27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το τρυφερό «Ενοικιάζεται» είναι το κινηματογραφικό comfort food που χρειάζεστε

Παρορμητικός νεαρός συναντά ωριμότερο άντρα σε μια από τις καλύτερες γκέι ταινίες της πρόσφατης μνήμης, με δύο εξαιρετικούς (και, στην περίπτωση του ενός, άκρως φωτογενείς) πρωταγωνιστές. Δείτε την σε πανελλήνια πρώτη προβολή, στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το τρυφερό «Ενοικιάζεται» είναι το κινηματογραφικό comfort food που χρειάζεστε

Μια «σύντομη συνάντηση» ανάμεσα σε δύο άνδρες στο σημερινό Τελ Αβίβ. Ο ένας, φτασμένος ταξιδιωτικός δημοσιογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σε αποστολή για να εξερευνήσει αθέατες γωνιές της πόλης. Ο άλλος, που του υπενοικιάζει και το διαμέρισμά του, είναι ένας νεαρός 20άρης, επίδοξος σκηνοθέτης. Ο πρώτος στο απόγειο της μεσήλικης κρίσης και αυτής με τον σύζυγό του. Ο δεύτερος ελεύθερος από κάθε λογής κρίση και φραγμό. 

Μια από τις καλύτερες γκέι ταινίες της πρόσφατης μνήμης

Εκκινώντας από τους δυο αυτούς εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, ο σκηνοθέτης του τρυφερού και σέξι αυτού δράματος συγκρίνει δύο γενιές, διαπιστώνει το χάσμα τους και ποντάρει στην εγγενή ανθρώπινη καλοσύνη για να το γεφυρώσει. Κερδίζει το στοίχημα χάρη στην ευγένεια της γραφής του, την παρατηρητικότητα και την οικονομία του, όλα τους προσωποποιημένα στην θαυμάσια ερμηνεία του βετεράνου στο θέατρο όπως και στην οθόνη Τζον Μπέντζαμιν Χίκι («The Good Wife»)και την αμόλυντη φρεσκάδα του πρωτοεμφανιζόμενου Νιβ Νισίμ.

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του queer cinema των τελευταίων δεκαετιών, ο ισραηλινής καταγωγής και κάτοχος πολλών βραβείων Έιταν Φοξ (καλεσμένος των Νυχτών Πρεμιέρας στο παρελθόν με αφορμή ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του) προσθέτει στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του μια από τις καλύτερες ταινίες του: ένα γλυκύτατο και ανακουφιστικό φιλμ, φτιαγμένο από ενήλικες για ενήλικες, που μιλά για σπάνια φορά με τη γλώσσα των αληθινών ανθρώπων και μεταχειρίζεται εύκολα αναγνωρίσιμες καταστάσεις με τον πιο ειλικρινή και άμεσο τρόπο.

Η ταινία «Sublet» («Ενοικιάζεται») προβάλλεται την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (στις 20.00) και επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΛΑΪΣ (στις 22.15). Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας στη viva.gr.