Τρέιλερ «Copenhagen Cowboy»: O Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν επιστρέφει στη Δανία

Για άλλη μια φορά η τηλεόραση (τώρα και το Netflix) αποπλανεί τον Δανό δημιουργό μακριά από τον κινηματογράφο, ήδη, έξι χρόνια μετά το «Neon Demon».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «Copenhagen Cowboy»: O Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν επιστρέφει στη Δανία

Ήταν κάποτε μια εποχή που πηγαίναμε στον κινηματογράφο - θα λέμε σε λίγα χρόνια αν συνεχίσει έτσι το πράγμα. Μια εποχή που δεκάδες δεκάδων δημιουργών μας προλόγιζε κάθε χρονιά με βάση τι περιμέναμε δικό τους - χώρια τις εκπλήξεις που κάθε χρονιά επεφύλασσε. Παλαιά. Τώρα διαπιστώνουμε έναν-έναν να ξελογιάζονται (πες το και «επιβίωση») από τους παιάνες του streaming. Να, όπως ο Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν.

Ο Ρεφν, το 'χει η Δανία μάλλον, αρέσκεται στην προβοκάτσια, ξετρελαίνεται με το στιλ, του αρέσει να κουβεντιάζεται περισσότερο απ' όσο τον ενδιαφέρει ίσως η καλλιτεχνική ενθρόνιση. Μυστηριωδώς, για τον υπογράφοντα τουλάχιστον, τα έχει και τα δύο - τα είχε τουλάχιστον όταν έκανε ταινίες. Η τριλογία «Pusher» (η τελευταία φορά που ήταν στην Δανία δημιουργικά), μετά το «Bronson», το «Valhalla Rising», το «Drive», το «Only God Forgives». Ο Ρεφν τα έχει πάει καλά με τους ηθοποιούς του (Χάρντι, Μίκελσεν, Γκόσλινγκ), τα έχει πάει καλύτερα με ένα, περίπου, cult κύκλωμα θαυμαστών.

Τώρα όμως, έξι χρόνια μακριά από το σινεμά, επιστρέφει και πάλι με τηλεόραση, τρία χρόνια μετά το «Too Old To Die Young» με τον  Μάιλς Τέλερ, με το «Copenhagen Cowboy», μια σειρά έξι επεισοδίων για το Netflix.

«Φυσιολογικά» περιγράφεται σαν μια «νουάρ σειρά βουτηγμένη στα νέον» και ακολουθεί «μια αινιγματική νεαρή ηρωίδα που περιηγείται την Κοπεγχάγη και τον δυσοίωνο υπόκοσμό της αναζητώντας δικαιοσύνη, υλοποιώντας εκδίκηση και αντιμετωπίζοντας την νέμεσή της σε μια οδύσσεια ανάμεσα στο φυσικό και το υπερφυσικό». Κλασικά μονοπάτια Ρεφν.

Παίζουν η Άντζελα Μπουντάλοβιτς στον κεντρικό ρόλο και οι Λόλα Κορφίξεν (ονοματάρα), Ζλάτκο Μπούριτς, Αντρέας Λίκε Γιόργκενσεν, Τζέισον Χέντιλ-Φόρσελ, Λίλι Ζανγκ, Ντραγκάνα Μιλουτίνοβιτς, ενώ ο Ρεφν συν-υπογράφει και το σενάριο. «Επιστρέφω στο παρελθόν μου για να μορφοποιήσω το μέλλον μου φτιάχνοντας μια σειρά-επέκταση των διαρκώς εξελισσόμενων alter ego μου», λέει μετριοπαθώς ο Ρεφν.

Στις 5 Ιανουαρίου ξεκινά, ιδού το πρώτο τρέιλερ: