Το Μουσικό Δωμάτιο

The Music Room

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1958
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ινδία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σατγιαζίτ Ρέι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σατγιαζίτ Ρέι, Σάντι Π. Τσούντχαρι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τσάμπι Μπίσουας, Σάρνταρ Αχτάρ, Γκανγκαπάντα Μπάσου
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σουμπράτα Μίτρα
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ουστάντ Βιλαγιάτ Καν, Ρόμπιν Ματζουμπάρ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: New Star
    Το Μουσικό Δωμάτιο

Η ταινία που καθιέρωσε διεθνώς τον Σατιαζίτ Ρέι («Η Τριλογία του Άπου», «Nayak: Ο Ήρωας») κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση.

Ο Ράι παρουσιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο την ετοιμόρροπη χλιδή του κόσμου ενός έκπτωτου αριστοκράτη που προσκολλάται απελπισμένα σε έναν τρόπο ζωής που σβήνει. Η μεγαλύτερη χαρά του είναι το δωμάτιο μουσική όπου ανά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει πολυτελείς συναυλίες - και πλέον είναι μια σκιά του παρελθόντος εαυτού του.

Μια διάπυρη αναπαράσταση της σύγκρουσης ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, και μια επίδειξη μερικών από τους πιο δημοφιλής Ινδούς μουσικούς της εποχής, το «Μουσικό Δωμάτιο» είναι ένα καθοριστικό έργο από τον μεγάλο κινηματογραφιστή από τη Βεγγάλη.

«Η τέταρτη ταινία του Ράι είναι μια υπέροχα υποβλητική ιστορία για έναν γερασμένο αριστοκράτη, που αργοπεθαίνει ανάμεσα στα ετοιμόρροπα μεγαλεία του παρελθόντος, ο οποίος αποφασίζει να αψηφίσει την εποχή της ισότητας που ξεκινά. Με όλα τα ακατέργαστα χαρακτηριστικά της, υπάρχει κάτι από τον Γουέλς καθώς ο ηλικιωμένος αριστοκράτης κάθεται μόνος του μέσα στην Ξαναντού του, σαν τον κύριο Κλέι στην “Αθάνατη Ιστορία”, και ονειρεύεται ανάμεσα στα απομεινάρια του περασμένου μεγαλείου του ενώ οι μπουλντόζες του μοντέρνου πολιτισμού βουίζουν έξω από τους τοίχους του. Έχει επίσης κάτι από την τρυφερή ειρωνεία του Τσέχοφ καθώς επαναστατεί σε μια χειρονομία θεσπέσιας τρέλας, ξοδεύοντας όλα του τα χρήματα για να προσλάβει τους καλύτερους κλασικούς μουσικούς, να ξεσκονίσει τον τεράστιο πολυέλαιο, και να επαναφέρει στη ζωή το προγονικό του μουσικό δωμάτιο για μια τελευταία φαντασμαγορία. Αργή, εκστατική, υπνωτική, είναι - δεδομένης μιας εκτίμησης για την ινδική μουσική - μια αξιοσημείωτη εμπειρία.» Geoff Andrew

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Μουσικό Δωμάτιο
  • Το Μουσικό Δωμάτιο