«All That Heaven Allowed»: Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ροκ Χάντσον έρχεται στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Rock Hudson: All That Heaven Allowed» ξεδιπλώνει την  τραγική ζωή ενός ανθρώπου που όσο διέπρεψε μπροστά στον φακό, άλλο τόσο καταπονήθηκε από μια κατ' ανάγκη ύπαρξη στη «ντουλάπα» της βιομηχανίας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«All That Heaven Allowed»: Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ροκ Χάντσον έρχεται στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Δεν είναι εύκολο πράγμα να εννοήσει μια νεότερη γενιά τον συγκλονισμό που επέφερε ο θάνατος του Ροκ Χάντσον, από επιπτώσεις του AIDS, 38 χρόνια πριν. Ήταν πάντως μια αίσθηση με πολλά πρόσωπα, δυσάρεστη συνολικά βέβαια για τον χαμό ενός αγαπημένου ηθοποιού και κατά περιόδους κορυφαίου σταρ, κυρίως στην δεκαετία του '50. Ήταν «ο άντρας που ερωτεύονταν οι γυναίκες και ο άντρας που ήθελαν οι άντρες να είναι». Αλλά, ήταν gay.

Και το επτασφράγιστο στο κοινό τότε μυστικό, ήταν η αιτία μιας δραματικής ζωής. Η ασθένεια του 20ού αιώνα ήταν ο λόγος του τραγικού, πρόωρου, τέλους. Μετά από αυτό κυριολεκτικά τίποτε δεν έμεινε ίδιο στην κοινωνική επίγνωση πάνω στην ασθένεια. Το Χόλιγουντ, με πρώτη την σπουδαία φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ δραστηριοποιήθηκε άμεσα (η Τέιλορ έφτιαξε το ίδρυμα amFAR), οι ταινίες σταδιακά έλαβαν υπ' όψη τους τι συνέβαινε, τα Μέσα γνωστοποίησαν έναν εχθρό που στιγμάτισε την γενιά της. Αν σήμερα το Σύνδρομο είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται, οφείλεται στον χαλασμό εκείνης της εποχής. Και ο χαλασμός ξεκίνησε από τον χαμό του Ροκ Χάντσον.

Στο ντοκιμαντέρ του Στίβεν Κάιγιακ, μέσα από πλουσιότατο οπτικό υλικό και πιπεράτη, αλλά όχι κίτρινη, διάθεση, διερευνάται ο τρόπος που το τραγικό δεύτερο κεφάλαιο της ζωής ενός ανθρώπου που δυστύχησε να μένει αόρατος για να υπάρχει, μετουσιώθηκε στη ένδοξη στιγμή που η αντίστροφη μέτρηση για τη νίκη απέναντι σε μια ως τότε αήττητη αρρώστια ξεκινούσε. Ο τίτλος έρχεται βέβαια από το «All Tha Heaven Allows» του Ντάγκλας Σερκ, που ο Χάτσον συμπρωταγωνίστησε με την Τζέιν Γουάιμαν (είναι η ταινία που απλοποίησε στο σήμερα ο Τοντ Χέινς με το «Far From Heaven»).

Το «Rock Hudson: All That Heaven Allowed» θα προβληθεί στο τμήμα ICONS του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (27 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2023).