Βίντεο: Πώς ο Ντέιβιντ Λιντς άλλαξε το «Dune» από την πρώτη σκηνή

Βιβλία, χάρτες, γαλαξίες, εγκυκλοπαίδειες - και όλα τους είναι μόνο η αρχή του γιατί επί δεκαετίες το μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ θεωρούνταν «μη κινηματογραφίσιμο». Φλασμπάκ 37 χρόνια πίσω για ένα δαιμόνιο βίντεο-δοκίμιο που θυμάται την «εκδοχή Ντέιβιντ Λιντς».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Πώς ο Ντέιβιντ Λιντς άλλαξε το «Dune» από την πρώτη σκηνή

Συνοπτικά η ιστορία-πλαίσιο του «Dune» (1984), που κόντεψε να σκοτώσει την πιθανότητα να ξανακουστεί η λέξη σε κινηματογραφικούς διαδρόμους, είναι η εξής. Το βιβλίο του Χέρμπερτ έχει εκδοθεί το 1965, τα στούντιο θέλουν αλλά αισθάνονται ότι δεν μπορούν, ένας τύπος κάνει μυστήριες ταινίες, αλλά και έναν «Άνθρωπο-Ελέφαντα» και κάποιοι πείθονται ότι μπορεί να γυρίσει το «τολκινικά» περίπλοκο μυθιστόρημα φαντασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 40 εκατομμύρια, «Η Επιστροφή των Τζεντάι» την περασμένη χρονιά κοστίζει λιγότερα, αν αυτό δίνει ένα μέτρο, η ταινία βομβαρδίζεται στα ταμεία φέρνοντας συνολικά 10 λιγότερα, η κριτική το κονιορτοποιεί και ο Λιντς το αποκηρύσσει λέγοντας ότι η ταινία του πάρθηκε από τα χέρια και ποτέ δεν τον άφησαν να δουλέψει χωρίς πιέσεις.

Το ακόλουθο βίντεο του cinefix, πιάνει την επίσημη κινηματογραφική εκδοχή, όχι τις Alan Smithee (το ψευδώνυμο που υπογράφει αποκηρυγμένες χολιγουντιανές ταινίες) ανοησίες που επιχειρήθηκαν αργότερα για να σώσουν οικονομικά την κατάσταση, και παρατηρεί σβέλτα και επιδεικτικά καλοφτιαγμένα τις ρίζες, τις δυσκολίες και τις επιλογές Λιντς που ήδη από την πρώτη σκηνή αλλάζουν δραστικά το κείμενο του Χέρμπερτ.

* διαβάστε εδώ την κριτική μας για το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