27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου

Το Μέγα Βραβείο των Καννών στο «Ένας Ήρωας» του Ασγκάρ Φαρχαντί, ελληνικές μικρού μήκους, η «Μεγάλη Απόδραση» με τον ανερχόμενο Φραντς Ρογκόφσκι, το συνταρακτικό «Cow» της Άντρεα Άρνολντ, το γενναιόδωρο «Ενοικιάζεται», ντοκιμαντέρ για τον Μπουνιουέλ, έναρξη του αφιερώματος Trans Cinema Matters, ο «Κος Αρκάντιν» και ο «Οθέλλος» του Όρσον Γουέλς, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10). 

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, είναι εδώ! Τρία Διαγωνιστικά τμήματα, νέοι δημιουργοί, αληθινές ιστορίες, ελληνικές μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες (και Νύχτες).

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 22 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου, ενώ ένα μέρος των ταινιών του προβάλλεται σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο παρακάτω λινκ viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/festival/27o-diethnes-festival-kinimatografou-tis-athinas-nychtes-premieras/

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Α’
Διάρκεια: 72'

Αν Ήσουν Ταινία, θα Ήσουν Μικρού Μήκους / If you Were a Movie, you'd be a Short Film
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Gogo Marangouli

Σε μία ταράτσα με θέα το τσιμέντο, έναν πλάτανο και λίγο από Λυκαβηττό, δύο νέοι φλερτάρουν. Η επιμονή τους φέρνει αντιμέτωπους, ο φόβος πιο κοντά και η ανάγκη να ζήσουν κάτι όμορφο και αληθινό τους κρατά εκεί έστω και λίγα λεπτά.

Από το Μπαλκόνι / From the Balcony 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 12’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Aris Kaplanidis

Μια μικρή ιστορία από μια λαϊκή γειτονιά. Μια μεσόκοπη κυρία, η Λίνα, χωρίς να φεύγει ποτέ από το μπαλκόνι του σπιτιού της παρεμβαίνει σε ό,τι συμβαίνει στο... οπτικό της πεδίο.

Βαθύκοφτο / Vathikofto 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Ioanna Kryona

Τι σημαίνει βαθύκοφτο; ρώτησε η Ελένη. Με βαθύ ντεκολτέ, τι δεν καταλαβαίνεις; απάντησε η Άννα κάπως ενοχλημένα. Δύο κορίτσια, μια άδεια βαλίτσα και η Επιστήμη της Λογικής του Χέγκελ ένα Σάββατο βράδυ στο Βερολίνο.

Bluebird
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 26’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stergios Dinopoulos

Μετά από μια ζόρικη μέρα, η Νίκη χτυπάει το κουδούνι μιας παλιάς φίλης και πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της για να προστατέψει την κόρη της.

23/09/2021, 18:30, ΙΝΤΕΑΛ

Διεθνές Διαγωνιστικό
ΜΠΡΟΥΝΟ ΡΕΪΝΤΑΛ: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ / BRUNO REIDAL, CONFESSION OF A MURDERER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Vincent Le Port

Γαλλική επαρχία, 1905. Στο δάσος που περιβάλλει το χωριό του, ο νεαρός Μπρουνό Ρεϊντάλ δολοφονεί βίαια ένα αγόρι και στη συνέχεια παραδίδεται αμέσως στις αρχές. Στη φυλακή, ανακρίνεται για εβδομάδες από μια ομάδα τριών γιατρών που του ζητούν να ανατρέξει στο παρελθόν του αδυνατώντας να κατανοήσουν τις θανατηφόρες παρορμήσεις του. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το ντεμπούτο του Βενσάν Λε Πορτ σκιαγραφεί με κλινική ακρίβεια το πορτρέτο ενός μανιακού δολοφόνου και ισορροπώντας μαεστρικά μεταξύ ευαλωτότητας και απόλυτης ανατριχίλας, εξερευνά το πώς θρησκοληψία, πατριαρχία και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα διαπλέκονται στη ρίζα όπου φυτρώνει το άνθος του Κακού.

23/09/2021, 19:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

 

Τhis is Orson Welles 
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΡΚΑΝΤΙΝ / MR. ARKADIN

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Orson Welles

Συναφούς δομής και σχεδόν αντάξιος με τον «Πολίτη Κέιν» σε μπαρόκ μεγαλείο, ο «Κύριος Αρκάντιν» οδηγεί το κοινό σε έναν αξιοθαύμαστο αφηγηματικό λαβύρινθο δομημένο γύρω από την περίπτωση ενός διαβόητου μεγιστάνα με σκοτεινό παρελθόν και του τυχοδιώκτη που αναλαμβάνει να διερευνήσει την αινιγματική ζωή του, καταλήγοντας να θέσει τη δική του σε κίνδυνο. Έχοντας υποστεί τις ολέθριες επεμβάσεις παραγωγών, και κυκλοφορήσει μέσα στα χρόνια σε διαφορετικές μορφές, η ταινία προβάλλεται ψηφιακά αποκατεστημένη και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κόπια που θεωρείται πλησιέστερη στο αρχικό όραμα του σκηνοθέτη.

