflix στις 18 Οκτωβρίου.

 

40. A HIDDEN LIFE του Τέρενς Μάλικ

Ο Τέρενς Μάλικ εμπνέεται από μία αληθινή ιστορία και επιστρέφει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φραντς Γαϊγκερστέτερ (στο ρόλο ο Αγκουστ Ντιλ), αντιρρησίας συνείδησης από την Αυστρία που αργότερα ανακηρύχθηκε Αγιος της Καθολικής Εκκλησίας, στέκει ως ιδανικός χαρακτήρας – επαναστάτης, μάρτυρας του μελαγχολικού «ευαγγελίου» του Μάλικ, το οποίο περιλαμβάνει τις τελευταίες εμφανίσεις των αδικοχαμένων Μίκαελ Νίκβιστ («Το Κορίτσι με το Τατουάζ») και Μπρούνο Γκανζ («Τα Φτερά του Ερωτα»). Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 30 Ιανουαρίου από την Odeon.

39. Ο ΚΑΛΟΣ ΨΕΥΤΗΣ (THE GOOD LIAR) του Μπιλ Κόντον

Δεν είναι ψέμα! Ένας ηλικιωμένος απατεώνας αποφασίζει να πει «ναι» σε μία τελευταία δουλειά, μετά τη γνωριμία του με μια πλούσια χήρα, και το αποτέλεσμα είναι η πρώτη κινηματογραφική συνάντηση δυο βρετανικών ιερών τεράτων της υποκριτικής: της Ελεν Μίρεν και του Ιαν ΜακΚέλεν! Στη σκηνοθεσία, ο βραβευμένος με Οσκαρ Μπιλ Κόντον συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον ΜακΚέλεν και ετοιμάζεται

να κλέψει εντυπώσεις με οσκαρική ημερομηνία εξόδου. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Tanweer.

38. ZOMBI CHILD του Μπερτράν Μπονελό

Αϊτή, 1962. Ενας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς μόνο και μόνο για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα έγκριτο σχολείο του Παρισιού, η εγγονή του ομολογεί ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της, χωρίς να υπολογίζει τα όσα αδιανόητα πρόκειται να ακολουθήσουν. Ενας από τους κορυφαίους Γάλλους σκηνοθέτες συνδέει ευρηματικά την κουλτούρα του βουντού, τη Ριάνα και την κριτική στην αποικιοκρατία σε μια μυσταγωγική ταινία με θεματικό περιεχόμενο που μοιάζει με ντεπόζιτο σκέψης. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί από την Weird Wave.

37. Ο ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ (BUNUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES) του Σαλβαντόρ Σιμό

Παρίσι, 1930, και το σκάνδαλο που ακολουθεί την κυκλοφορία της «Χρυσής Εποχής» αφήνει τον Μπουνιουέλ απένταρο και δυσαρεστημένο με τον Σαλβαντόρ Νταλί. Η τύχη του αλλάζει όταν ένας φίλος κερδίζει το λαχείο και επενδύει τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ στην πιο εξαθλιωμένη κοινότητα της Ισπανίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ονειρικά σχεδιασμένο animation που φέρει μαζί του τις ευωδιές μιας μυθικής εποχής, ένας φόρος τιμής στο μεγάλο δάσκαλο του σουρεαλιστικού κινηματογράφου και ταυτόχρονα μια σπουδή πάνω στις λαβυρινθώδεις πτυχές ενός αδάμαστου καλλιτεχνικού οράματος. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο από τη Danaos Films.

36. JOJO RABBIT του Τάικα Γουαϊτίτι

Μια «σάτιρα κατά κάθε μορφής μίσους», όπως περήφανα διακηρύσσει ο δημιουργός της, Τάικα Γουαϊτίτι, το τρομερό παιδί από τη Νέα Ζηλανδία που πλέον έχει μπει δυναμικά στο Χόλιγουντ, φέρνει τον ίδιο στο ρόλο ενός φανταστικού Χίτλερ που έχει δημιουργήσει το μυαλό ενός μοναχικού παιδιού και του κάνει παρέα. Αφού έπεισε τους μετόχους της Disney για τις καλόβουλες προθέσεις του και κέρδισε επίσης το Βραβείο Κοινού στο Τορόντο (βραβείο που στέλνει καρφωτά ταινίες στα Όσκαρ), μάλλον θα κάνει το ίδιο και σε 'μας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 23 Ιανουαρίου από την Odeon.

