Βίντεο: Ξαναβρίσκοντας το «Moonlight»

Η ταινία των τριών Όσκαρ - και της περιπετειώδους απονομής του μεγαλύτερου εξ αυτών - μέσα από ένα βίντεο που διδάσκει το σινεμά που ο Μπάρι Τζένκινς εκτόξευσε με την δεύτερη ταινία του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Ξαναβρίσκοντας το «Moonlight»

Πέρα από το γούστο, που είναι καθ΄όλα σεβαστό φυσικά, δύσκολα θα βρεις ταινία ευρείας ακαδημαϊκής αναγνώρισης που δεν αξίζει τους τίτλους της. Και μια τέτοια είναι, με κερδισμένη άνεση, η δουλειά του Μπάρι Τζένκινς πάνω στο πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα στο σύγχρονο Μαϊάμι.

Βασισμένο στην ιστορία του Ταρέλ Άλβιν ΜακΡέινι, «Στο Σεληνόφως τα Μαύρα Αγόρια Φαίνονται Μπλε», το έργο επαναπροσεγγίζεται στο ακόλουθο βίντεο δοκίμιο, όπου τεκμηριώνεται τόσο η θεματική του βλέψη όσο και οι τρόποι που μεταχειρίζεται η σκηνοθεσία για να παρακολουθήσει νοηματικά την ιστορία μιας ενηλικίωσης.

Πέραν της προφανούς ποιητικότητας και του πριγκιπικού στιλ του Τζένκινς στην κινηματογράφηση, εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί η συνειδητή επιλογή του για αποφυγή ενός «εύκολου» νεορεαλισμού, που συνάδελφοί του ακολούθησαν ας πούμε, και μάλιστα στην ίδια γεωγραφία, και την αντικατάστασή του από ένα σινεμά ιμπρεσιονιστικό, προσωπικής χαρακτηρολογικής αισθητικής. Από μια ακόμα μεριά ένα «εύγε» για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 2016.