Το «Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» συνοδεία ζωντανής μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

Το έργο-ορόσημο του γερμανικού εξπρεσιονισμού προβάλλεται στον Κήπο του Μεγάρου με πρωτότυπη, ζωντανή μουσική του Στάθη Άννινου & guests την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 9 το βράδυ. Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr εξασφάλισε 5 διπλές προσκλήσεις για την εκδήλωση.

Το «Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» συνοδεία ζωντανής μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Στάθης Άννινος, ένας από τους πιο πολυδιάστατους μουσικούς της γενιάς του, συνοδεύει ζωντανά με τους Δημήτρη Κλωνή και Ραφαήλ Μελετέα το αριστουργηματικό Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι του Ρόμπερτ Βίνε.  Ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι, ο υπνοβάτης Τσέζαρε, και μια σειρά μυστήριων νυχτερινών δολοφονιών «στοιχειώνουν» τον Κήπο του Μεγάρου μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, ποικίλες μουσικές προσμίξεις και τους ήχους πιάνου, τσέμπαλου, ντραμς, μπάσου, Fender Rhodes και αναλογικών synthesizers.

Η ταινία είναι το κορυφαίο βωβό δημιούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού.  Από την πρεμιέρα της στις 27 Φεβρουαρίου 1920, δεν έχει σταματήσει να απασχολεί, να επηρεάζει, και να εμπνέει σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Μαζί με το Θωρηκτό Ποτέμκιν, θεωρείται η σημαντικότερη ίσως ταινία στην εξέλιξη του κινηματογράφου. Και όντως, η επιρροή της είναι καθοριστική για το σινεμά: οι φωτοσκιάσεις ως κύρια έκφραση του φωτός, η εφιαλτική ατμόσφαιρα, η παραμορφωμένη προοπτική και οι «στραβές» γωνίες λήψης, τα δυστοπικά και αντι-ρεαλιστικά σκηνικά, το έντονο μακιγιάζ και το εύρος των ερμηνειών, η εξωπραγματική πλοκή και το αμφιλεγόμενο τέλος.

Η μεγαλύτερη όμως κληρονομιά του Δρ. Καλιγκάρι είναι πως πρόκειται για την ταινία που «ανακοίνωσε», και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε, πως το σινεμά είναι και θα πρέπει να θεωρείται ως σημαντική μορφή τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Μορφωτικό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠ) | Χορηγός των εκδηλώσεων στον Κήπο του Μεγάρου Motor Oil

Συμμετοχή στον διαγωνισμό

Το cinemagazine.gr σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνουν την ευκαιρία σε 10 τυχερούς (5 διπλές προσκλήσεις) να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας «To Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» στον Κήπο του Μεγάρου την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 21:00 (20:30 ώρα προσέλευσης). Αφήστε σχόλιο στο ποστ με την αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να τις διεκδικήσετε. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Οι εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου κάθε καλοκαίρι γίνονται στο γρασίδι. Οι θεατές μπορούν να φέρουν μαζί τους μαξιλάρια ή ριχτάρια.

Βιογραφικό Στάθης Άννινος 

Πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου και πτυχίου φούγκας. Συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τάκη Φαραζή. Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.ά. 

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Alte Oper Frankfurt, W:Hall-Auditorium, Jeunesses Musicales Fest, Union Chapel, Επίδαυρος, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.ά. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες και μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι: Δ. Σαββόπουλος, N. Ξυδάκης, Ε. Βιτάλη, Φ. Δεληβοριάς, Ε. Ρεμπούτσικα, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Καλούδης, X. Λαμπράκης, B. Καρίπης, Β. Ρακόπουλος, D. Lynch.  

Έχει συμπράξει με αναγνωρισμένα σύνολα (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κουαρτέτο εγχόρδων ΚΟΑ, Ορχήστρα των Κυκλάδων) υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Α. Πυλαρινού, Σ. Σούλη, Γ. Αραβίδη κ.ά. 

Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία NO ONE (2018), ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης Γ. Σεφέρης: Προς την καρδιά της ποίησης. Το 2021, κυκλοφόρησε online σεμινάριο αυτοσχεδιασμού στο musiclass.gr (2021). Την ίδια χρονιά εξέδωσε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο ANTHOLOGY.

Έχει παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών, μαζί με τον βραβευμένο βοκαλίστα Philipp Weiss, το έργο για πιάνο και φωνή DarkLIGHT διασκευάζοντας τραγούδια του R. Schumann (2022). Το 2023 ηχογράφησε μουσική του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, διδάσκει πιάνο στο Music Hub Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Τετάρτη 10 Ιουλίου | 21:00
«Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» με τον Στάθη Άννινο & guests
Τιμή εισιτηρίου: 15 € (γενική είσοδος) | www.megaron.gr

Πληροφορίες

https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ παρουσιάζει την «Σιωπηλή Καμαριέρα»! Κερδίστε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίαςΑπό τη Γη στη Σελήνη (ή μήπως όχι;)! Κερδίστε συλλεκτικά δώρα από την ταινία «Fly Me to the Moon»