35. THE REPORT του Σκοτ Μπερνς

Στην παράδοση των εξαιρετικών αμερικανικών πολιτικών θρίλερ των '70s, o Σκοτ Μπερνς φιλτράρει επιρροές από Σίντνεϊ Πόλακ («Τρεις Μέρες του Κόνδορα») και Αλαν Πακούλα («Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου») παραδίδοντας μία ταινία άξια «αναφοράς». Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Τζόουνς, οι έρευνες του οποίου έφεραν στην επιφάνεια τις μυστικές φυλακές βασανιστηρίων της CIA στο

Αφγανιστάν, το «The Report» είναι έτοιμο για αποκαλύψεις με εχέγγυο το δυνατό καστ των Ανταμ Ντράιβερ, Ανέτ Μπένινγκ και Τζον Χαμ. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή, αλλά έχει αγοραστεί από την Amazon Prime.

34. ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ, ΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑ (A WHITE, WHITE DAY) του Χλίνουρ Πάλμασον

Σε κάποιο σημείο της παγωμένης Ισλανδίας, ο τοπικός αστυνόμος γίνεται εμμονικός μαθαίνοντας την απιστία της γυναίκας του, δύο χρόνια μετά το θάνατό της σε τροχαίο. Ο σκηνοθέτης του στιλιστικά εντυπωσιακού «Winter Brothers» επιστρέφει με μια ιστορία θλίψης, εκδίκησης μα πάνω απ' όλα αδιαπραγμάτευτης αγάπης. Βραβείο Ερμηνείας για τον Ινγκβαρ Σίγκουρντσον στην Εβδομάδα Κριτικής των φετινών Καννών. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 26 Δεκεμβρίου από την Weird Wave.

33. UNCUT GEMS των Μπεν και Τζος Σαφντί

Οι αδελφοί Μπεν και Τζος Σαφντί κινηματογραφούν ξανά με απαράμιλλη δυναμική ένα ψυχολογικό θρίλερ που ελίσσεται από την κωμωδία στο δράμα, διατηρώντας ατόφια την προ2ετίας μανιώδη οπτική του «Good Time» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Στο «Uncut Gems», ένας κοσμηματοπώλης με διάσημο πελατολόγιο πρέπει να βρει τρόπο να ξεπληρώσει τα χρέη του μετά από μία ληστεία, και οι πρώτες κριτικές κάνουν λόγο πως «κόσμημα» είναι η ερμηνεία του Ανταμ Σάντλερ. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

32. ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (THE CORDILLERA OF DREAMS) του Πατρίσιο Γκουζμάν

Μετά το αριστουργηματικό «Νοσταλγώντας το Φως» και το πολυβραβευμένο «Μαργαριταρένιο Κουμπί», μία σπάνιας σύλληψης τριλογία κλείνει εδώ: ένα σπουδαίο φιλμικό τρίπτυχο που συνδέει τις φυσικές επιστήμες με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και το γεμάτο αντιθέσεις φυσικό τοπίο της Χιλής με την ανοιχτή πληγή της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το υπογράφει ο κορυφαίος εν ζωή ντοκιμαντερίστας του λατινοαμερικανικού σινεμά. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 10 Οκτωβρίου από την Ama Films.

31. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΤΕ (SORRY WE MISSED YOU) του Κεν Λόουτς

Τρία χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» ο βετεράνος του κοινωνικού ρεαλισμού επιστρέφει με χιούμορ, ανθρωπιά και επίκαιρη ματιά για να περιγράψει τις καθημερινές δοκιμασίες μιας σκληρά εργαζόμενης οικογένειας της διπλανής πόρτας και να αποσπάσει τις ωραιότατες ερμηνείες των Κρις Χίτσεν και Ντέμπι Χάνιγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 7 Νοεμβρίου από την Feelgood Entertainment.

