OSCARS 2024: Πώς η προτιμησιακή ψήφος δίνει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας;

Πώς προκύπτει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας; Ένα βίντεο και μια μικρή ανάλυση της διαδικασίας που διαφοροποιεί την καταμέτρηση των ψήφων στη συγκεκριμένη κατηγορία θα σας λύσουν την απορία.

Από τον Πάνο Γκένα
OSCARS 2024: Πώς η προτιμησιακή ψήφος δίνει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας;

Στα δεκάδες κείμενα που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες αναλύοντας τις αποφάσεις της Ακαδημίας, ελάχιστα στέκονται στην έννοια της προτιμησιακής ψήφου (preferential ballot) και πως αυτή καθορίζει τον νικητή στην πιο μεγάλη κατηγορία των Όσκαρ, αυτή της Καλύτερης Ταινίας. Η ιδιαιτερότητα της κατηγορίας είναι πως η προτιμησιακή ψήφος χρησιμοποιείται μόνο σε αυτήν, όχι στις υπόλοιπες και ούτε στις αντίστοιχες ψηφοφορίες των Σωματείων (Παραγωγοί, Σκηνοθέτες, Ηθοποιοι κτλ), με αποτέλεσμα αν υπάρχουν διαφορετικοί νικητές σε αυτές, όπως φέτος, η πρόβλεψη της Καλύτερης Ταινίας να γίνεται δύσκολη.

Πριν δείτε ένα αναλυτικό βίντεο που εξομοιώνει τη διαδικασία, μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο επιλέγεται η καλύτερη ταινία.

Αρχικά επιλέγεται η ταινία που το κάθε μέλος επέλεξε ως πρώτη στην ψήφο του, από τις υποψήφιες (φέτος η υποψήφιες ταινίες είναι 8). Για να κερδίσει μια ταινία το Όσκαρ θα πρέπει στο τέλος της ψηφοφορίας να έχει πάνω από 50%, κάτι που σπάνια συμβαίνει πλέον από τη στιγμή που οι υποψήφιες ταινίες δεν είναι πια 5 αλλά μπορούν να φτάσουν ως τις 10. Μετά το τέλος της καταμέτρησης, η ταινία που βρίσκεται στην τελευταία θέση αποσύρεται και οι ψήφοι όσων την τοποθέτησαν ως πρώτη πηγαίνουν στη δεύτερη διαλογή, όπου διανέμονται στην ταινία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει μέχρι η πρώτη ταινία να ξεπεράσει το 50% και να αναδειχθεί νικήτρια, κάτι που συχνά μπορεί να φτάσε ως την τελευταία διαλογή, να έχουν μείνει δηλαδή μόλις 2 ταινίες. 

Για παράδειγμα μπορεί δυο ταινίες «φαβορί» να φτάνουν στην πρώτη θέση στο τέλος του πρώτου γύρου, αλλά αν μία τρίτη κερδίσει δυναμική στους απανωτούς γύρους καταμέτρησης, τότε μπορεί να αποδειχθεί νικήτρια. Αυτό σημαίνει πως η ταινία που χαίρει ευρείας αποδοχής, κάτι που είναι και ο βασικός στόχος της διαδικασίας, κερδίζει.

Το βίντεο του Ράιαν Κάσελμαν από το awardsdaily.com, που εξομοιώνει τη διαδικασία είναι άκρως επεξηγηματικό.

Μείνετε συντονισμένοι στο ΣΙΝΕΜΑ! Την Κυριακή 10 Μαρτίου οι συντάκτες του cinemagazine.gr θα παρακολουθήσουν την 96η Τελετή Απονομής των Όσκαρ και θα ενημερώνουν διαρκώς σάιτ και σελίδες των social media με νέα και νικητές. Βάλτε κανάτες καφέ και ξενυχτήστε μαζί μας!

Αφιέρωμα Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Η φιλμογραφία μιας διάνοιας(Α)Κατάλληλοι Ελληνικοί Τίτλοι: Οι ταινίες του Φεβρουαρίου (2024 Edition)