127 ώρες αγωνίας στο ξεκίνημα

Με τη νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ ξεκινά η διοργάνωση, ενώ ο διευθυντής Δημ. Εϊπίδης χαρακτηρίζει «άθλο» το ότι όλα είναι έτοιμα στην ώρα τους

127 ώρες αγωνίας στο ξεκίνημα

Στο παρά πέντε γλίτωσε τη ματαίωση το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που σηκώνει αυλαία σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αρκετά συρρικνωμένο σε δαπάνες και πολυτέλειες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το μεγάλο συσσωρευμένο χρέος που του φόρτωσε η προηγούμενη διοίκηση -περίπου 6,2 εκατ. ευρώ- αλλά και τα εξώδικα που το κυνηγούν αποτέλεσαν έναν πραγματικό βρόχο για το φεστιβάλ. 


Η φράση του νέου του διευθυντή, Δημήτρη Εϊπίδη, «ο Θεός βοηθός» και η αγωνιώδης προσπάθειά του να είναι όλα έτοιμα σκιαγραφούν ακριβώς αυτό που θα δούμε φέτος: ένα φεστιβάλ στραμμένο στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και στους δημιουργούς του, έτσι όπως το θέλει ο κ. Εϊπίδης. «Ενα πρωτοποριακό φεστιβάλ που αμφισβητεί, απορρίπτει και χαράζει τη δική του πορεία, απαλλαγμένο από στερεότυπα», όπως συνηθίζει να λέει. Ο ίδιος δεν διστάζει να αποκαλύψει πως υπήρχε η σκέψη ακόμη και να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση -ενδεικτικό είναι πως δεν έχει πληρωθεί ούτε ο περσινός Χρυσός Αλέξανδρος που αντιστοιχεί σε 47.000 ευρώ-, ενώ χαρακτηρίζει «άθλο» το ότι όλα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Οι τελετές έναρξης και λήξης δεν θα έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι απλές και θα περιορίζονται σε χαιρετισμούς και ταινίες, ενώ χαμηλό προφίλ θα έχουν και οι άλλες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφού στόχος των διοργανωτών είναι το κοινό να στραφεί στις ταινίες.

Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Ταϊλανδός δημιουργός -βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες- Απιτσαπόνγκ Βιρασετάκουν, η Δανή σκηνοθέτις Σουσάνε Μπίερ, ο Ιρακινός κινηματογραφιστής Μοχάμεντ Αλ-Νταράτζι, η Πολωνή πολυβραβευμένη σκηνοθέτις Ντορότα Κατζιεζάφκα, ο θρύλος της Σχολής Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ Μπόριβοϊ Ντοβνίκοβιτς, αλλά και ο γιος του Κώστα Γαβρά, Ρομέν, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Notre jour viendra".


Επιστρέφουν επίσης τα τμήματα Ημέρες Ανεξαρτησίας, Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Μισέλ Δημόπουλο, συμμετέχουν 16 ταινίες μυθοπλασίας απ’ όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και δύο ελληνικές-, ενώ παρόντες θα είναι φέτος και οι Ελληνες σκηνοθέτες, που έληξαν τον περσινό αποκλεισμό, με 23 ταινίες παραγωγής 2010.

Οι δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό είναι: "Ζωικό Βασίλειο" από την Αυστραλία, Ζεφίρ από την Τουρκία, "Littlerock" από τις ΗΠΑ, "Κουρασμένοι" από το Ιράκ, "Στις Παρυφές" (Ρουμανία, Αυστρία), "Οι Τέσσερις Φορές" (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), "Το Παρόραμα" από την Πολωνία, "Limbo" (Νορβηγία), "Αύριο" (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), "Γαϊδούρια" (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), "Ζο όπως Ζοναταν" (Καναδάς), "Μικρόφωνο" (Αίγυπτος), "Ζαν Ζαντί" (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), "Η Αρχή του Κακού" (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές "Άπνοια" και "Attenberg".

Η τελετή έναρξης θα γίνει σήμερα στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» με την ταινία «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ, που αναφέρεται στην περιπέτεια ενός αναρριχητή -τον ερμηνεύει ο Τζέιμς Φράνκο-, ο οποίος έμεινε παγιδευμένος για 127 ώρες στη σχισμή ενός βράχου σε ένα φαράγγι στη Γιούτα. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με το "Μαύρο Κύκνο" του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τη μνήμη δύο ξεχωριστών ανθρώπων του σινεμά που έφυγαν πρόσφατα, του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη και του κριτικού Γιώργου Τζιώτζιου, ενώ θα φιλοξενήσει επίσης μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα».


Μ. Ριτζαλέου

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