Προλογίζει ο Τάσος Μελεμενίδης, υπεύθυνος προγράμματος CINOBO (27/09).

23/09/2021, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 

ΑΓΕΛΑΔΑ / COW
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrea Arnold

Η κορυφαία βρετανίδα δημιουργός του καιρού μας, υπεύθυνη για μερικούς από τους πλέον καταλυτικούς indie σταθμούς της εικοσαετίας («Red Road», «Fish Tank», «American Honey»), στρέφεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ και μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την καθημερινότητα μιας αγελάδας. Κι αν αυτό ακούγεται μπανάλ, η απόλυτη μεθοδικότητα της Άρνολντ με την οποία κινείται από τον ποιητικό προς τον τραχύ ρεαλισμό, υπόσχεται να συνταράξει τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα και τα όσα πολύτιμα αυτά μας παρέχουν. Όπως ακριβώς έκανε και στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Προλογίζει ο Πάνος Χαλόφτης, συνιδρυτής του Vegan Life Festival (23/09).

23/09/2021, 19:30, ΣΤΕΛΛΑ

ICONS 
ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗΣ / BUÑUEL: A SURREALIST FILMMAKER

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Javier Espada

Θαυμάσιο οδοιπορικό στην ζωή του πιονέρου του σουρεαλιστικού κινηματογράφου το οποίο στηρίζεται σε χειμαρρώδες οπτικό υλικό προκειμένου να προσφέρει ένα πρωτοφανές παράθυρο στον κόσμο και το έργο μιας αναντικατάστατης ιδιοφυΐας. Ντοκιμαντέρ-ωδή σε μια απαράμιλλη φιλμογραφία, εντός της οποίας διαπλέκονται η ζωγραφική με την ποίηση και το σινεμά, καθώς ο Μπουνιουέλ υφαίνει γύρω της μαεστρικά τις παιδικές του αναμνήσεις, το όραμα του για τον κόσμο, τις αμφιβολίες, μα κυρίως την ικανότητά του να λέει ιστορίες χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει τις πιο οικείες εμμονές του.

Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός (23/09).

23/09/2021, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ / SUBLET

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eytan Fox

Μια «σύντομη συνάντηση» ανάμεσα σε δύο άνδρες στο σημερινό Τελ Αβίβ. Ο ένας, ταξιδιωτικός δημοσιογράφος των New York Times σε αποστολή. Ο άλλος, που του υπενοικιάζει και το διαμέρισμά του, ντόπιος εικοσάρης. Ο πρώτος στο απόγειο της μεσήλικης κρίσης. Ο δεύτερος ελεύθερος από κάθε λογής φραγμό. Εκκινώντας από εδώ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γκέι σινεμά των τελευταίων δεκαετιών, συγκρίνει δύο γενιές και τις γεφυρώνει με μια σέξι, συναισθηματικά γενναιόδωρη ταινία και δύο αφοπλιστικές ερμηνείες: η μία του βετεράνου Τζον Μπέντζαμιν Χίκεϊ, η άλλη του μαγνητικού νεοφερμένου Νιβ Νισίμ.

23/09/2021, 20:00, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings 
ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ / A HERO (Ταινία Έναρξης)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Asghar Farhadi

Με διήμερη άδεια από τη φυλακή στην οποία βρίσκεται για ανεξόφλητα χρέη, ένας άντρας προσπαθεί να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μια απερίσκεπτη κίνησή του θα προκαλέσει, ωστόσο, μια χιονοστιβάδα γεγονότων που θα κλονίσουν το στενότερο περιβάλλον του. Μεγάλη κινηματογραφική επιστροφή για τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ δημιουργό του «Ένας Χωρισμός» και του «Εμποράκου», αυτό το υπόδειγμα σεναριακής και σκηνοθετικής γραφής, με σασπένς γνήσιου θρίλερ, αποτελεί μια πικρή παραβολή για ένα σύγχρονο κόσμο όπου κάθε πράξη επιφέρει απροσδόκητες συνέπειες και η ηθική παραμένει μια εύθραυστη έννοια.

Μεγάλο Βραβείο του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

23/09/2021, 21:00, ΙΝΤΕΑΛ

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ / GREAT FREEDOM

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sebastian Meise

Στη μεταπολεμική Γερμανία, κι ενώ ακόμη η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα, ένας άντρας φυλακίζεται ξανά και ξανά εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Καθώς η ταινία διατρέχει είκοσι χρόνια της ζωής του, ο εγκλεισμός του μετατρέπεται σε έναν επίμονο αγώνα για επιβίωση και για τη διατήρηση του δικαιώματος σε ό,τι ο ίδιος ορίζει ως πόθο και ως ανεξαρτησία. Θαρραλέο δράμα και ταυτόχρονα ανορθόδοξη ιστορία αγάπης, με θαυμάσια ερμηνεία από τον διαρκώς ανερχόμενο Φρανς Ρογκόφσκι («Transit»), το τολμηρό φιλμ κέρδισε φέτος το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Παρουσία του σκηνοθέτη

23/09/2021, 21:45, ΔΑΝΑΟΣ

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction 
FAYA DAYI

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jessica Beshir

 

Το Κχατ είναι μια πανάρχαια ναρκωτική συνήθεια για τους λαούς της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ειδικά τους Σούφι που μασούσαν τα φύλλα του στο δρόμο προς τη μέθεξη (τη «μερκάνα» όπως την ονομάζουν). Πλέον καθορίζει την οικονομία της Αιθιοπίας, όντας το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Ιδωμένο μέσα από μια προσωπική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία, το υπνωτικό αυτό ντοκιμαντέρ καταγράφει με έναν ολότελα υποβλητικό τρόπο το αποτύπωμα του κχατ σε ένα έθνος παραδομένο στις ευφορικές παραισθήσεις του.

