30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου

Η ταινία - σοκ του φετινού Φεστιβάλ Καννών, ένας εμβληματικός τίτλος του Queer σινεμά των '80s, o Μακμπέθ στη φεουδαρχική Ιαπωνία και το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Sundance αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Α’
Διάρκεια: 86'
 Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Έξι Λεπτά από Έναν Αιώνα / Six Minutes from A Century
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 8’ Σ
ΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Μελέτης Μοίρας / Meletis Miras
(εκτός διαγωνιστικού / out of competition)

Οι τελευταίες προβολές του Κινηματογράφου Ιντεάλ, που για έναν αιώνα ψυχαγωγούσε, διασκέδαζε, συντρόφευε και έδινε ζωή στους Αθηναίους, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται / What we Ask of a Statue is that it doesn't Move
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 30’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Δάφνη Χαιρετάκη / Daphné Hérétakis

Στην Αθήνα τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, οι κατοικοί της μοιάζουν ακίνητοι σαν αγάλματα. Μια ντοκιμαντερίστικη αναζήτηση στην πόλη, τους ανθρώπους της, τα παλιά και τα νέα μνημεία της, που εκτυλίσσεται ενώ μια Καρυάτιδα το σκάει από το μουσείο για να ζήσει στην αληθινή ζωή. 

ποπ / pop 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 28’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Λίνα Κουντουρά / Lina Kountoura

Τρεις φίλες συναντιούνται μετά από καιρό και αφηγούνται τις πρόσφατες περιπέτειές τους. Κάθε μία από τις ιστορίες τελειώνει με ένα πρόβλημα. Κάθε πρόβλημα λύνεται μόνο με λεφτά, που δεν έχουν. Κινούμενες ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία, αποφασίζουν να ληστέψουν ένα καφέ που υποψιάζονται πως ξεπλένει χρήματα.

No Future Kids
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Ελένη Πουλοπούλου / Eleni Poulopoulou

H Άλεξ και οι φίλες της αποφασίζουν να φυγουν για λίγες μέρες από την Αθήνα. Ένα ταξίδι που μοιάζει να αποτελεί σημείο αλλαγής, θα την φέρει τελικά αντιμέτωπη με αυτά που άφησε πίσω της.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ | THRONE OF BLOOD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 1

Μια από τις σπουδαιότερες σαιξπηρικές διασκευές που γνώρισε ποτέ το σινεμά, «Ο Θρόνος του Αίματος» μεταφέρει το «Μακμπέθ» στον απόκοσμο, ομιχλώδη κόσμο της μεσαιωνικής Ιαπωνίας για να αφηγηθεί την άνοδο στην εξουσία ενός υπερφιλόδοξου σφετεριστή σαμουράι, παρασυρμένου από μια σκοτεινή προφητεία και την αδίστακτη σύζυγό του. Απογυμνώνοντας στα βασικά την πλοκή του κλασικού έργου και ενσωματώνοντας στοιχεία από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Νο, ο Κουροσάουα μετατρέπει το οικείο σενάριο για τις τρομακτικές συνέπειες της αρχομανίας σε ένα καθηλωτικό αριστούργημα όπου η αφήγηση υποκινείται πρωτίστως από τη συγκλονιστική εικονογραφία, και τα πάντα –από τα σύννεφα και τη βροχή μέχρι τα άλογα και τα πουλιά– συνθέτουν μια αίσθηση αναπόφευκτης καταστροφής, έως το αξεπέραστο, υπερβίαιο φινάλε, αντάξιο μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Αφιέρωμα This is England 
Η ΡΙΤΑ, Η ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΜΠ ΜΑΖΙ | RITA, SUE AND BOB TOO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alan Clarke
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 19:30, ΑΣΤΥ

«Η Αγγλία της Θάτσερ με τα βρακιά κατεβασμένα» ήταν το tagline της ταινίας και ο ριζοσπαστικός της δημιουργός σκόπευε αυτό ακριβώς: μια χλευαστική και πικρή σάτιρα (χαλαρών) ηθών και ταξικών ανισοτήτων που κανιβάλιζε κάθε έννοια ρομαντισμού και πολιτικής ορθότητας, μέσα από την ιστορία δύο μαθητριών που χάνουν την παρθενιά τους από έναν γλοιώδη παντρεμένο άντρα και έπειτα συνάπτουν σχέση μαζί του, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσουν την ανία της επαρχιακής τους κωμόπολης. Ανελέητος χρονικογράφος της βρετανικής πραγματικότητας, ο Άλαν Κλαρκ μετατρέπει το σεξ σε πράξη πολιτική, βάζει τις ηρωίδες του να απαντούν με αυθάδεια απέναντι στη συλλογική αποχαύνωση και αντλεί από τα ερωτικά τους καμώματα ίσως το πιο εύστοχο αστείο όλης της ταινίας: Αφού ολόκληρη η χώρα γ**ιέται, γιατί όχι κι εμείς;