 

30. Η ΑΛΗΘΕΙΑ (THE TRUTH) του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Μια Γαλλίδα σταρ του σινεμά πρωταγωνιστεί σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ερμηνεύοντας μια μητέρα που δεν μεγαλώνει ποτέ. Την ίδια εποχή εκδίδει τα απομνημονεύματά της και δέχεται την επίσκεψη της κόρης, του γαμπρού και της εγγονής της από τις ΗΠΑ. Ο Χιροκάζου Κόρε- Εντα υπογράφει την πρώτη του ταινία εκτός Ιαπωνίας και σκηνοθετεί τρεις λαμπερούς σταρ (Ντενέβ - Μπινός - Χοκ) σε μία ταινία για την «Αλήθεια» των οικογενειακών ψεμάτων και των κινηματογραφικών ψευδαισθήσεων. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Ιανουαρίου από την Seven Films.

29. AMAZING GRACE των Σίντνεϊ Πόλακ, Αλαν Ελιοτ

Το 1972 ο βραβευμένος με Οσκαρ Σίντνεϊ Πόλακ κινηματογράφησε τη θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Αντζελες, η οποία αναγορεύτηκε μετέπειτα στο πιο πετυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, το απρόβλητο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αυτής της οριακά μεταφυσικής εμφάνισης γίνεται μια instant classic μουσική ταινία, προορισμένη να κηρύττει για πάντα το ένδοξο ευαγγέλιο της σόουλ. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

28. Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΙΟΥΕΛ (RICHARD JEWELL) του Κλιντ Ίστγουντ

Ακμαίος, αγέρωχος και δημιουργικά παρών, ο Κλιντ Ίστγουντ ανανεώνει το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού του με μία ταινία - επίκαιρο σχόλιο για την στρεβλή εικόνα που μπορεί να προωθήσουν τα ΜΜΕ, αλλά και την social-medιακή καταγίδα που προδικάζει/καταδικάζει. Βασισμένος στην αληθινή ιστορία του Ρίτσαρντ Τζιούελ που δούλευε ως φύλακας ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και έγινε από ήρωας... βομβιστής, ο Ίστγουντ παραδίδει μία ταινία ειλικρινούς τοποθέτησης με συμμάχους ένα εξαιρετικό καστ (Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Σαμ Ρόκγουελ, Κάθι Μπέιτς, Ολίβια Γουάιλντ, Τζον Χαμ) και οσκαρική ημερομηνία εξόδου. Π. Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 23 Ιανουαρίου από την Tanweer.

27. 1917 του Σαμ Μέντες

Δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες δέχονται να αναλάβουν μια αποστολή αυτοκτονίας, καθώς πρέπει να περάσουν μέσα από εχθρικό έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μεταβιβάσουν ένα μήνυμα που θα αποτρέψει μια δολοφονική επίθεση. Ο Σαμ Μέντες, στην πρώτη του δουλειά μετά την έξοδό του από το franchise του Τζέιμς Μποντ, φιλοδοξεί να κάνει τη δική του «Δουνκέρκη» με ένα φιλόδοξο μονοπλάνο ανατρέχοντας αυτή τη φορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνοδεία ενός all-star cast (Φερθ, Κάμπερμπατς, Στρονγκ). Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 9 Ιανουαρίου από την Odeon.

26. Η ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ (THE WILD GOOSE LAKE) του Ντιάο Γινάν

Πέντε χρόνια αφότου κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο, ο βιρτουόζος σκηνοθέτης που μετρά ανάμεσα στους θαυμαστές του τον Κουέντιν Ταραντίνο επιδίδεται σε μια στιλιστική tour de force, η οποία ενώνει το μοντέρνο νουάρ με τις μυσταγωγίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι και τις νυχτερινές ατμόσφαιρες του Μάικλ Μαν. Ενας γκάνγκστερ κυνηγημένος από τον υπόκοσμο και την αστυνομία, μια αινιγματική γυναίκα με τα δικά της μυστικά και μια αποθέωση της σκηνοθεσίας, προορισμένη αυστηρά για τη μεγάλη οθόνη. Μια από τις πιο εκθαμβωτικές δημιουργίες που είδαμε τελευταία. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

