Αυτό το Σάββατο, οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχονται τους θρυλικούς «Λαϊκούς Βάρδους» και τις ιστορίες τους

Μαρινέλλα, Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου, Ζαμπέτας, Γκρέυ, Γαβαλάς είναι μερικά μόνο από τα ιερά τέρατα του λαϊκού τραγουδιού που παρελαύνουν με τις αφηγήσεις και τις μουσικές τους σε ένα πλούσιο και ιστορικής σημασίας ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή του Πάνου Γεραμάνη, που με ευλάβεια τις συνέλλεγε ασταμάτητα επί 15 χρόνια. Δείτε την ταινία «Λαϊκοί Βάρδοι» σε πανελλήνια πρώτη προβολή, παρουσία συντελεστών και συνοδεία πάρτι, στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Αυτό το Σάββατο, οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχονται τους θρυλικούς «Λαϊκούς Βάρδους» και τις ιστορίες τους

Αν υπήρξε μια εκπομπή στα χρονικά του ελληνικού ραδιοφώνου η οποία κατόρθωσε, πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, να συλλέξει και να αποκαταστήσει στην πολιτιστική μας συνείδηση τους ήρωες, δοξασμένους και αφανείς, του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού της χρυσής εποχής, αυτή ήταν η εκπομπή του Πάνου Γεραμάνη. Ακούραστος επί 16 χρόνια, από τη συχνότητα του Δευτέρου Προγράμματος, συγκινητικά αφοσιωμένος συντηρητής της μουσικής μας παράδοσης, ο Γεραμάνης μετέτρεπε κάθε φορά την εκπομπή του σε ιερή αποστολή που προσπαθούσε, γεμάτη αγάπη, να επαναφέρει στην επικαιρότητα όλους εκείνους τους πρωταγωνιστές και κομπάρσους που υπηρέτησαν το λαϊκό τραγούδι των ένδοξων παλιών δεκαετιών. 

Μέσα από την εκπομπή του, «Λαϊκοί Βάρδοι», με τη βοήθεια ενός χρυσωρυχείου από σπάνιους δίσκους και ακόμη πιο σπάνιες ηχογραφήσεις τις οποίες συνέλεγε με κόπο, ο Γεραμάνης κατόρθωσε αθόρυβα και διακριτικά να γίνει ο σημαντικότερος υμνητής και προστάτης αυτής της τόσο σπουδαίας παράδοσής μας, της υπεύθυνης για πραγματικά (και αλησμόνητα) αριστουργήματα του πενταγράμμου.

Αρκετά χρόνια μετά την απώλεια του Πάνου Γεραμάνη, έχοντας πρόσβαση στο αρχείο των εκπομπών του και στην προσωπική του συλλογή από δίσκους και φωτογραφίες, ο σκηνοθέτης Θάνος Κουτσανδρέας του αφιερώνει ένα λατρευτικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ. Το «Λαϊκοί Βάρδοι: Στιγμές από τη Ζωή τους και τη Ζωή μας» είναι η ιστορία αυτού του ανθρώπου και της εμβληματικής εκπομπής του. Ταυτόχρονα όμως είναι η ιστορία του ανυπέρβλητης αξίας λαϊκού μας τραγουδιού, των εκπληκτικών ερμηνευτών και των μεγάλων συνθετών που άφησαν πίσω τους μια τεράστια μουσική κληρονομιά η οποία εξακολουθεί να διασχίζει διαφορετικές εποχές και γενιές.

Τέλος, μέσα από τις διηγήσεις, παρελαύνει συνοπτικά ένα κομμάτι από την Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, μέσα από τα βιώματα και τις δοκιμασίες της οποίας προήλθαν τα τραγούδια αυτά που μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα. Οι «Λαϊκοί Βάρδοι» είναι ένα τρυφερό ντοκουμέντο, ένας μελαγχολικός απόηχος παλαιότερων και πιο ρομαντικών ημερών, ένα πολύτιμο πορτρέτο.

Η ταινία «Λαϊκοί Βάρδοι: Στιγμές από τη Ζωή τους και τη Ζωή μας» προβάλλεται στο πλαίσιο του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο στις 7 και μισή το βράδυ, στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, παρουσία των δημιουργών και συντελεστών του. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ελληνικό πάρτι στον ΙΜΕΡΟ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 2). Αγοράστε τα εισιτήριά σας εδώ.