Βίντεο: Τι έκανε καλύτερα ο «The Batman» από τον «Σκοτεινό Ιππότη»;

«Τίποτα», θα απαντήσουν αυτόματα πολλοί. Κι έτσι όμως το Cinefix θα χρειαστεί 9 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα για να αποδείξει το αντίθετο, σε ένα ακόμα καλό δείγμα video essay κινηματογραφικής κριτικής.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Τι έκανε καλύτερα ο «The Batman» από τον «Σκοτεινό Ιππότη»;

Η αλήθεια είναι ότι με τον «Σκοτεινό Ιππότη» δεν τα βάζεις. Με εντυπωσιακές κριτικές στην εποχή του και ένα άκαμπτο παγκόσμιο επιτελείο θαυμαστών, αν κάνεις το ατόπημα, ως κριτικός και άνθρωπος ας πούμε, μάλλον θα εισπράξεις κατακραυγή και περιφρόνηση, όλα τους λατρευτά χαρακτηριστικά του social κόσμου μας.

Ωστόσο το Cinefix, εκλαμβάνεται ως ανδρείο, και προβοκάρει κιόλας με τίτλο σαφή: «Τι έκανε το 'The Batman' σωστά, που ο 'Σκοτεινός Ιππότης' όχι;», ισχυρίζεται και φτιάχνει και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση πάνω σ' αυτό. Κυρίως βασισμένη πάνω στην κυριολεκτική και συμβολική χρήση του φωτός και του χρώματος που υπογραμμίζουν την αντίθετη, συμβολική ξανά, κίνηση του χαρακτήρα στο φινάλε των δύο έργων. Προς υπεράσπιση του Νόλαν πάντως, αυτή ήταν η δεύτερη ταινία μια τριλογίας, στο τρίτο μέρος πήγε εκεί που πάει η ταινία του Ριβς.

Βέβαια όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα, λυσσώδης σιελόρροια έχει καταλάβει ήδη του λάτρεις του έργου του 2008, τζάμπα το παλεύει το Cinefix. Αλλά είμαστε και 2-3 που συμφωνούμε.