25. SOUL των Πιτ Ντόκτερ, Κεμπ Πάουερς

Ενας δάσκαλος μουσικής πεθαίνει πριν πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο και μεταφέρεται σε ένα φροντιστήριο ψυχών, το μέρος όπου αυτές προετοιμάζονται πριν το ταξίδι τους στη Γη, για να βρει το αληθινό νόημα της ύπαρξής του και να επιστρέψει. Η πιο φιλόδοξη ταινία της Pixar τα τελευταία χρόνια μοιάζει με ξαδερφάκι του «Inside Out» και έρχεται να μιλήσει για την ψυχή μας αλλά και στην ψυχή μας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 18 Ιουνίου από την Feelgood Entertainment.

24. ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ (LES MISERABLES) του Λατζ Λι

Στα προάστια του Παρισιού μια σύλληψη ρουτίνας εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί όταν μια ομάδα αγοριών επιτίθεται βίαια σε αστυνομικούς. Περήφανος συνεχιστής των «Κάνε το Σωστό» και «Μίσος», το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την παρισινή εξέγερση του 2005 και σε διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ σερβίρει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και επίσημη συμμετοχή της Γαλλίας στο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ.  Θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Seven Films.

23. SHIRLEY της Τζόζεφιν Ντέκερ

Ενα νεαρό ζευγάρι επισκέπτεται το σπίτι της διάσημης συγγραφέα βιβλίων τρόμου Σίρλεϊ Τζάκσον («The Haunting of Hill House») και του συζύγου της, καθηγητή Στάνλεϊ Χάιμαν. Η επίσκεψη θα σταθεί πηγή έμπνευσης του επόμενου βιβλίου της «Σίρλεϊ». Δυο συναρπαστικοί σύγχρονοι ηθοποιοί, η Ελίζαμπεθ Μος και ο Μάικλ Στούλμπαργκ, «ανοίγουν τις σελίδες» του τολμηρού, πειραματικού κινηματογραφικού κόσμου της Τζόζεφιν Ντέκερ («Τα Πρόσωπα της Μάντλιν»). Κι αν η πλοκή ακούγεται συμβατική, είμαστε σίγουροι πως η Ντέκερ θα χωρέσει ψυχόδραμα και πρωτοτυπία «ανάμεσα στις λεξεις». Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

22. HONEYLAND των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα

Η ταινία είναι η επίσημη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στα φετινά Οσκαρ και ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αλλά τα παραπάνω ίσως έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά στην ομορφιά και τη συγκίνηση ενός τέτοιου φιλμ-έκπληξη, χρονικού ενός τρόπου ζωής που χάνεται μέσα από την αληθινή ιστορία μιας φτωχής γυναίκας που ζει από τη μελισσοκομία στα κακοτράχαλα όρη της γειτονικής χώρας. Μία από τις πιο συγκινητικές εκπλήξεις της σεζόν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

21. STAR WARS: SKYWALKER - Η ΑΝΟΔΟΣ (STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER) του Τζ. Τζ. Έιμπραμς

Το τέλος των Σκαϊγουόκερ πλησιάζει με το «Skywalker: Η Ανοδος» για να ολοκληρώσει 42 χρόνια μετά το πρώτο «Star Wars» το κινηματογραφικό παραμύθι μιας ολόκληρης γενιάς. Η χαρακτηριστική μυστικοπάθεια του σκηνοθέτη, το δυναμικό ντουέτο των Ντέιζι Ρίντλεϊ - Ανταμ Ντράιβερ, ο φόρος τιμής στην Κάρι Φίσερ, ένας «αυτοκρατορικός» γνώριμος από τα παλιά και το σενάριο με την υπογραφή του βραβευμένου με Οσκαρ Κρις Τέριο («Επιχείρηση: Argo»), προετοιμάζουν για το επικό τέλος τριών τριλογιών. Η Δύναμη του γαλαξία μαζί μας! Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 19 Δεκεμβρίου από την Feelgood Entertainment.

