Το χούι τελευταίο! Ο Κόπολα γυρίζει το «Megalopolis» χρησιμοποιώντας πρωτοφανή τεχνολογία

O άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την τεχνολογική αιχμή, δηλώνει πως το έργο του «θα πατά με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον» και επαληθεύει πως το θεωρούμενο ως magnum opus του θα είναι ένα στοίχημα που δεν θα μοιάζει με τίποτα προηγούμενο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το χούι τελευταίο! Ο Κόπολα γυρίζει το «Megalopolis» χρησιμοποιώντας πρωτοφανή τεχνολογία

Τι έχουμε λοιπόν;

Το «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα θα είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που θα γυριστεί σε έναν νέο τύπο στούντιο, όπου υπάρχει το λεγόμενο volume stage, στο οποίο οι ηθοποιοί είναι περικυκλωμένοι από γιγάντιες οθόνες LED πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες με τη σειρά τους στο post production θα «γεμίζουν» με CGI. Το στούντιο αυτό (Prysm Stages) είναι ολοκαίνουργιο, βρίσκεται στα Trilith Studios στην Ατλάντα και ο Κόπολα θα χρησιμοποιεί virtual παραγωγή μέσω της NEP Virtual Studios.

«Ένα πόδι στο παραδοσιακό σινεμά κι ένα στο μέλλον» λοιπόν για τον αμετανόητο 83χρονο δημιουργό, που κάποτε ενσάρκωσε το πάθος του με την τεχνολογία (τότε ήταν το βίντεο), φτιάχνοντας την Zoetrope, ένα στούντιο γεννημένο από όνειρα και βυθισμένο από μεγαλομανία και λάθος επιλογές. 

Επισήμως πια το «Megalopolis», πιθανά το κύκνειο άσμα του Κόπολα, είναι η 4η φάση της καριέρας του. Η πρώτη στην δεκαετία του '70 (απ' όπου και φέτος γιορτάζουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας τον «Νονό»), η δεύτερη στο '80 και την περίοδο της Zoetrope και των παραγωγών που έγιναν, μεταξύ άλλων μπας και σωθεί, η τρίτη στα τέλη του 2000 όταν με μια σειρά τριών ταινιών (Youth Without Youth, Tetro, Twixt) «ξέμπλεξε» με τα στούντιο και μπήκε σε φάση πειραματισμών με τη φόρμα και η τέταρτη τώρα. Αν μη τι άλλο η υπόσχεση της καλλιτεχνικής ανησυχίας έχει τηρηθεί περισσότερο από κάθε άλλον της γενιάς του.

Τι να περιμένουμε; Κανείς δεν ξέρει βέβαια. Ίσως την τρέλα της μεγαλοφυΐας του, ίσως την παραδοξότητα των ετερόκλητων δυνάμεων που συνθέτουν αυτό το όνειρο 20 και πλέον ετών, ίσως κάτι δυσανάλογο της προσδοκίας, ίσως και κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε μια εποχή που επαγγέλλεται (όπως όλες στο τεχνομανές παρελθόν) ότι όλα είναι γνωστά και ιδωμένα.

Το καστ είναι υποσχόμενο (Ντράιβερ, Γουίτακερ, ΛαΜπάφ, Εμάνουελ, Πλάζα, Βόιτ, Φίσμπερν, Σβάρτζμαν, Σάιρ, Κάθριν Χάντερ), η σύνοψη μιλά «για την Μοίρα της Ρώμης σε έναν μοντέρνο κόσμο αδύναμο να επιλύσει τα κοινωνικά του προβλήματα», ο Κόπολα υπήρξε μέγιστος σεναριογράφος, εμπνευσμένος σκηνοθέτης, οριακός παραγωγός, ποιος ξέρει; Σίγουρα αυτό είναι το γοητευτικότερο σινεφίλ αίνιγμα της εποχής μας. Και ο Κόπολα είναι έτοιμος, με προκλητική αδιαφορία, να δώσει 120+ δικά του εκατομμύρια (ήδη έχει πάρει τον ανήφορο ο προϋπολογισμός), την περιουσία της ζωής του, για να το ολοκληρώσει. Ο αυθεντικός παράφρων του Χόλιγουντ επέστρεψε, τα γυρίσματα ξεκινούν τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη του 2023.

Ως τότε εσείς κι εμείς, στις Νύχτες Πρεμιέρας μας, μπορούμε να θυμηθούμε, ή να γνωρίσουμε, προς τι τόσος θαυμασμός και τόση προσμονή. Ο «Νονός», στα 50 του χρόνια φέτος, είναι στις οθόνες του φεστιβάλ. Στις 9/10 στο κινηματογράφο Ιντεάλ, στις έξι το απόγευμα, δίνουμε ραντεβού ιστορίας. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, εδώ