12ο AOAFF: Επετειακή προβολή της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Ζαν Ρενουάρ στον κήπο της Γαλλικής Σχολής

Ένας αντιπολεμικός ύμνος τόσο αριστοτεχνικά και «πολιτικά» φτιαγμένος που ακόμη και σήμερα μοιάζει λογικό γιατί ήταν το πρώτο πράγμα που οι Ναζί φρόντισαν να εξαφανίσουν εισβάλλοντας στη Γαλλία. Το 12o Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου παρουσιάζουν τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ στον Κήπο της Γαλλικής Σχολής. Τρίτη 5 Ιουλίου (21:30) | Είσοδος ελεύθερη.

12ο AOAFF: Επετειακή προβολή της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Ζαν Ρενουάρ στον κήπο της Γαλλικής Σχολής

Αναντικατάστατο μέρος της προπολεμικής και γαλλικής κινηματογραφίας, η «Μεγάλη Χίμαιρα» είναι κάτι πολύ παραπάνω: Μαζί με μια χούφτα ταινιών του ομιλούντος ανήκει στο στέμμα της κινηματογραφικής δυνατότητας. Όχι μόνο τεχνικά κι αισθητικά, που επίσης εντυπωσιάζει ως σήμερα με την αφηγηματική ροή και την απεικονιστική της πληρότητα, αλλά σαν περιεχόμενο. Χωρίς υπερβολή, και ίσως γι’ αυτό κληρονομούμε μια ιστορία του Κινηματογράφου που παραληρεί 85 χρόνια στο άκουσμά της, μέσα στη «Χίμαιρα» του Ρενουάρ κρύβεται η λεπτοδουλεμένη εξιστόρηση των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα, η αδήριτη, ακριβής παρατήρηση της συθέμελης αλλαγής του status quo του δυτικού κόσμου από τα χρόνια που προηγήθηκαν του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και εκτυλίσσεται η πλοκή, ως τις παρυφές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και παράγεται το φιλμ.

Αυτή η διαφορά αποτελεί επί της ουσίας το θέμα που υπογραμμίζει την στυλοβατική αυτή δημιουργία. Δημιουργία που συναισθάνεται διαρκώς τον ιστορικό της ρόλο, που έχει το ταλέντο να στήσει μια δαντελένια δραματουργία ικανών χαρακτήρων, που προχωρά θαρραλέα στην διαπίστωση της πτώσης της αριστοκρατίας και των αιτίων της, της πεποίθησης της ανόδου της λαϊκής τάξης, του εν αγνοία (;) προφητικού υπαινιγμού ότι από την αντικατάσταση αυτή θα προκύψουν αναπόδραστα και τα ιταμά φαινόμενα του Φασισμού και του Ναζισμού.

Συγκλονιστικό, οριστικό σινεμά, έξοχα καμουφλαρισμένο από το ελαφρύ χέρι και την βαριά, ανθρωποκεντρική διάνοια του Ρενουάρ, τον γιγάντιο Γκαμπέν στο σημαδιακό του ‘37, τον Έρικ φον Στρόχαιμ σε εμβληματική παρουσία και μια πληρότητα παραγωγής που ελάχιστες ταινίες προπολεμικά (και όχι μόνο) κατέκτησαν. Ηλίας Δημόπουλος

Επετειακή προβολή 85 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Σκηνοθεσία: Ζαν Ρενουάρ | Πρωταγωνιστούν: Ζαν Γκαμπέν, Πιερ Φρενέ, Έρικ φον Στρόχαϊμ, Ντίτα Πάρλο | Διάρκεια: 113’ | Έτος παραγωγής: 1937

Πότε: Τρίτη 5 Ιουλίου | 21:30
Πού: Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών | Διδότου 6, Αθήνα

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα site των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFFInstagram AIFF & AOAFFTwitter.