 

20. ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (BACURAU) των Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιου, Τζουλιάνο Ντορνέλες

Ενα απομονωμένο χωριό της Βραζιλίας σβήνεται κάποια μέρα μυστηριωδώς από τους ηλεκτρονικούς χάρτες. Επειτα το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά. Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών για έναν διεστραμμένα απολαυστικό συνδυασμό κοινωνικής αλληγορίας, ταινίας τρόμου,  περιπέτειας εκδίκησης και βίαιου νεογουέστερν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

19. ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ (KNIVES OUT) του Ράιαν Τζόνσον

Ο Ράιαν Τζόνσον πραγματοποίησε ένα προσωρινό διάλειμμα από το σύμπαν του «Star Wars» για να γυρίσει τη δική του κινηματογραφική εκδοχή των αστυνομικών ιστοριών μυστηρίου που αναμένεται να λατρέψουν όσοι δεν χάνουν τις διασκευές στο έργο της Αγκαθα Κρίστι. Φόνος σε ένα δωμάτιο, κλειδωμένες πόρτες και ένας επιθεωρητής που προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα, με τον Ντάνιελ Κρεγκ να βγάζει το κοστούμι του 007 ανακρίνοντας τους Κρις Εβανς, Μάικλ Σάνον, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κρίστοφερ Πλάμερ και Τόνι Κολέτ. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 5 Δεκεμβρίου από τη Spentzos Film.

18. Ο ΦΑΡΟΣ  (THE LIGHTHOUSE) του Ρόμπερτ Εγκερς

Τέλη του 19ου αιώνα, δυο άντρες αναλαμβάνουν τη φύλαξη ενός φάρου σε ένα μικρό ανεμοδαρμένο νησί. Η απομόνωση θα σπείρει ανέμους έντασης και θα θερίσει ψυχολογικές θύελλες. Τέσσερα χρόνια μετά την παγανιστική «Μάγισσα», ο Ρόμπερτ Εγκερς αλιεύει ναυτικές προκαταλήψεις και βυθίζει τους Γουίλεμ Νταφό και Ρόμπερτ Πάτινσον σε μία γοτθική άσκηση ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας. Π.Γκ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από την Tulip.

17. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ (ABOUT ENDLESSNESS) του Ρόι Αντερσον

Πέντε χρόνια μετά το «Ενα Περιστέρι Εκατσε σε ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του», ο Σουηδός σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα κράμα ωδής και σπαραγμού για την ανθρώπινη ύπαρξη - και τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας της Βενετίας. Με το χαρακτηριστικό αποστειρωμένο στιλ που εμποτίζεται σε σουρεαλιστικό, υποδόριο χιούμορ, ο Αντερσον παρατηρεί τη στατική ευθυμία των άβολων καταστάσεων και δίνει έμφαση στην ομορφιά της ύπαρξης, «στο να είσαι ζωντανός». Τ.Μ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από την Ama Films.

16. QUEEN OF HEARTS της Μέι ελ-Τούκι

Μία μεσήλικη δικηγόρος ερωτεύεται τον θετό γιο της και οδηγείται μοιραία σε μία αμετάκλητη επιλογή που θα κρίνει τη ζωή εκείνης και των ανθρώπων γύρω της. Το Βραβείο Κοινού του φετινού Σάντανς είναι ένα ανθρώπινο δράμα που βρίσκει σφυγμό στα απαγορευμένα πάθη της μεγάλης οθόνης (από τον Ντάγκλας Σερκ ως τη «Μοιραία Σχέση»!) και δίνει την ευκαιρία στην Μέι ελ-Τούκι και την εκπληκτική πρωταγωνίστριά της, Τρίνε Ντίρχολμ, να αποπλανήσουν κοινό και κριτικούς. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 5 Δεκεμβρίου από την Weird Wave.

