Το AOAFF στην Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τοποθεσίες και Προκράτηση ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ

Συνομιλίες τοπίων και εικόνων ως μια τελετουργία μεταμόρφωσης και μετάβασης. Το Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει πέντε αριστουργηματικές ταινίες σε απροσδόκητα σημεία στην Ελευσίνα. 

Το AOAFF στην Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τοποθεσίες και Προκράτηση ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ

To Athens Open Air Film Festival, σε συνδιοργάνωση με την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», σας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο δρώμενο - κινηματογραφικό ταξίδι στην ιστορική Ελευσίνα, από τις 23 έως και τις 26 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν κινηματογραφικών προβολών, εμπνευσμένων από την ανεξερεύνητη τοπογραφία της Ελευσίνας, με γνώμονα το σινεμά ως εικαστική παρέμβαση και ως ανάδειξη ενός χώρου, ως εμπειρία και διάλογο με μια τοποθεσία. 

Πρόθεση του Athens Open Air Film Festival είναι η απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση. 

Στόχος είναι να αποτελέσουν οι προβολές μοχλό έλξης αφενός των κατοίκων της Ελευσίνας, ώστε να ανακαλύψουν ξανά με ενθουσιασμό την πόλη τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, προσφέροντάς τους έναν συνδυασμό θέασης και μαγικής συνύπαρξης του σινεμά με το περιβάλλον που το κυκλώνει και ταυτοχρόνως το συμπληρώνει, του προσδίδει επιπλέον διαστάσεις και ατμόσφαιρες. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) προβολές σε πέντε τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, προσφέροντας μια εκ νέου «ανάγνωση» πέντε εκπληκτικών φιλμ.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 21:15
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: THE FINAL CUT (APOCALYPSE NOW: THE FINAL CUT, 1979 / 2019) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Tοποθεσία «Βλύχα» 

Μια από τις πλέον μυθικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου θα προβληθεί στο ολοκαίνουργιο και τελειωτικό μοντάζ που ονειρευόταν ο δημιουργός της, με εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που έγινε για πρώτη φορά από το αρχικό νεγκατίφ της ταινίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει, να ακούσει και κυρίως να βιώσει την «Αποκάλυψη» όπως ποτέ άλλοτε.

Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Σιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάρλον Μπράντο, Λόρενς Φίσμπερν, Ντένις Χόπερ | Διάρκεια: 183’

Η μετάβαση των θεατών στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει αποκλειστικά με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούν μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο. 

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/y1ryeqGCT4f1Pe2g8

Σάββατο 24 Ιουλίου | 21:15
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ - ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ (NOSFERATU- EINE SYMPHONIE DES GRAUENS, 1922) του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου

Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ.

Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας)

Μια μεγαλοπρεπής ελεγεία του άσπρου και του μαύρου, του μακάβριου και του γοτθικού, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού, της αόρατης γέφυρας που ενώνει τον κόσμο των ζωντανών με εκείνο των νεκρών. Με το εξπρεσιονιστικό βωβό αριστούργημα του Μούρναου, εμπνευσμένο από τον ανυπέρβλητο λογοτεχνικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, ξημέρωσε ένας ολόκληρος αιώνας κινηματογραφικής μυθολογίας τρόμου. Το «Νοσφεράτου» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του σινεμά.

Πρωταγωνιστούν: Μαξ Σρεκ, Γκούσταβ Φον Βαγκενχάιμ | Διάρκεια: 94’

Ο Νίκος Βελιώτης θα αναπαράγει ηχητικά περιβάλλοντα που θα εμπλουτίσουν το ακουστικό αφήγημα της ταινίας.

Συνθέτης και τσελίστας, εκπρόσωπος της εναλλακτικής πειραματικής και ροκ μουσικής. Στα 80s δημιουργεί τους In Trance 95 μαζί με τον Αλέξανδρο Μαχαίρα. Στα 90s στρέφεται στον πειραματισμό και την avant-garde με βασικό όχημα το βιολοντσέλο. Δημιουργεί τους Cranc (με τα αδέλφια Rhodri & Angharad Davies). Στα 00s δημιουργεί τους Texturizer (με τον Coti K.) και τους Looper (με τους Ingar Zach & Martin Kuchen) . Κονιορτοποιεί το βιολοντσέλο του [Cello Powder] και συνεργάζεται με τον Γιάννη Αγγελάκα και τον David Grubbs. Διοργανώνει επίσις το φεστιβάλ 2:13 στην Αθήνα [2000 – 2007]. Στα 10s δημιουργεί τους Mohammad μαζί με τους ILIOS και Coti K. [μετονομάστηκαν σε MMMΔ μετά την αποχώρηση του Coti K. To 2015]. Εχει γράψει μουσική για θέατρο, χορό και κινηματογράφο. Έχει πλούσια δισκογραφία και πολυάριθμες εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη, Αμερική, Ασία).

