«Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

Αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρει για μια μοναδική προβολή στο σινεμά το αριστούργημα του Ρόμπερτ Όλτμαν. Και μάλιστα πρόκειται για επετειακή προβολή, με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Μην το χάσετε.

«Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

Υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και τιμημένη με το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας, η καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90 συνθέτει ένα επικό καλειδοσκόπιο μοντέρνας αστικής πραγματικότητας μέσα από τις παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες 22 χαρακτήρων σε ένα διάστημα λίγων 24ώρων, με φόντο το Λος Άντζελες. 

Από το εναρκτήριο πλάνο, όπου μια στρατιά ελικοπτέρων ψεκάζει την πόλη, μέχρι το βιβλικό φινάλε που έρχεται να τιμωρήσει τους κατοίκους της για τις ιδιωτικές ύβρεις και τις μικρότητές τους, σε μια άνευ προηγουμένου αφηγηματική tour de force, ο σπουδαίος Ρόμπερτ Όλτμαν διασκευάζει εννέα διηγήματα (και ένα ποίημα) του συγγραφέα Ρέιμοντ Κάρβερ και τα ενώνει σε ένα ψηφιδωτό σύγχρονης παράνοιας και απόγνωσης που αντανακλά συγκλονιστικά και με καυστική ειρωνεία το κωμικοτραγικό πανόραμα της ανθρώπινης κατάστασης.

Αξεπέραστος σταθμός του σύγχρονου κινηματογράφου, τα «Στιγμιότυπα» στέκουν ως αποθέωση και τελευταίο απομεινάρι του πάλαι ποτέ ένδοξου σινεμά των δημιουργών, ενέπνευσαν ένα σωρό μετέπειτα ταινίες (από τη «Μανόλια» του Πολ Τόμας Άντερσον μέχρι το «Crash» του Πολ Χάγκις) και περιλαμβάνουν ένα πραγματικά αποστομωτικό επιτελείο ηθοποιών σε σπουδαίες ερμηνείες: Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Λίλι Τόμλιν, Τζούλιαν Μουρ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τομ Γουέιτς, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τιμ Ρόμπινς, Άντι Μακ Ντάουελ, Μάθιου Μοντίν, μεταξύ πολλών άλλων.

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ. Εισιτήρια στο ταμείο της αίθουσας, στο aiff.gr και στο more.com.