15. VITALINA VARELA του Πέδρο Κόστα

Η Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο κατέληξε στην δημιουργία του αξιοσέβαστου Πορτογάλου σκηνοθέτη, υπεύθυνου για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και απαιτητικές φιλμογραφίες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού σινεμά. Η «Vitalina Varela» είναι η ελλειπτική ιστορία μιας 55χρονης γυναίκας από το Πράσινο Ακρωτήρι η οποία φτάνει στη Λισαβόνα, τρεις μέρες μετά την κηδεία του συζύγου της, και το ταξίδι τη φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της και με ένα αβέβαιο μέλλον. Ταινία που δύσκολα περιγράφεται και καλύτερα βιώνεται, η έβδομη ταινία του Πέδρο Κόστα είναι τίποτα λιγότερο από έναν βαθιά υποβλητικό εφιάλτη. Λ.Κ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

14. THE FAREWELL της Λούλου Γουάνγκ

Εχει αποκτήσει όποιο Βραβείο Κοινού βρέθηκε στη φεστιβαλική διαδρομή του, αρχής γενομένης από το Σάντανς, και σημείωσε εισπρακτικό φαινόμενο κατά την πρόσφατη προβολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τοποθετώντας την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του στις λίστες με τους πλέον περιζήτητους σκηνοθέτες, ενώ θεωρείται φαβορί για αρκετές κατηγορίες στα προσεχή Οσκαρ. Το γλυκόπικρο και βαθιά συγκινητικό δράμα της Γουάνγκ είναι το αφοπλιστικά τρυφερό «αντίο» μιας οικογένειας στην ηλικιωμένη αρχηγό της και ταυτόχρονα μια γενναιόδωρη ταινία η οποία περιβάλλει σαν ζεστή αγκαλιά το κοινό της. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί για διανομή από την Seven Films.

13. THE SOUVENIR της Τζοάνα Χογκ

Ονορ και Τίλντα Σουίντον υποδύονται μητέρα και κόρη σε ένα ιμπρεσιονιστικής αισθητικής ερωτικό δράμα πάνω στην αντίξοη σχέση που αναπτύσσει μια νεαρή φοιτήτρια σκηνοθεσίας με ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα, χρόνια εθισμένο στο αλκοόλ, στην Αγγλία του '80. Ημιαυτοβιογραφική και αντισυμβατική, η ταινία της Τζοάνα Χογκ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός προγραμματισμένου κινηματογραφικού διπτύχου. Κ.Θ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

12. ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE του Κάρι Φουκουνάγκα

Μετά από πιέσεις στον Ντάνιελ Κρεγκ να υποδυθεί για τελευταία φορά τον ήρωα, απολύσεις  σεναριογράφων και σκηνοθετών, επανεγγραφές, διορθώσεις και τραυματισμούς του πρωταγωνιστή, ο Τζέιμς Μποντ βγήκε αλώβητος και έτοιμος για την 25η περιπέτειά του. Ο Κάρι Φουκουνάγκα («True
Detective») κάθησε τελικά στην (ηλεκτρική) καρέκλα του σκηνοθέτη και ο Ραμί Μάλεκ προστέθηκε στην εκλεκτή λίστα κακών της σειράς, σε μια ταινία που μοιάζει ως τέλος εποχής λίγο πριν το franchise μπει σε μια σειρά αλλαγών που μπορεί να αφορούν ακόμη και το φύλο του πράκτορα. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Απριλίου από την Tulip.

11. ΣΥΝΩΝΥΜΑ (SYNONYMS) του Ναντάβ Λαπίντ

Η πανάξια Χρυσή Αρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου διηγείται την ιστορία ενός εξεγερμένου νεαρού Ισραηλινού ο οποίος ταξιδεύει στο Παρίσι με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Θα μπορέσει όμως να ενσωματωθεί στην εκεί πραγματικότητα ή θα καταλήξει ξένος σε έναν άγνωστο τόπο που αδυνατεί να τον δεχτεί; Κινούμενος μεταξύ κωμικού και δραματικού, με μια εκρηκτική ερμηνεία από τον πρωτοεμφανιζόμενο Τομ Μερσιέ, ο πιο πολυσυζητημένος νέος σκηνοθέτης του Ισραήλ παραδίδει ένα θαρραλέο και αντισυμβατικό φιλμ, από εκείνα που δικαιολογούν με το παραπάνω τα μεγάλα βραβεία που κερδίζουν. Λ.Κ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Weird Wave.

