Βίντεο: 90 δευτερόλεπτα από την εικαστική τελειότητα της «Αμελί»

Με αφορμή τα γενέθλια του Ζαν-Πιερ Ζενέ, μια συλλογή σκηνών που παρουσιάζει κινηματογραφικές τεχνικές, όπως αυτή της προοπτικής από ένα σημείο, της συμμετρίας αλλά και των αέρινων κινήσεων της κάμερας, στην υπέροχη «Αμελί» του.

Από τον Γιάννη Σμοΐλη
Βίντεο: 90 δευτερόλεπτα από την εικαστική τελειότητα της «Αμελί»

Είναι γνωστό ότι η «Αμελί» είναι ένα από τα πιο επιδραστικά έργα στο Γαλλικό σινεμά (και όχι μόνο) των τελευταίων ετών, κι αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο μας δίνει να καταλάβουμε ότι η μαγεία της ταινίας, αποτελεί προϊόν επίμοχθης προσπάθειας και περφεξιονιστικής εργασίας πάνω στο κινηματογραφικό κάδρο. Τίποτα στο φιλμ του Ζενέ δεν είναι τυχαίο.

Εντυπωσιακό στην όψη, αισθητικά μεγαλοπρεπές και ακραία στυλιζαρισμένο, το κομψοτέχνημα αυτό, έφερε κοντά τη γαλλική κινηματογραφική φινέτσα και την καλοδεχούμενη ελαφρότητα του mainstream Αμερικανικού σινεμά, μέσα από πλάνα ανυπέρβλητης ομορφιάς και ζεστού, ανθρωποκεντρικού λυρισμού.

Αυτές οι οπτικές συνθέσεις της ταινίας, όμως, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Ακόμα και το μη-εκπαιδευμένο μάτι μπορεί να διακρίνει ότι οι σκηνές που έχει στήσει ο Ζαν-Πιερ Ζενέ, απαιτούν μια πληθώρα ευφάνταστων σκηνοθετικών επινοήσεων.

Έτσι, ακόμα κι αν ο ρυθμός της αφήγησης δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, για κάποιον που έχει υπομονή και διάθεση να μελετήσει τα κρυμμένα καλούδια της «Αμελί», το έργο του Ζενέ αποκαλύπτεται σαν ένας θησαυρός κινηματογραφικών τεχνικών.

Απολαύστε την ανάλυσή τους, εδώ:

Amélie - Symmetry & Camera Movement from Lessa on Vimeo.