30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου

Το passion project 40 ετών του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η ανεξάρτητη αμερικανική έκπληξη της χρονιάς, ο Άμλετ μέσα από το φακό του Ακίρα Κουροσάουα κι ένα πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή Ισραήλ και Παλαιστίνης αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Η’
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Διάρκεια: 83'

Τελετή Μετάβασης, μια Αυτοσχεδιαστική Ταινία και Περφόρμανς της Αλέξιας / Rite of Passage, an Improvised Performance Art Film by Alexia Vassiliou
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 6’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Αλέξια Βασιλείου, Βαλεντίνα Καραντώνη / Alexia Vassiliou, Valentina Karantoni
(εκτός διαγωνιστικού / out of competition)

Κάθε τελετή μετάβασης είναι ένα γίγνεσθαι, μία πράξη ανάληψης ευθύνης του εαυτού που επιλέγουμε να συγκροτήσουμε. Η Αλέξια, που ανήκει στην τελευταία γενιά που έχει ακόμη μνήμες, επισκέπτεται την ημέρα των 60ων γενεθλίων της την Αμμόχωστο, την κατεχόμενη γενέτειρά της.

74
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Χαράλαμπος Μαργαρίτης / Charalambos Margaritis

Ένας καθόλα ανεπαρκής χαρακτήρας αναλαμβάνει το αδύνατο έργο να διαχειριστεί τη μνήμη της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 και τις συνέπειές της.

Ασίστ / Assist
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 9’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Μαρία Τσιώλη / Maria Tsioli

Σε μια άδεια πόλη, ένα κορίτσι τρέχει με σκοπό να φτάσει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Στο δρόμο της, συναντά τη φίλη της σε ένα κίτρινο αυτοκίνητο. Τα ξεχωριστά τους σύμπαντα θα ενωθούν όταν εμφανιστεί μια τρίτη φίλη. 

7Hz
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 14’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Μαρία Χατζάκου / Maria Hatzakou

Η Άννα φτάνει σε μια απομονωμένη περιοχή στα σύνορα της πόλης. Εκεί βρίσκεται ένας δημόσιος τηλεφωνικός θάλαμος, σαν το τελευταίο τοτέμ στη γη. Η ελευθερία είναι ένα τηλεφώνημα μακριά.

Αλκυονίδες / Halcyon Days
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Αλέξανδρος Σκούρας / Alexandros Skouras

Μία νεαρή αγρότισσα ετοιμάζεται για τη μέρα του γάμου της. Θα είναι μια μέρα διαφορετική από όλες τις άλλες. Όμως, ο μέλλων σύζυγος δε μοιράζεται την ίδια προσμονή. Όταν ο γάμος αναβάλλεται για την επόμενη, όλα πλέον μοιάζουν μετέωρα.

Δέκα Λεπτά Κολύμπι /  A 10 Minute Swim
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 24’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Αχιλλέας Τσούτσης / Achilles Tsoutsis

Στην Αλβανία της δεκαετίας του 70', το δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα καταπιέζει τις προσωπικές ελευθερίες. Δύο κρυφοί εραστές θα αποφασίσουν να εναντιωθούν και να προσπαθήσουν να αποδράσουν, αλλά οι πράξεις τους θα έχουν συνέπειες στις ζωές και των γύρω τους.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΟ ΣΟΚΤΣΟ | WINTER IN SOKCHO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Koya Kamura
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 18:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Ο χειμώνας έχει φέρει πάλι την ηρεμία στο παράκτιο Σόκτσο και η νεαρή Σούχα επιπλέει στη ρουτίνα της εκτός σεζόν καθημερινότητας. Όταν όμως ένας Γάλλος καλλιτέχνης νοικιάζει τον ξενώνα όπου εργάζεται, η παράξενη έλξη που αναπτύσσεται ανάμεσά τους θα την παρασύρει σε μια διαδρομή αυτοανακάλυψης.  Την ίδια στιγμή, το ατμοσφαιρικό τοπίο μιας πόλης περικυκλωμένης από βουνά και θάλασσα, στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας, μεταμορφώνεται σε ιδανικό σκηνικό για μια μελαγχολική ελεγεία - υποδειγματική διασκευή του ομότιτλου, πολυβραβευμένου μπεστ σέλερ.