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΛΑΤΡΕΙΑ - ΟΙ ΚΑΛΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΟΥ) | WORSHIP - (MY) GREEK CULT MOVIES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Meletis Miras
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 19:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1 

Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι το καλτ κάτι υποκειμενικό; Αντικειμενικό; Ή συστήνεται μέσα από μια φανατική ομάδα πιστών; Πώς καλλιεργείται αυτή η τυφλή πίστη προς ένα κινηματογραφικό έργο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αγαπηθεί άνευ όρων μια ταινία; Η «Λατρεία» εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου, και ολοκληρώνοντας με άλλες αναφορές και παραπομπές μια ενθουσιώδη διαδρομή στην παρουσία του παρεξηγημένου αυτού όρου στη χώρα μας.

Μουσική & Φιλμ 
MOGWAI: Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ | MOGWAI: IF THE STARS HAD A SOUND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Anthony Crook
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 20:00, ΔΑΝΑΟΣ 

Ξεναγώντας μας στην ιστορία, την πόλη, τις ιδέες και την παραγωγική διαδικασία των Mogwai, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια all-inclusive διαδρομή από τις μουσικές ρίζες του συγκροτήματος μέχρι την ηχογράφηση του δέκατου άλμπουμ τους, στην περίοδο της πανδημίας. Τα ηχοτοπία παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό καθιστούν το ταξίδι διαστρικό. Στη θέση του οδηγού δεν αργούν να περάσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, αφού τα μέλη της μπάντας έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να αφηγηθούν την ιστορία όπως την έζησαν. Ο Άντονι Κρουκ, ένας από τους σταθερούς συνεργάτες τους, αφήνει να εισβάλει στην εικόνα ισόποσα τραχύτητα κι ευαισθησία, φιλοτεχνώντας τελικά ένα αρμοστό μουσικό πορτραίτο, ικανό να χορτάσει τους οπαδούς αλλά και τους πρωτάρηδες του φαινομένου Mogwai.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ | IN THE SUMMERS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alessandra Lacorazza Samudio
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 21:30, ΑΣΤΥ

Απλωμένο σε δύο δεκαετίες, και με κέντρο βάρους τέσσερα καθοριστικά καλοκαίρια στη ζωή δύο κοριτσιών που κάθε χρόνο περνούν τις διακοπές τους στο Νέο Μεξικό πλάι στον χωρισμένο τους πατέρα, το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο που θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς (βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) είναι μια ελεγειακή ιστορία ωρίμανσης. Ξεκινά από την εφηβεία, φτάνει μέχρι την ενηλικίωση και συλλαμβάνει γλυκόπικρα τι σημαίνει να μεγαλώνεις, να αγαπάς παρά τις αντιξοότητες και να επουλώνεις σταδιακά τα τραύματα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, βρίσκοντας την ταυτότητα και τη θέση σου στον κόσμο.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΕΠΙΘΥΜΙΑ | LOVE ALONE CAN’T MAKE A CHILD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Judith Beuth
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/2024, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Σε κάποιους, η ιδέα πως ένα παιδί ολοκληρώνει τη σχέση δεν λέει τίποτα. Για τους υπόλοιπους, θα υπάρχουν πάντα η Μαρία κι η Κριστιάνε. Η σκηνοθέτις, προσωπική τους φίλη, τις ακολουθεί στα τελευταία δέκα χρόνια της σχέσης τους. Κατά τη διάρκειά τους, προσπαθούν διακαώς την απόκτηση ενός παιδιού. Γύρω τους, μια κοινωνία μέχρι πρότινος αδύναμη να βάλει τις λέξεις «δικαιώματα» και «ομόφυλα ζευγάρια» στην ίδια πρόταση, τις δοκιμάζει με τυπικότητες και χαρακτηριστική δυσκαμψία. Η ταινία, όμως, δεν περιορίζεται εκεί, αφού μέσα από ευρηματική κινηματογράφηση, διανθισμένη με κινούμενα σχέδια και στιγμές απίστευτης συναισθηματικής έντασης, εστιάζει κυρίως στη σχέση τους. Μια βαθιά σχέση αγάπης που προσπαθεί να επιβιώσει απέναντι σε αντιξοότητες και κορυφώνεται σε ένα σπαρακτικό δοκιμιακό ποίημα, από αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να φτιάξει.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ | THE SUBSTANCE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Coralie Fargeat​
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/2024, 22:30, ΔΑΝΑΟΣ 1, 04/10/2024, 22:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Στην πιο εξωφρενικά θαρραλέα ερμηνεία της καριέρας της, η Ντέμι Μουρ υποδύεται μια οσκαρούχο σταρ, πλέον ξεπεσμένη παρουσιάστρια τηλεοπτικού σόου γυμναστικής. Όταν το κανάλι την αντικαθιστά με μια νεαρή, θα καταφύγει σε μια μυστηριώδη ουσία που υπόσχεται να βγάλει από μέσα της –κυριολεκτικά– τον καλύτερο, νεότερο και ομορφότερο εαυτό της. Όχι όμως δίχως τίμημα. Τίποτα δεν προετοιμάζει για την ταινία που έκανε το Φεστιβάλ Καννών να αντηχεί από ουρλιαχτά αποστροφής και ενθουσιασμού, καθώς η Κοραλί Φαρζά βάζει στο φεμινιστικό της μπλέντερ τις πιο γενναίες δόσεις body horror της τελευταίας δεκαετίας για να παραδώσει μια απολαυστική σάτιρα για την στάση της βιομηχανίας του θεάματος απέναντι στις γυναίκες. Αναπολογητικά camp κι απερίγραπτα αιματηρή, η θρασύτατη δημιουργία απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες, αναβαπτίζοντας το midnight movie.

