Βίντεο: Αυτά είναι τα 18 (σχεδόν) τέλεια sci-fi, σύμφωνα με την κριτική

Το yt κανάλι Looper συμβουλεύεται το Metacritic και συνθέτει ένα βίντεο κριτικής παρουσίασης των 18 ταινιών επιστημονικής φαντασίας που αγγίζουν την κριτική τελειότητα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Αυτά είναι τα 18 (σχεδόν) τέλεια sci-fi, σύμφωνα με την κριτική

Προτού κάποιοι ανακράξουν «μα που είναι το 2001;» και «δεν έβαλαν το Blade Runner;», να υπενθυμίσουμε ότι αμφότερα δεν ήταν κριτικώς αποδεκτά με την λαϊκή απήχηση που έχουν σήμερα (που επίσης δεν είναι διόλου ομόφωνη), ενώ ειδικά το δεύτερο δεν άρεσε, εμφανώς, ούτε στον σκηνοθέτη του που του άλλαξε τα φώτα στα director's cut τα επόμενα χρόνια.

Πέραν όμως αυτών των αντικειμενικών αληθειών, η κριτική τελειότητα, με την όψη της ομοφωνίας είναι μια φενάκη, σπανίως οι κριτικοί συμφωνούν, πράγμα όπως και αν το δεις υγιές. Η έννοια του αριστουργήματος, άλλωστε, δεν αποφασίζεται ούτε άπαξ, ούτε μοναχά από μια πλευρά. Οι άνθρωποι, οι κριτικοί (όχι πάντοτε το ίδιο πράγμα), οι εποχές και τα καλλιτεχνικά προϊόντα αλλάζουν με τις εποχές, ο χρόνος και η ζωή αποκαλύπτονται ευφυέστερα των πρόσκαιρων δηλώσεών μας. Που ειδικά εάν είναι απότοκες άλλων, εξωκαλλιτεχνικών, παραγόντων, δεν είναι τίποτα να πάρεις και πολύ στα σοβαρά. 

Όπως και να έχει ιδού η λίστα του Looper, και των 18 ταινιών που πιάνουν το σχεδόν τέλειο της κριτικής, όπως αποτυπώνεται στο (συζητήσιμο) Metacritic. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; (Και γιατί). Αναπτύξτε.