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/Zg2UpnDxmunF6g7n9

Κυριακή 25 Ιουλίου | 21:15
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΕΡ (THE PASSENGER, 1975) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Χώρος Στάθμευσης Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας)

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος μέσα στις οποίες ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ένα υπαρξιακό θρίλερ το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις θρυλικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70.

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ, Ίαν Χέντρι | Διάρκεια: 119’

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/SmgSE8aY4k3pQSU7A

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ, του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Από το 2000, χάρη στην αίσθηση που προκάλεσε η πολυβραβευμένη «Αγέλαστος Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κατοχυρώθηκε ως μια σημαντική και επιδραστική φιγούρα στον χώρο του ελληνικού σινεμά τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνεχόμενες προβολές (η μία μετά την άλλη), η πρώτη για το κοινό και η δεύτερη, παρουσία του περφόρμερ Τάσου Βασιλείου, θα αποτελέσει ειδική εγκατάσταση η οποία θα καθιστά την προβολή της ταινίας αντικείμενο πολλαπλής θέασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Διάρκεια: 85’

Ο Τάσος Βασιλείου είναι ηθοποιός (Θέατρο Τέχνης), θεατρικός σκηνοθέτης, μουσικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός παραγωγός και έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής και κινηματογραφικής σκηνής (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Τσιώλης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Νίκος Περράκης, Περικλής Χούρσογλου κ.ά.).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή 10λεπτο απόσπασμα (work in progress) από τη νέα ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Οι Ελευσίνιοι», σε παραγωγή της «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». 

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/ykdYq9eGzYNVRrVB7

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:30
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ (LE HAVRE, 2011) του Άκι Καουρισμάκι

Τοποθεσία Καρνάγιο «Η Γέφυρα»

Στο μέσο μιας απέλπιδος πραγματικότητας, ο Καουρισμάκι ανακαλύπτει ξανά την ανθρώπινη δυνατότητα για κάτι καλύτερο, οχυρώνεται με τους ήρωές του πίσω από έναν αφοπλιστικό ρομαντισμό και συνοψίζει την έννοια της συγκινητικής αγάπης στο υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Αντρέ Βιλμς και Κάτι Ούτινεν. Χειροποίητη, ανεπιτήδευτη και με το βλέμμα διακριτικά σκυμμένο χαμηλά, η «Χάβρη» επικοινωνεί τα πάντα ψιθυριστά, επαναφέρει την κινηματογραφική μαγεία των απλών πραγμάτων και διδάσκει τη μετριοφροσύνη ως αρετή στην εποχή των μεγαλόσχημων δηλώσεων.

Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν | Διάρκεια: 93’

Η μετάβαση των θεατών στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει αποκλειστικά με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούν μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο.

Προκράτηση Δελτίων Εισόδου εδώ: https://forms.gle/SFbcqAhcnF9ojhci7

Το κινηματογραφικό τετραήμερο εντάσσεται στο θεματικό άξονα “Άνθρωποι/Κοινωνία”, του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, και συγκεκριμένα πρόκειται για μία από τις δράσεις του προγράμματος Cine ΕΛΕΥΣΙΣ.

Η σινεφίλ μπύρα Fischer θα συνοδεύσει απολαυστικά τις προβολές. Το κοινό θα δροσίσει το νερό ΖΑΓΟΡΙ Go Green.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Δωρεάν Μετακίνηση

Για τους/τις θεατές που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο για τις προβολές της Παρασκευής 23.7, Σαββάτου 24.7 και Δευτέρας 26.7 από την Αθήνα, το Athens Open Air Film Festival προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από το Σύνταγμα και θα επιστρέψουν σε αυτό μετά το πέρας της προβολής. Προκράτηση θέσεων για τη μετακίνησή σας μπορείτε να κάνετε εδώ:

Παρασκευή, 23 Ιουλίου: https://forms.gle/HwrDQns7PCGwQbho8

Σάββατο, 24 Ιουλίου: https://forms.gle/pQMuWQ2UnyahkQt57
Δευτέρα, 26 Ιουλίου:  https://forms.gle/3drciVCMNmSXjSbA7

Δελτία Εισόδου

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι:

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν με ηλεκτρονική προκράτηση στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.

-  Θα τηρούνται αυστηρά οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Καλές μας προβολές!

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.