«All the Beauty and the Bloodshed»:O Xρυσός Λεόντας του Φεστιβάλ Βενετίας στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

To πολλαπλά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της βραβευμένης με Όσκαρ Λόρα Πόιτρας έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας κατευθείαν από το Φεστιβάλ Βενετίας, όπου θριάμβευσε, λαμβάνοντας την ύψιστη τιμή.

«All the Beauty and the Bloodshed»:O Xρυσός Λεόντας του Φεστιβάλ Βενετίας στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ο πολυσυζητημένος Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η Λόρα Πόιτρας διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη. 

Με την βράβευσή της στη Βενετία, η Πόιτρας έγινε η τρίτη κατά σειρά σκηνοθέτιδα που βραβεύεται με τον Χρυσό Λέοντα, μετά την Κλόι Τζάο που το είχε κερδίσει το 2020 για το «Nomadland» και την Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε πέρυσι για το (δυστυχώς επίκαιρο) θριλερικό δράμα «Το Γεγονός». Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει ντοκιμαντέρ την ύψιστη τιμή του Φεστιβάλ, ήταν το 2013 με το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι.Αναπόφευκτά, μετά τον Χρυσό Λέοντα, η Πόιτρας βάζει πλώρη (και) για τις υποψηφιότητες του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Αν κερδίζει θα είναι το δεύτερο Όσκαρ της - το πρώτο είχε έρθει το 2014 για το «Citizenfour», ακόμα μια ταινία όπου η δημοσιογράφος Πόιτρας συναντούσε τη δημιουργό Πόιτρας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διαθέτουμε στο φετινό πρόγραμμά μας την ταινια της Πόιτρας και μάλιστα στο τμήμα του Διεθνους Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction. Η ταινία θα προβληθεί στις 07/10/22 στις 19.30 στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.
 

Διαβάστε ακόμη:
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Ξεκίνησε η προπώληση των καρτών διαρκείας για τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTwitter.

Tο 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 
 
Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.