Αφιέρωμα This is England 
ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ | THE LONG GOOD FRIDAY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: John Mackenzie
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 19:00, ΑΣΤΥ

Ένα όχι δεόντως γνωστό κομψοτέχνημα από έναν παραγνωρισμένο Σκωτσέζο δημιουργό. Μέσα από την ιστορία ενός γκάνγκστερ που θέλει να περάσει στη νομιμότητα ανοίγοντας παρτίδες με Αμερικανούς μαφιόζους αλλά μπλέκει με τον IRA και μια σειρά παρεξηγήσεων και προδοσίας, ο Μακένζι φτιάχνει τρεις ταινίες: Ένα άπταιστο γκανγκστερικό φιλμ, απίθανης κορύφωσης και μακελειού, ένα σχόλιο στην πιο ταραχώδη εποχή της Νήσου μεταπολεμικά και μαζί μια περίτεχνη σατιρική, όσο και τραγική, καταγραφή μιας συγκεχυμένης παρελθούσας Αυτοκρατορίας που προσδένεται απελπισμένα στο άρμα της κρατούσας μπας και ανακτήσει μια χαμένη αίγλη. Σπουδαίος Μπομπ Χόσκινς, εικόνες-τεκμήριο εποχής των πρώτων στιγμών της θατσερικής Αγγλίας, φοβερή ατμόσφαιρα, 21η θέση στη λίστα των καλύτερων βρετανικών ταινιών όλων των εποχών κατά το BFI. Δικαίως. 

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΑ | THE BAD SLEEP WELL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Ένας ανερχόμενος υπάλληλος σε πανίσχυρη εταιρεία παντρεύεται την κόρη του αφεντικού του, όμως απώτερος στόχος του είναι να ξεσκεπάσει τους υπεύθυνους πίσω από το θάνατο του πατέρα του. Με το φάντασμα του «Άμλετ» να πλανάται, η πρώτη ταινία της βραχύβιας εταιρείας παραγωγής του Κουροσάουα είναι το πιο απροκάλυπτο δριμύ κατηγορώ του σκηνοθέτη στη διαφθορά της μεταπολεμικής βιομηχανικής Ιαπωνίας. Βυθισμένο στο μηδενισμό μιας αδικαίωτης ιστορίας εκδίκησης και στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ενός πολιτικοποιημένου νουάρ, το έργο χτίζει έναν αναπόδραστο κύκλο βίας, αδικίας και χειραγώγησης που ξεκινά στις αίθουσες συνεδριάσεων για να κλείσει ασφυκτικά στις πλάτες των αδυνάτων. Από τις αγαπημένες ταινίες του Κόπολα, ο οποίος εμπνεύστηκε από την εκπληκτική εναρκτήρια γαμήλια σκηνή του φιλμ την αντίστοιχη σεκάνς στον «Νονό».

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΛΑΤΡΕΙΑ - ΟΙ ΚΑΛΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΟΥ) | WORSHIP - (MY) GREEK CULT MOVIES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Meletis Miras
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 19:00 CINOBO OΠΕΡΑ 2

Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι το καλτ κάτι υποκειμενικό; Αντικειμενικό; Ή συστήνεται μέσα από μια φανατική ομάδα πιστών; Πώς καλλιεργείται αυτή η τυφλή πίστη προς ένα κινηματογραφικό έργο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αγαπηθεί άνευ όρων μια ταινία; Η «Λατρεία» εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου, και ολοκληρώνοντας με άλλες αναφορές και παραπομπές μια ενθουσιώδη διαδρομή στην παρουσία του παρεξηγημένου αυτού όρου στη χώρα μας.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ | SUJO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Astrid Rondero, Fernanda Valadez
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο τετράχρονος γιος ενός εκτελεστή αναγκάζεται να φυγαδευθεί στην εξοχή προκειμένου να γλιτώσει από τον τιμωρητικό κλοιό των καρτέλ. Καθώς το παρελθόν επανέρχεται καρμικά, η ταινία ακολουθεί τον Sujo στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή του, ενώ καλείται να επιλέξει αν θα αποδεχθεί την αιματηρή κληρονομιά της οικογένειάς του ή θα χαράξει εκ νέου το πεπρωμένο του, σπάζοντας τον κύκλο της βίας. Μια αιφνίδια οπτική σε μια γνώριμη θεματική, που αντιμετωπίζει την καταραμένη γενιά του Μεξικού με αισιοδοξία και άκρατο λυρισμό. Μοιρασμένο μεταξύ ταινίας ενηλικίωσης και θρίλερ, το «Sujo» θυμίζει ταυτόχρονα saga και αρχαία τραγωδία, φιλτραρισμένη στην ποιητική ματιά δύο εκ των σημαντικότερων νέων φωνών του σύγχρονου λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου. Βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας στο Σάντανς.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ | NO OTHER LAND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/2024, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Μια κολεκτίβα ακτιβιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη καταγράφει τον μεθοδικό ξεριζωμό των Αράβων κατοίκων από τους 19 οικισμούς της Μασαφέρ Γιάτα, μιας περιοχής στα όρια της Δυτικής Όχθης. Σε μία απ' τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τις σχέσεις των δύο πλευρών, ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών στέκεται ως μνημείο τολμηρής ερευνητικής δημοσιογραφίας και αποδεικνύει πως η αντικειμενικότητα δεν κρύβεται στο να μην επιλέγεις πλευρά, αλλά στην ιστορική αλήθεια. Παράλληλα, το «No Other Land» προσφέρει μια γεμάτη ένταση, και σε στιγμές σοκαριστική, ματιά που παραμένει κινηματογραφική παρά την αμεσότητα του υλικού της. Βραβείο Κοινού και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ | A REAL PAIN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jesse Eisenberg
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 20:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Πετώντας για την Πολωνία μετά τον θάνατο της γιαγιάς τους, δύο αταίριαστα ξαδέρφια βλέπουν το ταξίδι σαν μια ευκαιρία για να εξερευνήσουν τις ρίζες τους. Η ξενάγησή τους στο παρελθόν φέρνει στο προσκήνιο την ταραγμένη ιστορία της οικογένειάς τους και αναζωπυρώνει την κωμικοτραγική ασυμφωνία χαρακτήρων τους. Χωρίς να απομακρύνεται από την ερμηνευτική περσόνα του, ο Τζέσι Άιζενμπεργκ εξελίσσεται σε μια από τις πιο ιδιαίτερες σκηνοθετικές φωνές του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου. Με τη βοήθεια του σαρωτικού Κίραν Κάλκιν, φτιάχνει ένα γλυκόπικρο road movie δίνοντας έμφαση στο διαγενεακό τραύμα, καλύπτει την απόσταση από το συλλογικό στο βαθιά προσωπικό και πετυχαίνει μια πολυεπίπεδη δραματική κομεντί, που εκτός από θετικά σχόλια και προβλέψεις για Όσκαρ, απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Νύχτες Πρεμιέρας 
MEGALOPOLIS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Francis Ford Coppola
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 20:30, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Και μόνο η ύπαρξη πλέον αυτής της ταινίας προκαλεί συγκίνηση. Το «Megalopolis» είναι μια χειμαρρώδης sci-fi αλληγορία με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα και επιστήμονα με την ικανότητα να ρυθμίζει τον χρόνο και τον χώρο, ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Κόπολα επιχειρεί μια απρόσμενη αντιστοιχία των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που οδήγησαν την αρχαία Ρώμη στην καταστροφή με την εικόνα μιας σημερινής Αμερικής την οποία απειλούν παρόμοιοι κίνδυνοι και δονούν αντίστοιχα πάθη. Μπαρόκ σάτιρα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ένα είδος ρομαντικής παρακαταθήκης του σκηνοθέτη για τις επόμενες γενεές, μια ταινία με χαρακτήρα magnum opus και θράσος παράτολμης σκηνοθετικής τρέλας που όμοιά της σπάνια συναντάμε πλέον στο σινεμά.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ | BRIEF HISTORY OF A FAMILY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lin Jianjie
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 21:30, ΑΣΤΥ

Σε ένα έθνος που αναγκάστηκε να μεγαλώνει μοναχοπαίδια, ένα μικροατύχημα ανοίγει την κερκόπορτα μιας μεσοαστικής οικογένειας για να εισβάλει ένα νέο μέλος. Ένα νεαρό αγόρι που αρχικά συστήνεται ως «φίλος», αλλά σταδιακά διεκδικεί όλο και πιο έντονα τη θέση του μοναδικού παιδιού. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του κίνητρο και ποια θα είναι η αντίδραση του βιολογικού τέκνου απέναντι στον εισβολέα; Σκηνοθετώντας με χειρουργική ακρίβεια που φέρνει αβίαστα στο μυαλό τον πρώιμο Χάνεκε, ο Λιν Ζιανζέ καταφέρνει να ταιριάξει απόλυτα την παράνοια με την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας με ένα επιβλητικό θρίλερ πως οι πιο ανησυχητικές ιστορίες κατοικούν μέσα σε όσα θεωρούμε δεδομένα.

Ειδικές Προβολές 
ΕΝ ΑΡΧΗ | BEGINNING
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Déa Kulumbegashvili
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Σε μια ατμοσφαιρική επαρχιακή κωμόπολη της Γεωργίας, μια κοινότητα Μαρτύρων του Ιεχωβά γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Η σύγκρουση επεκτείνεται στον εσωτερικό κόσμο της στωικής Γιάννα, η οποία μετά και τη συνάντησή της με τον αστυνομικό που αναλαμβάνει την υπόθεση βλέπει όσα είχε δεδομένα στη ζωή της να γλιστρούν μέσα από τα χέρια. Λίγα χρόνια πριν τον «Απρίλη», η Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι μάς είχε συστηθεί με το εκκωφαντικό «Beginning», μια ταινία που ανακαλύπτει ασύλληπτη ομορφιά στα αυστηρά κάδρα που ορίζουν μια ολέθρια εσωτερική πάλη. Μια ιστορία για τη μοναξιά στο αδιέξοδο της πίστης και της πατριαρχίας. Πολύ απλά και χωρίς ίχνος υπερβολής, ένα πολυεπίπεδο, παραγνωρισμένο αριστούργημα.

