Πάρτε χαρτί και μολύβι: Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού Sundance

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού κινηματογραφικού φεστιβάλ Σάντανς με νέες ταινίες από τη Νικόλ Χολοφσένερ, τον Άιρα Σακς και τον Άντον Κόρμπειν του «Αμερικάνου» και του «Control», ένα ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζ. Φοξ και λίγο ελληνικό χρώμα με τη συμμετοχή του «Drift» της Heretic.  

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Πάρτε χαρτί και μολύβι: Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού Sundance

Το Sundance, ως φεστιβάλ που διεξάγεται μέσα στον Ιανουάριο, δηλαδή στην καρδιά της έξαρσης της πανδημίας, ίσως να είναι εκείνο το μεγάλο φεστιβάλ που επλήγη περισσότερο από το 2020 κι έπειτα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πλήρως ψηφιακό και όταν μια ανερμάτιστη δημιουργία, όπως το «Nanny», μπορεί πια να φύγει με βραβείο, καταλαβαίνεις ότι δεν προτιμάται από τις εταιρείες, όπως στο παρελθόν. Φέτος το φεστιβάλ θα είναι υβριδικό με online προβολές αλλά και με προβολές στις αίθουσες.

Το πρόγραμμά του μόλις ανακοινώθηκε και εκ πρώτης όψεως φαντάζει λιγότερο λαμπερό σε σχέση με το περσινό – εκείνο είχε πχ. κι ένα «Living» με τη σφραγίδα του Ισιγκούρο και τη μοναδική ερμηνεία του Μπιλ Νάι, μια ταινία που θα μπορέσετε να απολαύσετε σε λίγες μέρες στις ελληνικές αίθουσες. Από τις μεγάλες πρεμιέρες ξεχωρίζει η νέα ταινία της Νικόλ Χολοφσένερ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην τηλεόραση και κινηματογραφικά δραστηριοποιείται μόνο ως σεναριογράφος. Νέα ταινία έχει και ο συνήθης ύποπτος Άιρα Σακς, που πιθανότατα θα δούμε και στο Βερολίνο, ενώ το σκηνοθετικό ντεμπούτο της κάνει η κόρη της Τζέιν Κάμπιον,  η Άλις Ένγκλερτ, με το «Bad Behavior» - άραγε το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά; Τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν σίγουρα και στο «Eileen», καθώς πρωταγωνιστούν οι Αν Χάθαγουεϊ και Τομαζίν ΜακΚένζι, αλλά και στο «Cassandro» με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, για το οποίο γράφαμε χτες.

Από ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει σίγουρα το «Still: A Michael J. Fox», που περιγράφει την ζωή του teen κινηματογραφικού ειδώλου των ‘80s και τη συμβίωση του με την ασθένεια του Πάρκινσον, ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για τον «Little Richard» και, πάνω από όλα -για μας- ένα προτζεκτ στο οποίο φαίνεται να μην δίνουν ιδιαίτερη έμφαση ιστοσελίδες του εξωτερικού. Ο Άντον Κόρμπειν, σκηνοθέτης του «Αμερικάνου», του «Most Wanted Man», του «Control» και του «Life», καθώς και των ωραιότερων βιντεοκλιπ των Depeche Mode, επιστρέφει, επιτέλους, πίσω από την κάμερα με το ντοκιμαντέρ «Squaring the Circle», το οποίο αφηγείται την ιστορία της λονδρέζικης Hypgnosis, ενός γραφιστικού στούντιο που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα εξώφυλλα των δίσκων των Pink Floyd κοσμούν τους τοίχους και τα t-shirts σας.

Από συμμετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος εντοπίσαμε μόνο το «Drift» του Άντονι Τσεν, κάτοχο της Χρυσής Κάμερας, σε συμπαραγωγή της Heretic, που βρισκόταν πίσω και από το «Τρίγωνο της Θλίψης» και το επερχόμενο «Inside» με τον Γουίλεμ Νταφο. Η ταινία πραγματοποίησε γυρίσματα επί ελληνικού εδάφους.  

Το φεστιβάλ διεξάγεται από 19 -29 Ιανουαρίου. Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμά του εδώ.