Αφιέρωμα This is England 
ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ | MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stephen Frears
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 22:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι αλητήριο Λονδρέζο και καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ-ορόσημο μάς σύστησε το ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου. Ούτε ξεκάθαρα πολιτική, ούτε στρατευμένη γκέι ιστορία αγάπης, το «Πλυντήριο» αναπαρέστησε έναν κόσμο εσωκλείοντας μια αυθεντική εικόνα της αγγλικής κοινωνίας του '80. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, η δημιουργία του Φρίαρς αναζωπύρωσε το παγκόσμιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον για το βρετανικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού και με τον ήσυχο τρόπο της έσπρωξε ένα βήμα πιο μπροστά μια queer κουλτούρα που μέχρι τότε τηλεγραφούσε ακόμη τα καρδιοχτύπια της από το περιθώριο.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙΦΙΝ | GRIFFIN IN SUMMER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nicholas Colia
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/24, 22:30, ΑΣΤΟΡ

Ένας έξυπνος αλλά μονόχνωτος 14χρονος που ζει με τη χωρισμένη μητέρα του, αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι όχι σε διακοπές, όπως οι περισσότεροι συμμαθητές του, αλλά στο δωμάτιό του. Σκοπός του είναι να ολοκληρώσει τη συγγραφή και τις πρόβες του νέου του θεατρικού έργου. Θα ερωτευθεί κεραυνοβόλα, όμως, τον 25χρονο νεαρό που έχει αναλάβει τις επισκευές στο σπίτι τους. Και καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την απότομη σεξουαλική του αφύπνιση, εισπράττει στην πορεία το πρώτο δυνατό συναισθηματικό του χαστούκι συνειδητοποιώντας τελικά κάτι πολύ σημαντικότερο στη ζωή. Queer ρομαντική κομεντί που δεν επιθυμεί να γίνει χαριτωμένη ή να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο προς την καρδιά του κοινού, το (από αρκετές απόψεις) θαρραλέο αυτό ντεμπούτο θριάμβευσε φέτος στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, κερδίζοντας βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ | THE VISITOR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bruce LaBruce
Αγοράστε εισιτήρια online 04/10/2024, 23:30, ΑΣΤΥ

Ο πιο ατίθασος εκπρόσωπος του queercore σινεμά ξαναχτυπά, διασκευάζοντας το «Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι ως ένα απελευθερωτικό πορνό μανιφέστο. Από μια βαλίτσα που ξεβράζουν τα νερά του Τάμεση βγαίνει ένας ολόγυμνος μαύρος άντρας, ανώνυμος πρόσφυγας, που καταλήγει στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας και την αλώνει σεξουαλικά, αποπλανώντας κάθε μέλος της, ανεξαιρέτως φύλου και ερωτικής προτίμησης. Προκλητικός, ειρωνικός και απολαυστικά ανήθικος, ο «Επισκέπτης» είναι ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό όργιο που ξαπλώνει σεξ και πολιτική στο ίδιο ιδρωμένο κρεβάτι. Η ταινία είναι Αυστηρώς Ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter

«Ωραίο μου Πλυντήριο»: Ρεσιτάλ Ντάνιελ Ντέι Λιούις στις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςΓνωρίστε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας