Halloween special! Η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ σας βάζει στα παρασκήνια της «Λάμψης»

Μία εκ των έσω μαρτυρία για όσους δε χάνουν ευκαιρία να ξαναχαθούν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου Overlook.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα
Halloween special! Η κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ σας βάζει στα παρασκήνια της «Λάμψης»

Θεωρείται δικαίως από τα κορυφαία φιλμ όλων των εποχών, με τον μοναδικό ίσως άνθρωπο στον κόσμο να εγείρει ακόμη και σήμερα ενστάσεις για τη σπουδαιότητά του να είναι ο Στίβεν Κινγκ, ο θρυλικός συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η «Λάμψη».

Κι όμως, εξίσου γνωστό με την παραφωνία του Κινγκ είναι το γεγονός πως το φιλμ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ φλέρταρε με τον εκτροχιασμό ενόσω βρισκόταν στις ράγες της παραγωγής. Εκείνες που αρχικά το ήθελαν να ολοκληρώνεται μέσα σε 17 μέρες, αντί για τους 14 μήνες που κράτησαν τελικώς τα γυρίσματα, με τον τελειομανή Στάνλεϊ να χρησιμοποιεί περισσότερα από 300 χιλιόμετρα φιλμ για να αποτυπώσει το όραμά του.

40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η αξεπέραστα ατμοσφαιρική «Λάμψη» εξακολουθεί να τριβελίζει το μυαλό των κινηματογραφόφιλων, να γεννά θεωρίες συνομωσίας (σαν εκείνες που ξετυλίγει ο Ρόντεϊ Άσερ στο «Room 237») και φυσικά να τρομάζει ως το μεδούλι το κοινό, μιας και μέσα στο πολυσχιδές γονιδίωμά της είναι μεταξύ πολλών άλλων εγγεγραμμένη η (περιοριστική, εν προκειμένω) πληροφορία «ταινία τρόμου».

Μια καλή αφορμή να μπούμε και πάλι στον αναπόδραστο κόσμο του ξενοδοχείου Overlook, έρχεται μέσα από τη ματιά της Βίβιαν Κιούμπρικ, κόρης του σκηνοθέτη, η οποία σε ηλικία 17 ετών κινηματογράφησε για λογαριασμό του BBC ένα 35λεπτο making of της ταινίας.

Παρά το γεγονός πως τα χρόνια έχουν περάσει, η καταγραφή της Βίβιαν Κιούμπρικ εξακολουθεί να προσφέρει αποκαλυπτικές πτυχές από τα παρασκήνια της δημιουργικής διαδικασίας με τους Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Τζακ Νίκολσον, Σέλεϊ Ντιβάλ και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές να εμφανίζονται επί τω έργω.

Το ντοκιμαντέρ της Βίβιαν Κιούμπρικ με τίτλο «The Making Of The Shining»