Ελληνική διάκριση στη Μπερλινάλε: «Το Βανκούβερ» κέρδισε Ειδική Μνεία στο Generation Kplus

Η ταινία μικρού μήκους «Το Βανκούβερ» σε σκηνοθεσία Άρτεμις Αναστασιάδου τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο διαγωνιστικό τμήμα Generation Kplus του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ελληνική διάκριση στη Μπερλινάλε: «Το Βανκούβερ» κέρδισε Ειδική Μνεία στο Generation Kplus

Μία ακόμη επιτυχία σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ επιβεβαιώνει την δυναμική της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους και του ταλέντου των νέων σκηνοθετών.

Η ταινία «Το Βανκούβερ» της Άρτεμις Αναστασιάδου (επίσημη επιλογή των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας) κέρδισε τη Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο τμήμα Generation Kplus, που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά και νέους.

Η Άρτεμις Αναστασιάδου είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτρια από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θέατρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία της, «I am Mackenzie», έκανε πρεμιέρα και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Texas Short στο SXSW2019, καθώς και το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το «I am Mackenzie» προβλήθηκε διεθνώς σε περισσότερα από 100 φεστιβάλ, ανάμεσά τους στο BFI και το POFF Black Nights.

«Το Βανκούβερ» είναι η πρώτη ταινία που γυρίζει στην ελληνική ύπαιθρο και ακολουθεί μια νεορεαλιστική προσέγγιση. Η Άρτεμις εργάστηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας, χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και εντάσσοντας το τοπίο, τους τοπικούς θρύλους και την πραγματικότητα του τόπου στην αφήγησή της. Η ταινία εξετάζει ζητήματα όπως η αδελφική αγάπη, η απώλεια, η μετανάστευση, η ανεργία και η ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα απ’ τα μάτια ενός εντεκάχρονου κοριτσιού.

Η Άρτεμις Αναστασιάδου είχε δηλώσει για την επιλογή της ταινίας στη Μπερλινάλε: «Λένε ότι η κάθε ταινία έχει και το ιδανικό φεστιβάλ για την πρεμιέρα της. Εγώ δε θα μπορούσα να φανταστώ ένα πιο κατάλληλο τμήμα από το Berlinale Generation για τη διεθνή πρεμιέρα του “βανκούβερ”.

Τεράστια τιμή για την ταινία, χαμόγελα, συγκρατημένος ενθουσιασμός και απλά χαρά, χαρά, χαρά που προσκληθήκαμε σε αυτό το ιστορικό φεστιβάλ. Σημαίνει αναγνώριση ότι πετύχαμε να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταινία για την παιδική εμπειρία, που αφηγείται την ιστορία με την απλότητα και την καθαρότητα με την οποία προσεγγίζουν τα παιδιά τον κόσμο, χωρίς να χαρίζεται και να ηθικολογεί».

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ταξίδεψε στο Βερολίνο με την AEGEAN. Το 72o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται 10 - 20 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Από την Καταλονία με Αγάπη: Στο «Alcarràs» η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε - Δείτε τα βραβεία
Berlinale 2022: Ένα «Πακέτο Αγάπης» για την Παπούλια, ώρα αναρχίας στην Ελβετία και η υψηλή τέχνη του ψέματος

Berlinale 2022: Τα καταλανικά καλοκαίρια, το συγκινητικό «Αντίο» του Ταβιάνι και ο ακούραστος Χονγκ Σανγκσού
Berlinale 2022: Ένας μοναδικός Μαρς Ράιλανς που κόβει-ράβει και μια αλήθεια-νυστέρι στο «Η Πόλη και η Πόλη»
Berlinale 2022: Η θαυμαστή λιτότητα ενός «Love Song» και η μυσταγωγική «Αλήθεια» του Νικ Κέιβ
Berlinale 2022: Δόξα και τιμή στην Έμα Τόμσον, Αρτζέντο τιμής ένεκεν και ένα ρωσικό «Top Gun» από τα άγραφα
Berlinale 2022: Ρίτι Παν, Κλερ Ντενί και Πίτερ Στρίκλαντ σε μια σχεδόν ιδανική φεστιβαλική ημέρα
Berlinale 2022: Η ασυνήθιστη αλλά ενθαρρυντική επανεκκίνηση ενός μεγάλου Φεστιβάλ
Πάμε Μπερλινάλε! Αυλαία σήμερα για το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Berlinale 2023: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στο προσεχές φεστιβάλ Βερολίνου για τον Στίβεν ΣπίλμπεργκBerlinale 2022: Ένα «Πακέτο Αγάπης» για την Παπούλια, ώρα αναρχίας στην Ελβετία και η υψηλή τέχνη του ψέματος