 

10. ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (LITTLE WOMEN) της Γκρέτα Γκέργουιγκ

Συνεπής σε μία καριέρα indie ευαισθησίας, η Γκρέτα Γκέργουιγκ έγινε η πέμπτη (μόλις) γυναίκα που βρέθηκε στην οσκαρική πεντάδα σκηνοθεσίας με το «Lady Bird» και φέτος δηλώνει έτοιμη για το επόμενο βήμα με χαρακτηριστική διάθεση ανατροπής. Συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο καστ, οι «Μικρές Κυρίες» βασίζονται στο κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ, έχουν τη νεανική χάρη μιας ταλαντούχας ομάδας (Σίρσα Ρόναν, Τιμοτέ Σαλαμέ, Φλόρενς Πίου) και το ερμηνευτικό αποτύπωμα της Μέριλ Στριπ. Επόμενη σελίδα, τα Οσκαρ 2020; Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 26 Δεκεμβρίου από την Feelgood Entertainment.

9. DARK WATERS του Τοντ Χέινς

O αγαπητός Τοντ Χέινς τα βάζει με την οικογένεια Ντι Ποντ, ένα από τα πιο ισχυρά «τζάκια» των Η.Π.Α., έχοντας συμμάχους το δυνατό καστ των Μαρκ Ράφαλο, Αν Χάθαγουεϊ και Τιμ Ρόμπινς. Το «Dark Waters» βασίζεται στη χρόνια διαμάχη του δικηγόρου Ρόμπερτ Μπιλότ (Ράφαλο) με την εταιρεία επεξεργασίας χημικών της οικογένειας Ντι Ποντ, που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μόλυνσης εδώ και δεκαετίες. Ανασύροντας μνήμες από το εκπληκτικό «Safe», δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από τον οξυδερκή Χέινς. Τ.Μ.

Η ταινία έχει αγοραστεί για διανομή από τη Spentzos Film.

8. JOKER του Τοντ Φίλιπς

Με 160.000 εισιτήρια στο πρώτο τετραήμερο προβολών του στις ελληνικές αίθουσες και σπάζοντας πολλαπλά ρεκόρ εισπράξεων στις Η.Π.Α., ο Χοακίν Φίνιξ έχει κάθε λόγο να φορά το χαμόγελο του #1 εγκληματία της Γκόθαμ Σίτι. Ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα «Joker» του Τοντ Φίλιπς ενσαρκώνει τη θλιμμένη παράνοια του πιο δημοφιλή «κακού» της DC, προκαλεί συζητήσεις, δανείζεται σκορσεζικές νότες «Ταξιτζή» και «Βασιλιά για μια Νύχτα» και είναι το πιο σκοτεινό κινηματογραφικό origin κόμικ καταβολής. Παράλληλα υπόσχεται να γελάσει τελευταίο, στο πανί και στα Οσκαρ. Π.Γκ.

Η ταινία κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες από την Tanweer.

7. ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ (MARRIAGE STORY) του Νόα Μπάουμπακ

Σκάρλετ Γιοχάνσον και Ανταμ Ντράιβερ μοιράζονται τα δύο σκέλη της ίδιας δραματικής ιστορίας, ενός γάμου που διαλύεται. Ανακαλώντας μνήμες από τις δικές του εμπειρίες, ο Νόα Μπάουμπακ, ένα από τα πιο σταθερά και αξιόπιστα ονόματα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, παίρνει μαζί του δύο μεγάλους σταρ για μια ανατομία των σύγχρονων σχέσεων και της ευκολίας με την οποία αυτές καταρρέουν, ακόμη και αν

υπάρχει διάθεση των μελών τους για το αντίθετο. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 28 Νοεμβρίου από την Odeon (και λίγο αργότερα από την πλατφόρμα του Netflix).

6. ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (PAIN AND GLORY) του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιχειρεί μία ειλικρινή ενδοσκόπηση, παρέα με δυο αγαπημένους του πρωταγωνιστές, την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας (Βραβείο Ερμηνείας στις φετινές Κάννες), και παραδίδει μία από τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του. Το προσωπικό του «8½» είναι μία διαδρομή συναντήσεων και αναμνήσεων ενός σκηνοθέτη στο λυκόφως του. Παράλληλα μία ακολουθία βιωματικών - σχεδόν - καρέ που δοξάζουν λυτρωτικά τον μελοδραματικό πόνο της Τέχνης και του Ερωτα. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 31 Οκτωβρίου από την Odeon.

