Το σινέ-Αλεξάνδρα στην Καλλιθέα θέλει τη βοήθεια μας - οι χειμερινοί κινηματογράφοι εκπέμπουν SOS

O κίνδυνος απώλειας του σινε-Αλεξάνδρα στην Καλλιθέα - μπείτε και υπογράψτε το σχετικό ψήφισμα- έρχεται για ακόμα μια φορά να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα δράσης από την Κυβέρνηση, με μια γενναία απόφαση για τις χειμερινές αίθουσες, αντίστοιχη με εκείνη του υπουργείου Περιβάλλοντος το 1997, που φρόντισε ώστε σήμερα να έχουμε ακόμα θερινά σινεμά. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Το σινέ-Αλεξάνδρα στην Καλλιθέα θέλει τη βοήθεια μας - οι χειμερινοί κινηματογράφοι εκπέμπουν SOS

Απλά τα πράγματα. Η Καλλιθέα εδώ και καιρό έχει μείνει με έναν μόνο χειμερινό κινηματογράφο, την Αλεξάνδρα. Η ιδιοκτησία δεν ανανέωσε τη σύμβαση στους ανθρώπους που τον διαχειρίζονται και το μέλλον του παραμένει μετέωρο. Άρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της πρωτεύουσας να μείνει χωρίς χειμερινό κινηματογράφο.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές των ‘90s οι θερινοί κινηματογράφοι είχαν απαξιωθεί, δεν δούλευαν, έκλειναν ο ένας μετά τον άλλο. Κι όμως, υπήρξε θέληση από την τότε κυβέρνηση, έντονες πιέσεις από τη Μελίνα Μερκούρη και τελικά το 1997 το Υπουργείο Περιβάλλοντος – που, επαναλαμβάνουμε, είναι το μόνο αρμόδιο υπουργείο για την κήρυξη της χρήσης ενός κινηματογράφου ως διατηρητέας- εξέδωσε την υπ. αριθ.20768/4198/9-7-1997 απόφαση, με την οποία κήρυξε διατηρητέα τη χρήση 47 θερινών κινηματογράφων. Χάρη σε αυτή την απόφαση λειτουργούν σήμερα θερινοί κινηματογράφοι όπως το Θησείο και η Ριβιέρα, που, εκτός των άλλων, συνιστούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις – το αναφέρουμε για όσους έχουν τις σχετικές προτεραιότητες. Δίχως εκείνη την απόφαση, το Θησείο θα είχε γίνει άλλη μια καφετέρια με μέτριο καφέ και «καραβίσιες» τιμές στην Αποστόλου Παύλου, η Ριβιέρα άλλο ένα μεζεδοπωλείο στη Βαλτετσίου και ο θερινός κινηματογράφος, μια από τις βασικότερες επιλογές καλοκαιρινής ψυχαγωγίας εδώ και λίγα χρόνια, μια ανάμνηση των παλαιότερων.

Μια αντίστοιχη, γενναία απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης χρειάζεται και για τους χειμερινούς κινηματογράφους, που να καταλαμβάνει και το δοκιμαζόμενο σινέ Αλεξάνδρα και το ΙΝΤΕΑΛ – για το οποίο, παρεμπιπτόντως, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, άρα υπάρχει ελπίδα να λειτουργήσει ξανά κινηματογράφος εκεί, φτάνει να ορίζει τη χρήση του κινηματογράφου ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ- και για όλες τις αίθουσες που βρίσκονται σε λειτουργία ή περιμένουν μέριμνα ώστε να επαναλειτουργήσουν. Δεν είναι μαυσωλεία αναμνήσεων οι χειμερινοί κινηματογράφοι, δεν είναι μόνο το μέρος που κάποτε κάποιοι είδαν κάτι και τους κάνει να θυμούνται τις καλύτερες μέρες – αν και η διαφύλαξη της πολιτιστικής ιστορικής κληρονομιάς θα έπρεπε να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Πολιτείας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί στην καρδιά της πόλης και, αν δεν αλλάξει κάτι, όταν θα τους χρειαστούμε ξανά, δεν θα τους έχουμε.

Αυτά, ως γενικότερα από εμάς, εδώ (στον υπερσύνδεσμο) μπορείτε να βρείτε ψήφισμα για τη σωτηρία του Σινέ-Αλεξάνδρα, καθώς και κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και υποστήριξης την Τετάρτη 24/04 στις 18.30 μπροστά από τον κινηματογράφο. Αν συμφωνείτε, υπογράψτε και διαδώστε.  Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Πριν δύο ημέρες, η διεύθυνση του χειμερινού κινηματογράφου “Σινέ – Αλεξάνδρα” ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Τετάρτη 24 Απριλίου θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της αίθουσας, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου επέλεξε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τους διαχειριστές του κινηματογράφου. Δεν γνωρίζουμε αν το “Σινέ-Αλεξάνδρα”, η τελευταία χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα της Καλλιθέας, παύσει οριστικά να λειτουργεί ως σινεμά.

Τα τελευταία 9 χρόνια, το “Σινέ-Αλεξάνδρα” είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού και μια υγιής επιχείρηση, που κατόρθωσε, σε δύσκολες εποχές για το σινεμά, να προσελκύσει το κοινό της Καλλιθέας (και όχι μόνον), με ένα ισορροπημένο, ποιοτικό αλλά και δημοφιλές πρόγραμμα, που καλύπτει όλες τις προτιμήσεις των θεατών, από απαιτητικούς σινεφίλ, έως οικογένειες και παιδιά. Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, όπου οι εργαζόμενοι, με το χαμόγελο και την άψογη εξυπηρέτηση, κατάφεραν να αναπτύξουν προσωπικές σχέσεις με τους θεατές, οι οποίοι συχνά επιλέγουν την κινηματογραφική αίθουσα για τις οικογενειακές τους εξόδους.

Ως κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνον, ζητάμε από τους αρμόδιους θεσμούς – φορείς (Δήμος Καλλιθέας, Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού, κ.α.), τη με κάθε τρόπο εξεύρεση λύσης για τη διάσωση της μοναδικής κινηματογραφικής χειμερινής αίθουσας σε ολόκληρη την Καλλιθέα. Ας κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε, ο καθένας από την πλευρά του, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένας χώρος απόδρασης από την πραγματικότητα που ζούμε, με τη θαλπωρή της συνοικιακής αίθουσας.

Σαν πρώτη κίνηση, θα συγκεντρωθούμε την Τετάρτη 24 Απριλίου (τελευταία ημέρα λειτουργίας της αίθουσας), στις 18.30, μπροστά από το “Σινέ-Αλεξάνδρα” (Κρέμου 141, Καλλιθέα) σε ένδειξη υποστήριξης και διαμαρτυρίας».

Πότε είπαμε ότι ανοίγουν τα θερινά; (Ελληνικό box-office, Τετραήμερο 18/04/24 - 21/04/24)«Πιο δύσκολο είναι να αποδεχτούμε εμείς τον εαυτό μας, παρά οι άλλοι»: Η Αγγελική Παπούλια στο ΣΙΝΕΜΑ