Aποφυλάκιση τώρα: Η σύζυγος του Τζαφάρ Παναχί εξηγεί γιατί ο δημιουργός θα έπρεπε ήδη να είναι ελεύθερος

Ο Ιρανός δημιουργός εκτίει ποινή 6ετούς φυλάκισης για έναν λόγο που θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα μόνο σε χώρες σαν το Ιράν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Aποφυλάκιση τώρα: Η σύζυγος του Τζαφάρ Παναχί εξηγεί γιατί ο δημιουργός θα έπρεπε ήδη να είναι ελεύθερος

Τον περασμένο Ιούλιο, σε δύο ειδήσεις μας, είχαμε αναφερθεί στην ιστορία που τότε αποτέλεσε παγκόσμια είδηση και σήμερα πια απλώς είναι Δευτέρα. 7 μήνες στον σημερινό ρυθμό είναι χρόνος γεωλογικού μεγέθους. 

Διαβάστε εδώ για την φυλάκιση του Τζαφάρ Παναχί

Ωστόσο ο Τζαφάρ Παναχί είναι ακόμα στη φυλακή, αφού συνελήφθη όταν πήγε να ρωτήσει γιατί φυλακίστηκαν οι συνάδελφοί του σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλ-Αχμάντ. Καθώς το «No Bears» ολοκλήρωσε και την φεστιβαλική του γύρα, ποιος τον θυμάται πια; Η γυναίκα του, είναι η απάντηση. Και η υπενθύμισή της στο προσωπικό της Instagram, ότι η φυλάκισή του συνιστά παραβίαση του ιρανικού νόμου και ότι τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί.

«Πέρυσι, η ετυμηγορία της 6ετούς φυλάκισης ήταν ήδη 10 χρόνων [σ.σ. ο Παναχί καταδικάστηκε το 2011 σε κατ΄οίκον περιορισμό, αν και πλέον κυκλοφορούσε ελεύθερος - εντός αποκλειστικά της χώρας όμως] και πιστεύαμε ότι ο Τζαφάρ δεν θα φυλακιζόταν», αναφέρει η Ταχίρι Σαέντι. Και εξακολουθεί αναφέροντας ότι οι δικηγόροι του Παναχί, είχαν πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο για την παρανομία της απόφασης. «Και ενώ αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, η υπόθεσή του πήγε στο Εφετείο, οπότε και θα έπρεπε», λέει η Σαέντι, «να ελευθερωθεί με αναστολή. Κι όμως, στις 3 Δεκεμβρίου, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση απελευθέρωσης είχε ακυρωθεί».

«Την περασμένη εβδομάδα μας είπαν ότι ο Τζαφάρ θα βγει σε μία εβδομάδα. Χαρήκαμε ξανά. Η εβδομάδα πέρασε και ο Τζαφάρ ακόμα δεν είναι μαζί μας. Είναι ακριβώς 200 μέρες πια. Είμαστε απελπισμένοι. Η απελευθέρωσή του είναι πέρα για πέρα εναρμονισμένη με το Δίκαιό τους, αλλά αυτοί είναι πάνω από τους νόμους, δίχως τον παραμικρό σεβασμό για αυτούς», κλείνει η σύζυγος του δημιουργού.

Που όπως τόσοι και τόσοι ομότεχνοι (και όχι μόνο) έχουν περάσει και περνούν των παθών τους τον τάραχο στην ιδιόρυθμη αυτή χώρα που εδώ και πολλά-πολλά χρόνια η έννοια της βασκής ελεύθερης έκφρασης αγνοείται ή/και τιμωρείται. Μακάρι σύντομα, ωστόσο, να γράφουμε για την θετική έκβαση της υπόθεσης, κάτι (θέλουμε να) μας λέει ότι έτσι θα γίνει.