«Πού να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ»: Μια από τις ταινίες της χρονιάς στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μια από τις μεγάλες πρεμιέρες του φετινού Φεστιβάλ (και από τις πλέον προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς) προβάλλεται αυτή την Κυριακή, και μάλιστα σε χώρο εντυπωσιακό. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μετατρέπεται σε μεγαλεπήβολο σινεμά και προβάλλει σε πανελλήνια πρώτη το υπέροχο animation του Άρι Φόλμαν. Σε συνεργασία με το Athens International Children's Film Festival.

«Πού να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ»: Μια από τις ταινίες της χρονιάς στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ένας μακροχρόνιος κινηματογραφικός πόθος του δημιουργού στον οποίο οφείλουμε το πολυβραβευμένο «Βαλς με τον Μπασίρ» μετατρέπεται σε μια μεγάλης συναισθηματικής δύναμης ταινία κινουμένων σχεδίων. Που δεν αποτελεί μια ακόμη διασκευή στη συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Φρανκ, αλλά μια αναπάντεχη παραλλαγή της, ευφάνταστα τοποθετημένη στο σήμερα και προορισμένη για μικρούς και μεγάλους θεατές εξίσου.

Ο Άρι Φόλμαν ταξιδεύει το κοινό του στο σημερινό Άμστερνταμ, στο σπίτι που χρησίμευσε για δύο χρόνια ως κρησφύγετο της οικογένειας από τους Ναζί και το οποίο έχει μετατραπεί προ καιρού σε μουσείο. Εκεί φυλάσσεται και το περίφημο ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ τον καιρό του εγκλεισμού της, γράφοντας σε αυτό καθημερινά και απευθυνόμενη πάντα σε μια φανταστική της φίλη-ένα νεαρό κορίτσι που στο μυαλό της ίσως δεν απείχε και πολύ από την ίδια. Το κορίτσι αυτό κάποιο βράδυ ζωντανεύει μαγικά, ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου και κρατώντας το ανά χείρας ξεγλιστρά στους νυχτερινούς δρόμους της πόλης, με την ευχή να βρει και πάλι την Άννα Φρανκ.

Ένα συγκινητικό κομψοτέχνημα προορισμένο για μικρούς και μεγάλους

Εμπλουτίζοντας την πρωτοποριακή τεχνική κινουμένων σχεδίων που είχε συστήσει το 2008 στο «Βαλς με τον Μπασίρ», ο καταξιωμένος Φόλμαν αγκαλιάζει την ηρωίδα του με ευαισθησία και αγάπη που δεν κρύβονται. Το αντίθετο: Τρυπώνουν στις ζωηρές εικόνες και στα φαντασμαγορικά του σκίτσα, εμπνέουν τη γλυκύτατη μουσική και τραγούδια που έγραψαν για την ταινία η Κάρεν Ο (Yeah Yeah Yeahs) και ο Μπεν Γκολντβάσερ (MGMT), σκορπίζουν χιούμορ και καταφέρνουν στο τέλος να φέρουν δάκρυα στα μάτια και μάλιστα με τον πιο ευγενικό και αβίαστο τρόπο. 

Θαυμάσιο παράδειγμα ουμανιστικού σινεμά, ικανού να αγγίζει αμέτρητους θεατές με τον ίδιο τρυφερό τρόπο, το «Πού να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ» παίρνει μια αληθινή ιστορία ανυπέρβλητης δύναμης και την εκμοντερνίζει κινηματογραφικά προκειμένου νεώτερες γενιές να την ανακαλύψουν και να μάθουν από αυτήν. 

Η ταινία δεν έχει εξασφαλίσει διανομή στη χώρα μας οπότε φροντίστε να μην τη χάσετε. Προβάλλεται την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 18.30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ, ώρα 22.45.  

Εξασφαλίστε εγκαίρως το εισιτήριό σας στο viva.gr.