Αφιέρωμα This is England 
BABYLON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Franco Rosso
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 21:30, ΟΠΕΡΑ 2

Βασισμένο εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα, το «Babylon» εξερευνά μέσα από την ιστορία ενός νεαρού DJ την υποκουλτούρα των soundsystems, σε αιχμηρή αντίθεση με την γκρίζα αυγή της θατσερικής Αγγλίας. O Ρόσο είχε στο μυαλό του μια αυθεντική καταγραφή, γι' αυτό δεν αρκέστηκε σε μια κινηματογραφική προσομοίωση, αλλά κατέβηκε στις εξαθλιωμένες κι επικίνδυνες γειτονιές του νότιου Λονδίνου. Κάπως έτσι, προέκυψε ένα ανυπολόγιστα επιδραστικό φιλμ, απαραίτητο για να συμπληρωθεί το κοινωνικό παζλ των βρετανικών ‘80s, φιτιλιασμένο από το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη κόντρα στο ρατσισμό και την αστυνομική βία. Μια έκρυθμη μουσική ταινία που για πάνω από 30 χρόνια έμεινε απαγορευμένη στις ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε πως η προβολή της αρκούσε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά κάθε συντηρητικής κοινωνίας.

Μουσική & Φιλμ 
ΙΝΟ | ENO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Gary Hustwit

Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1
 

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σάς καλούν να ανακαλύψετε μια νέα, αποκλειστική συνιστώσα του φαινομένου Μπράιαν Ίνο, μέσα από ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ και θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος της προβολής. Μέντορας της αρτ ροκ, ιχνηλάτης pop avant garde κλίσεων, εξερευνητής στα πέρατα της ambient και της ηλεκτρονικής μουσικής κι αδιαμφισβήτητα μια από τις καθολικά αναγνωρισμένες ιδιοφυίες του σύγχρονου ήχου. Μιλώντας για έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη, που αυτοπροσδιορίστηκε ως «μη-μουσικός» κι έβλεπε τις κονσόλες σαν μουσικά όργανα, κανείς δεν θα περίμενε κάτι συμβατικό από την επίσημη βιογραφία του. Ο Γκάρι Χάστγουιτ, όμως, οδηγεί το ασυνήθιστο σε νέα ύψη. Μια κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία, ένα φιλμ που αναδημιουργείται σε κάθε εμφάνισή του μέσα από δεκάδες ώρες υλικού.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ | IN THE SUMMERS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alessandra Lacorazza Samudio
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/24, 22:15, ΑΣΤΟΡ

Απλωμένο σε δύο δεκαετίες, και με κέντρο βάρους τέσσερα καθοριστικά καλοκαίρια στη ζωή δύο κοριτσιών που κάθε χρόνο περνούν τις διακοπές τους στο Νέο Μεξικό πλάι στον χωρισμένο τους πατέρα, το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο που θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς (βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) είναι μια ελεγειακή ιστορία ωρίμανσης. Ξεκινά από την εφηβεία, φτάνει μέχρι την ενηλικίωση και συλλαμβάνει γλυκόπικρα τι σημαίνει να μεγαλώνεις, να αγαπάς παρά τις αντιξοότητες και να επουλώνεις σταδιακά τα τραύματα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, βρίσκοντας την ταυτότητα και τη θέση σου στον κόσμο.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ | THE VISITOR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bruce LaBruce
Αγοράστε εισιτήρια online 11/10/2024, 00:00, ΑΣΤΥ

Ο πιο ατίθασος εκπρόσωπος του queercore σινεμά ξαναχτυπά, διασκευάζοντας το «Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι ως ένα απελευθερωτικό πορνό μανιφέστο. Από μια βαλίτσα που ξεβράζουν τα νερά του Τάμεση βγαίνει ένας ολόγυμνος μαύρος άντρας, ανώνυμος πρόσφυγας, που καταλήγει στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας και την αλώνει σεξουαλικά, αποπλανώντας κάθε μέλος της, ανεξαιρέτως φύλου και ερωτικής προτίμησης. Προκλητικός, ειρωνικός και απολαυστικά ανήθικος, ο «Επισκέπτης» είναι ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό όργιο που ξαπλώνει σεξ και πολιτική στο ίδιο ιδρωμένο κρεβάτι. Η ταινία είναι Αυστηρώς Ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

To αγωνιώδες «Tatami» στις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςH Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Νικόλ Κίντμαν, το «Babygirl» κι ένας «καβγάς» με τον Τζέιμς Γκρέι