5. THE FRENCH DISPATCH του Γουές Αντερσον

Ο σκηνοθέτης της παστέλ ευθυμίας, των γεωμετρικών κάδρων και της εμμονικής λεπτομέρειας επιστρέφει με έναν φόρο τιμής στο Παρίσι της δεκαετίας του ‘50 και στην έντυπη δημοσιογραφία. Με ένα καστ γοητευτικών ταλέντων και λαμπερών reunion (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σίρσα Ρόναν, Οουεν Γουίλσον, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Κέιτ Γουίνσλετ, Ελίζαμπεθ Μος, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Μπιλ - φυσικά - Μάρεϊ (έχει κι άλλους!) το «French Dispatch» είναι η ταινία που θέλουμε να δούμε… χθες! Π.Γκ.

4. TENET του Κρίστοφερ Νόλαν

Αν και η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν θα κυκλοφορήσει σε 10 περίπου μήνες, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι΄αυτήν, κάτι για το οποίο έχει φροντίσει, ως συνήθως, ο σκηνοθέτης της, λάτρης της μυστικοπάθειας ειδικά όταν το «Inception» των ιδεών είναι αποκλειστικά δικό του. Δε μπήκε τυχαία ο τίτλος, ήδη υπονοείται μια συγγένεια με τον πολύκροτο συνδυασμό δράσης, φαντασίας και λαβυρινθώδους πλοκής που γύρισε το 2010, ο ίδιος το περιγράφει ως «πρωτότυπο action blockbuster» και έχει δίπλα του Τζον
Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κένεθ Μπράνα και φυσικά Μάικλ Κέιν. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 16 Ιουλίου από την Tanweer.

3. ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ (PORTRAIT OF A LADY ON FIRE) της Σελίν Σιαμά

Στη Βρετάνη του 18ου αιώνα, με αφορμή τη δημιουργία ενός γαμήλιου πορτρέτου, δύο νεαρές γυναίκες συναντιούνται και μεταξύ τους φουντώνει ένας ακαταμάχητος, αλλά απαγορευμένος έρωτας. Λεσβιακό δράμα εποχής, φεμινιστικό μανιφέστο, σπουδή στην έννοια της ανάμνησης μα πάνω απ’ όλα, μια ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης που απεικονίζει με συναισθηματική ακρίβεια την ακαταμάχητη έλξη μεταξύ
δύο γυναικών, το κομψοτέχνημα της Σελίν Σιαμά κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και τον Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί με σιγουριά μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 10 Οκτωβρίου από τη Spentzos Film.

2 . ΠΑΡΑΣΙΤΑ (PARASITE) του Μπονγκ Τζουν-χο

Μία φτωχή και μία πάμπλουτη οικογένεια συνυπάρχουν με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης, σε ένα διαβολεμένο μείγμα μαύρης κωμωδίας, οξύτατης κοινωνικής αλληγορίας και θρίλερ από τον σκηνοθέτη των «Snowpiercer» και «The Host», που δικαίως τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών, θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο κοινό και αναμένεται να
διεκδικήσει αρκετές οσκαρικές υποψηφιότητες. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Seven Films.

1. Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ (THE IRISHMAN) του Μάρτιν Σκορσέζε

Η πλέον προσδοκώμενη ταινία της τελευταίας διετίας, στολίδι στη βιτρίνα του Netflix και μήλον της
έριδος ανάμεσα στην πλατφόρμα και τις αίθουσες, το magnum opus του Μάρτιν Σκορσέζε μελετά ενδελεχώς το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική και τη σχέση του με την πολιτική. Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι και Χάρβεϊ Καϊτέλ συνθέτουν την ευτυχέστερη συνάντηση ιερών τεράτων των τελευταίων κινηματογραφικών δεκαετιών, σε ένα ιλιγγιώδες έπος διαρκείας τρεισήμισι ωρών, το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλμ σε ολόκληρη την καριέρα του Σκορσέζε. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 21 Νοεβρίου από την Odeon (και λίγο αργότερα από την πλατφόρμα του Netflix).