«Crimes of the Future»: Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έρχεται για γυρίσματα στην Ελλάδα

Επτά χρόνια μετά το «Maps to the Stars», ο ιδιοσυγκρασιακός σκηνοθέτης ετοιμάζει την καινούργια του ταινία, αλλά το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι πως θα γυριστεί εξ ολοκλήρου το καλοκαίρι στην Αθήνα!

Από τον Χρήστο Πολίτη
«Crimes of the Future»: Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έρχεται για γυρίσματα στην Ελλάδα

Έδωσε στο body horror τον ορισμό του και δοκίμασε τα όρια των θεατών ουκ ολίγες φορές στην (ομολογουμένως) ενδιαφέρουσα καριέρα του, που τον έφερε πέντε φορές στο Φεστιβάλ Καννών, δυο στο Βερολίνο, μια στη Βενετία και καμία(!) στα Όσκαρ. Κι όμως, αυτός ο σκηνοθέτης που συνεχώς ψάχνει το επόμενο του βήμα να είναι άλμα, κι όχι απλά ένα step, ήρθε η στιγμή να επιστρέψει.

Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που μας έλειψε απίστευτα, αφού έχουν περάσει 7 χρόνια από την τελευταία ταινία του. Κι αν ο τίτλος της καινούργιας, «Crimes of the Future», δεν σας λέει κάτι, ας πάμε πίσω στο 1970 για να θυμηθούμε πως ο Κρόνενμπεργκ είχε σκηνοθετήσει μια ωριαία ταινία με τον ίδιο τίτλο. Η πλοκή αφορούσε τον διευθυντή μιας δερματολογικής κλινικής, ο οποίος εμπλέκεται σε μια περίεργη υπόθεση που συνδέει τον μέντορά του με μια περίπτωση εξάπλωσης πανούκλας με θύματα γυναίκες.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τον Σεπτέμβρη, η Ελλάδα θα υποδεχτεί τον Καναδό σκηνοθέτη. Από ελληνικής πλευράς στην παραγωγή συμμετέχουν οι Αργοναύτες του Πάνου Παπαχατζή, που είχαν συνεργαστεί με τον παραγωγό της ταινίας, Ρόμπερτ Λάντος στα γυρίσματα του «Fugitive Pieces» του Τζέρεμι Ποντέσουα πριν από 14 χρόνια στην Ύδρα και τη Μυτιλήνη.

«Ανυπομονώ να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για γύρισμα, […] η Αθήνα μοιάζει το ιδανικό σετ για το "Crimes of the Future", κομμένο και ραμμένο για το μοναδικό όραμα του Κρόνενμπεργκ που θέλει το μέλλον να μπερδεύεται με το παρελθόν».

Κάτι τέτοια ακούμε από τον παραγωγό και πολλά περιμένουμε. Ο Βίγκο Μόρντενσεν - που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του στις «Επικίνδυνες Υποσχέσεις» - θα πρωταγωνιστεί στην ταινία, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο GQ δήλωσε πως θα συνεργαστεί με τον Κρόνενμπεργκ «σε ένα μυστικό project αυτό το καλοκαίρι, ένα σχέδιο που θα τον επιστρέψει στο σινεμά του body horror, διατηρώντας ωστόσο και νουάρ στοιχεία». Μαζί του θα υα συμπρωταγωνιστούν η Κρίστεν Στιούαρτ, συνεχίζοντας το σερί των εκλεκτικών συνεργασιών μετά τους Ασαγιάς, Λαραΐν και η Λέα Σεϊντού, που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε στις νέες ταινίες Μποντ και Γουές Άντερσον φέτος.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Ο Σαούλ Τένσερ είναι ένας δημοφιλής performance artist που έχει ενστερνιστεί το Σύνδρομο Επιταχυνόμενης Εξέλιξης, προσθέτοντας νέα και απροσδόκητα όργανα στο σώμα του. Μαζί με την σύντροφό του, Καπρίς, ο Τένσερ έχει μετατρέψει την αφαίρεση αυτών των οργάνων σε θέαμα για τους φανατικούς οπαδούς του, οι οποίοι θαυμάζουν την αφαίρεσή τους σε live παραστάσεις. Όταν η κυβέρνηση και μία περιθωριακή ομάδα φανερώσουν το ενδιαφέρον τους, ο Τένσερ θα αναγκαστεί να οργανώσει την πιο συγκλονιστική του παράσταση.

Αν ξεκινήσουμε από το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Όστλουντ που γυρίστηκε στην Εύβοια, τη «Χαμένη Κόρη» της Μάγκι Τζίλενχαλ με την Ολίβια Κόλμαν και τη Ντακότα Τζόνσον που ταξίδεψε στις Σπέτσες, το δεύτερο μέρος από την ταινία «Στα Μαχαίρια» που έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η χώρα μας - μετά και από την επιλογή Κρόνενμπεργκ- αρχίζει να γίνεται σημαντικός πόλος έλξης διεθνών παραγωγών. Και μονάχα με καλό μάτι μπορεί κανείς να το δει.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο «Crimes of the Future» του Κρόνενμπεργκ από το 1970.