Άφαντος ο Κόσμος (Ελληνικό box-office, Τετραήμερο 01/12-04/12)

48.547 εισιτήρια το σύνολο, ακόμα πιο χαμηλά από το προηγούμενο δηλαδή, παρά την πληθώρα νέων τίτλων, όπως είχαμε προβλέψει. Οι διανομείς ετοιμάζουν ακομα περισσότερες ταινίες για την ερχόμενη Πέμπτη, οι αίθουσες περιμένουν τις γιορτές μήπως και κάνουν σεφτέ κι εμείς αναλύουμε το...μαύρο κουτί των εισιτηρίων του τετραημέρου. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Άφαντος ο Κόσμος (Ελληνικό box-office, Τετραήμερο 01/12-04/12)

Έχουμε γράψει πολλές φορές από τη στήλη για διορθωτικές κινήσεις που καλό θα ήταν να συμβούν χτες, το χτες, όμως, ήταν χτες, το τώρα έχει έρθει και δείχνει ζοφερό, με τις αίθουσες να περιμένουν τις γιορτές για να κάνουν σεφτέ. Τα νούμερα πάντως αποδεικνύουν ότι δεν ήταν οι πολλές επιλογές αυτό που έλειπε, με το κοινό να απαντά με αδιαφορία στον βομβαρδισμό της διανομής με νέες ταινίες. την ερχόμενη εβδομάδα ίσως είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, όχι επειδή βγαίνουν ακόμα περισσότερες, αλλά επειδή ανάμεσά τους βρίσκεται και ο «Καραγκιόζης», που ίσως επαναφέρει ένα μέρος του παιδικού κοινού.

Το τελευταίο έφερε τον «Παράξενο Κόσμο» στην πρώτη θέση, αλλά με νούμερα απογοητευτικά, όπως παντού. Για τις ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση του «Lightyear», η Disney θερίζει αυτό που έσπειρε. Όταν για ακατανόητους λόγους μαθαίνεις τον κόσμο ότι τα animation σου θα πάνε στην πλατφόρμα του Disney+, στέλνοντας απευθείας εκεί τις τελευταίες ταινίες της Pixar και το «Raya and the Last Dragon», θα συμπεριφερθεί κι ο κόσμος αναλόγως και θα περιμένει να τα δει εκεί. Για τα δικά μας μέρη, όπου η πλατφόρμα είναι ακόμα φρέσκια, αποτρεπτικός παράγοντας είναι και το είδος της επιστημονικής φαντασίας, που παραδοσιακά έχει τον ανθρωποδιώχτη.

Το «Μενού» φαίνεται ότι θα φτάσει εύκολα την πενηντάρα στην οποία αναφερόμασταν την προηγούμενη εβδομάδα, με δεδομένο ότι βρίσκεται ήδη στα 42.380. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης έκανε 4.462 εισιτήρια, που μας υποδεικνύει δύο πράγματα, το ένα ότι ο σκληρός πυρήνας του κοινού του είναι όντως το κοινό 25-34 και το άλλο ότι προτιμάται στις μέρες προσφορών.

Για τον Σπίλμπεργκ πολλά γράφονται, εμείς θα πούμε για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για προσωπική ταινία Σπίλμπεργκ, δεν είναι κάποιο μπλοκμπάστερ κι έχει να αντιμετωπίσει κι ένα τρέιλερ που το αδικεί. Το πρόβλημα είναι περισσότερο οι υπερβολικά πολλές αίθουσες που παίζεται. Κατά τα άλλα δεν είναι άσχημα τα 15.910 ως σύνολο, με δεδομένο και ότι η ταινία οδεύει ολοταχώς προς τα Όσκαρ, έχει ζωή μπροστά της. Απλά οι προσδοκίες της αγοράς, όπως και στην όντως τραγική περίπτωση του Γκουαντανίνο, ήταν μίλια μακριά από την πραγματικότητα.

Μιλώντας για τραγικές περιπτώσεις, το «Κάποια Μίλησε» πέρασε και δεν ακούμπησε, με 1.530 εισιτήρια σε 48 οθόνες. Η υπόθεση Γουάινστιν είχε τέτοια κάλυψη και έχει χυθεί τόσο μελάνι, που ελάχιστοι θέλησαν να δουν μια δραματοποιημένη εκδοχή της στο σινεμά – για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν βοηθά και η ταινία την κατάσταση. Αυτό αποδεικνύει σε σύγκριση, πόσο ικανοποιητικά ήταν τα 1.306 εισιτήρια  της «Νύχτας της 12ης» με 9 οθόνες και μονές προβολές σε κάποιες από αυτές. Ανάλογα νούμερα έκαναν και κάποιες αντίστοιχες παραγωγές στα θερινά πέρυσι και το αναφέρουμε κυρίως γιατί υπάρχει η παγιωμένη πεποίθηση ότι ταινίες σαν αυτή θεριεύουν στα θερινά και φυτοζωούν στις κλειστές αίθουσες, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα.

Το «Poker Face» ευνοήθηκε χάρη (και) σε ένα καλό δίκτυο διανομής στην επαρχία, όπου έκοψε 1.914 από τα 4.381 εισιτήρια του, που τα λες και θρίαμβο αν τα εξετάσεις σε αναλογία με την ποιότητα της ταινίας. Το «Devotion» ήταν εξαρχής καταδικασμένο σε χαμηλές πτήσεις, το μόνο που λυπόμαστε είναι τις άδειες αίθουσες, όπου, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν πετούσαν ούτε μύγες. Τέλος, ελλείψει νέας ταινίας τρόμου στην αγορά – το «Βarbarian» που έρχεται στο Disney Plus στις 21 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είχε καλύψει αυτό το κενό σε μιαν άλλη ζωή – το ιρλανδικό «Δεν είσαι η Μητέρα μου» έκλεψε 1610 εισιτήρια από 13 οθόνες, μια καθόλου άσχημη επίδοση, τηρουμένων των αναλογιών.

1. «Παράξενος κόσμος», 6.243 εισιτήρια, 80 oθόνες (Σύνολο: 17.121)
2. «Το μενού», 5.940 εισιτήρια, 46 οθόνες (Σύνολο: 42.380)
3. «Black Panther: Wakanda Forever», 5.491 εισιτήρια, 45 οθόνες (Σύνολο: 119.853)
4. «The Fabelmans», 4.964 εισιτήρια, 52 οθόνες (Σύνολο: 15.910)
5. «Λάιλ, ο φίλος μου ο κροκόδειλος», 4.896 εισιτήρια
6. «Poker Face», 4.381 εισιτήρια, 39 οθόνες
7. «Devotion», 3.360 εισιτήρια, 75 οθόνες
8. «Μinions 2», 1.793 εισιτήρια, 22 οθόνες (Σύνολο: 334.933)
9. «Δεν είσαι η μητέρα μου», 1.610 εισιτήρια, 13 οθόνες
10. «Κάποια μίλησε», 1.530  εισιτήρια, 48 οθόνες