14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Μία θρυλική «Παλιοπαρέα» απόψε στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος παρουσιάζει την Τετάρτη 10 Ιουλίου την επετειακή προβολή της «Παλιοπαρέας» του Κλοντ Σοτέ στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Μία θρυλική «Παλιοπαρέα» απόψε στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Ένας εργοστασιάρχης πριν την πτώχευση, ένας «τελειωμένος» γιατρός με πελατεία πλουσίων κι ένας συγγραφέας δίχως έμπνευση. Τρεις φίλοι, τους οποίους υποδύονται ο Ιβ Μοντάν, ο Μισέλ Πικολί και ο Σερζ Ρεζιανί, σε κρίση μέσης ηλικίας, όπως τους βλέπει ο φακός, ο πάντα συμπονετικός, αλλά και αποστασιοποιημένος, του Κλοντ Σοτέ. Αυτός ο παρατηρητής της ανθρώπινης κατάστασης, με έναν τρικολόρ φακό επαφής στην ανθρωπολογία μιας μεσαίας γαλλικής τάξης που δεν θέλει να πιάσει και το μυστρί, αλλά δεν μπορεί, παρότι ίσως ενίοτε εποφθαλμιά, και να κατακτήσει την παθητικότητα του μεγαλοαστισμού.

Ταινία ατμόσφαιρας, ταινία που σε κερδίζει όσο ευκολότερα «μπαίνεις στη θέση» των χαρακτήρων, ταινία φαινομενικά «ανδρική» στης οποίας το προφίλ όμως, διόλου εξαιρετικά, διόλου αποκλειστικά, χωρά ένας σκεπτικισμός και μια ευαισθησία που γεννούν συζητήσεις. Υπάρχει αφθονία συναισθήματος εδώ, αλλά όχι χαϊδέματος. Υπάρχει αγάπη και πίστη στον άνθρωπο που αρρωσταίνει επειδή γερνά κι επειδή αυτή είναι μια αρρώστια που το μόνο της φάρμακο είναι η ενεργητική παραδοχή. Υπάρχει κι αυτή η απίστευτη παρατηρητικότητα του Σοτέ, που κάποτε μοιάζει και (ουμανιστικά) τιμωρητική σε επιπτώσεις επιλογών που έπρεπε να έχεις δει να έρχονται – ιδίως στην ιστορία του Μοντάν. Έξοχο σινεμά ενηλίκων, ελεύθερο από μεγαλειοτατισμούς και περικοκλάδες. Ηλίας Δημόπουλος

Επετειακή προβολή 50 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας | Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Πότε: Τετάρτη 10 Ιουλίου | 21.30 
Πού: Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6 | Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Κλοντ Σοτέ | Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Μισέλ Πικολί, Σερζ Ρετζιανί, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφάν Οντράν | Διάρκεια: 113’ | Έτος Παραγωγής: 1974

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σε pdf αρχείο ΕΔΩ.

Κλασικές και πολυαγαπημένες ταινίες σε ολοκαίνουργιες και ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, κινηματογραφικές ολονυκτίες κάτω από την πανσέληνο, μαραθώνιος θρυλικών ταινιών τρόμου σε ένα από τα πιο δροσερά πάρκα της Αθήνας, αξέχαστες προβολές σε μερικά από τα πιο απροσδόκητα και εντυπωσιακά σημεία της πόλης. Αυτά και πολλά ακόμη επιφυλάσσει το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, η αγαπημένη φεστιβαλική συνήθεια του καλοκαιριού η οποία επιστρέφει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο με πλούσιο πρόγραμμα, προβολές σε αγαπημένες, αλλά και νέες τοποθεσίες και κυρίως με σπουδαίο σινεμά.

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.grτου aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagram Cinemagazine,  Instagram AIFFTwitter.