Νο.1 μαύρος σταρ στο Χόλιγουντ, τσεκ: Ο Μάικλ Μπ.Τζόρνταν ετοιμάζει δικό του Superman για το HBO

Ο ραγδαία ανελισσόμενος ηθοποιός-παραγωγός και σύντομα σκηνοθέτης, επιβεβαιώνει την άνοδό του και μέσω της εταιρείας του συνεργάζεται απευθείας με την «τηλεοπτική Warner» για μια σειρά με ήρωα τον Βαλ-Ζοντ, τον μόνο μαύρο Σούπερμαν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Νο.1 μαύρος σταρ στο Χόλιγουντ, τσεκ: Ο Μάικλ Μπ.Τζόρνταν ετοιμάζει δικό του Superman για το HBO

Για την περίπτωση που κάποιος αμφέβαλε, η οριστική απάντηση για το status του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν - MBJ πλέον για την α λα Μάικλ Τζόρνταν αναβάθμισή του, υπερβολές λίγο - έρχεται στην αποκλειστικότητα του Collider. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες κινήσεις, ο ηθοποιός του «Creed» και του «Μαύρου Πάνθηρα», αναλαμβάνει μέσω της εταιρείας παραγωγής του, Outlier Society, την ανάπτυξη ενός σχεδίου για Μαύρο Σούπερμαν. Προσοχή: Όχι για τον λευκό Σούπερμαν της DC που όλος ο κόσμος ξέρει, αλλά για τον Val-Zod, που όλοι οι φανς της DC ξέρουν και είναι ο δεύτερος χάρτινος άνθρωπος (και αυθεντικά μαύρος) που φόρεσε την στολή του ήρωα. Την υπόθεση ανέλαβε σεναριογράφος, άγνωστος ακόμα, θα είναι σειρά και όχι ταινία και ο Τζόρνταν, για την ώρα, έχει αναλάβει χρέος παραγωγού με πιθανή εξέλιξη να υποδυθεί και τον χαρακτήρα.

Τα ενδιαφέροντα συνεχίζουν με το ότι ο πολύς Τζ. Τζ. Έιμπραμς, ο άρχοντας των μυθοπλαστικών σύμπαντων σήμερα, έχει ως γνωστόν ήδη στα σκαριά μέσω της Bad Robot έναν μαύρο Σούπερμαν, που μάλιστα γράφεται από τον Τα-Νεχίσι Κόουτς, μαύρο συγγραφέα και κριτικό καθ΄ ύλην αρμόδιο σε θεματολογία πολιτισμικής κριτικής. Το σχέδιο είναι κινηματογραφικό και μεγαλεπήβολο, βασίζεται όμως στον...λευκό Σούπερμαν. Ο Τζόρνταν δήλωσε κολακευμένος που ήταν στη συζήτηση για τον υποδυθεί, κατέρριψε όμως τις φήμες λέγοντας «αυτό απλώς θα το παρακολουθήσω».

Ακόμα και σχηματικά είναι δείγμα ισχύος να λες όχι στον Έιμπραμς, όμως το πράγμα έχει διπλή συμβολική σημασία. Η ιστορία του Val-Zod είναι σε συνάρτηση με τη νέα μαύρη αφήγηση που, ως οφείλει να κάνει, ανεξαρτητοποιείται από την κλασική λευκή ανάλογή της. Το blackface σε έναν λευκό χαρακτήρα είναι έως και ποικίλα εννοούμενο exploitation προβληματικής ιδεολογίας και ορθά το μαύρο σινεμά αποκόπτεται. Ταυτόχρονα, ο Τζόρνταν προσχωρεί στο κίνημα της αλλαγής με στάση ριζοσπαστικότερη επιχειρώντας (και με δικό του χρήμα) να αναμετρηθεί με το θηρίο της δημοφιλίας αφηγούμενος μια απευθείας μαύρη ιστορία ναι μεν λευκών συγγραφέων αλλά οπωσδήποτε εκ γενετής συλληφθείσα ως τέτοια.  

Ακόμα πιο σημαντικά, έστω και με την τηλεοπτική ασπίδα του HBO, ο Τζόρνταν επιχειρεί να τεντώσει τους μυς του (παραγωγικά και ίσως ερμηνευτικά) σε ένα στοίχημα που θα βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Προφανώς υπάρχει ένα μηχανισμός πίσω του και μια έτοιμη δημοφιλία από το «Creed» και τον «Πάνθηρα» (το «Just Mercy» δεν ήταν σούπερ επιτυχία αλλά πιστοποιεί ένα εμπορικό βάρος), αλλά τώρα ο Τζόρνταν μπαίνει στο σταυροδρόμι του.

Αυτή την εποχή ο ηθοποιός ετοιμάζει το 3ο «Creed», που σημειώνει και την πρώτη του σκηνοθεσία, παίζει στο επικείμενο «A Journal for Jordan» του Ντενζέλ Ουάσινγκτον (θεωρητικά ζητά Όσκαρ αυτό, βγαίνει τον Δεκέμβριο), ετοιμάζει το «Static Shock» για την Warner, ένα ριμέικ της «Υπόθεσης Τόμας Κράουν» για την MGM και τώρα τον Μαύρο Σούπερμαν. Με την ολοκλήρωση αυτής της γροθιάς σχεδίων, σε δυο χρόνια περίπου από τώρα, θα ξέρουμε αν ο MBJ είναι αυτό που εδώ και μια πενταετία δείχνει: Ο διάδοχος του Ντενζέλ Ουάσινγκτον και του Γουίλ Σμιθ μαζί, εκείνος όμως που θα παίζει και θα πληρώνεται στην ίδια λίγκα με τα μεγάλα (λευκά) παιδιά, ελπίζοντας πάντα ότι θα το κάνει με τους δικούς του όρους (όσο είναι αυτό δυνατόν) και όχι αναμασώντας λευκότατες συνταγές υπογεγραμμένες εξαρχής από λευκούς δημιουργούς.