23/09/2021, 21:45, ΣΤΕΛΛΑ

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
ΚΟΡΟΝΑ / CORONA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Erofili Kokkali, Antreas K
Η ταινία θα προηγηθεί της προβολής του «Tangerine».

 

Αθήνα 2020 - Μεγάλο Σάββατο - Κάπου στην Κυψέλη. Μια τρανς γυναίκα αναγκάζεται να ζήσει έγκλειστη κι απομονωμένη σε ένα στοιχειωμένο διαμέρισμα έπειτα από κυβερνητική εντολή υποχρεωτικής καραντίνας. Το βράδυ πριν την Ανάσταση , το τηλεοπτικό διάγγελμα ενός επιστήμονα για την πανδημία θα γίνει η αφορμή για να δώσει την τελική της μάχη με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

 

Την ταινία θα προλογίσει ο Γιώργος Σαμπατακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters 
TANGERINE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sean Baker

Λος Άντζελες, παραμονή Χριστουγέννων. Αφού άκουσε ότι ο γκόμενος και μαστροπός της την απάτησε ενώ η ίδια ήταν στη φυλακή, μια πόρνη και η κολλητή της ξεκινούν για να τον βρουν και να του δώσουν ένα γερό μάθημα. Μια αναζωογονητική υπενθύμιση για το όσα σπουδαία μπορεί να καταφέρει ο indie κινηματογράφος, το πολυβραβευμένο φιλμ του Σον Μπέικερ δεν συμβολοποιεί τις τρανς γυναίκες ως μάρτυρες της κοινωνίας αλλά τις τοποθετεί πρωταγωνίστριες, αντλεί από τις εμπειρίες τους και εκτοξεύεται από την ενέργεια και τους σπαρταριστούς διαλόγους τους, καταγράφοντας εν τέλει την άγρια ομορφιά που ανθίζει στα στενά μιας αφιλόξενης μητρόπολης.

Προλογίζει η Άννα Κουρουπού, Διευθύντρια του Red Umbrella Athens.

23/09/2021, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ

 

This is Orson Welles 
ΟΘΕΛΛΟΣ / OTHELLO

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Orson Welles

 

Σε μια καλλιτεχνική ζωή γεμάτη ατυχία, τιμωρία, σκληρές ικεσίες και παταγώδεις εμπορικές αποτυχίες, ο «Οθέλλος» και τα θυελλώδη του γυρίσματα που κράτησαν τέσσερα χρόνια, συνιστούν μια τρανή απόδειξη της πεισματικής προθυμίας του σκηνοθέτη να συνεχίσει το όραμά του ακόμη και μέχρι τα πέρατα της γης. Η διάνοια του Γουέλς πίσω από την κάμερα ζωντανεύει ένα από τα πιο σκοτεινά έργα του Βάρδου, το οποίο αποτυπώνεται σε ένα υποβλητικό ασπρόμαυρο κάδρο, καθώς αυτή η αξιοθαύμαστη κινηματογραφική χειροτεχνία γεμάτη καρδιά, ζήλο και αίμα αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ιερό εγχειρίδιο για πώς να φτιάχνεις και το πώς να βλέπεις σινεμά.

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες του 1952.
Προλογίζει ο Δημήτρης Καραντζάς, ηθοποιός και σκηνοθέτης (23/09).

23/09/2021, 22:00, ΡΙΒΙΕΡΑ

Μετά τα Μεσάνυχτα - After Hours 
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΗ / POSSESSION

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Andrzej Żuławski

Για λογαριασμό μιας από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που είχε να προσφέρει το σινεμά της δεκαετίας του '80, λογοκριμένης για χρόνια σε πολλές χώρες, ο θρυλικός Πολωνός δημιουργός του «Σημασία Έχει ν' Αγαπάς» τοποθετούσε το χρονικό ενός διαλυμένου γάμου στην καρδιά ενός διχασμένου Βερολίνου, καμουφλάροντας ένα οικογενειακό δράμα σε μια σχεδόν σουρεαλιστική ταινία φρίκης και αποσπώντας από την Ιζαμπέλ Ατζανί μια από τις πλέον αποστομωτικές γυναικείες ερμηνείες που είδαμε ποτέ, δίκαια βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών.Ψηφακά αποκατεστημένη 4K κόπια με αφορμή τα 40 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας.

Προβολή αφιερωμένη στον Τάσο Θεοδωρόπουλο. Προλογίζει ο Άκης Καπράνος.

23/09/2021, 22:15, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