30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου

Το πολυσυζητημένο «The Brutalist», το κρυφό διαμάντι των φετινών Καννών, η πιο γνήσια punk δημιουργία του αγγλικού σινεμά και το ντεμπούτο του εγγονού του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Δ’
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Διάρκεια: 84'

απαρατάτεμε /  Driving Me Crazy
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Μένη Τσιλιανίδου / Meni Tsilianidou

Η Νίνα ξέρει γιατί ο παππούς της δεν τη γουστάρει. Προφανώς επειδή είναι λεσβία. Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα. Στην πιο περίεργη διαδρομή της ζωής τους, η Νίνα και ο Στάθης θα καταλάβουν ο ένας τον άλλο, θέλοντας και μη.

Έξι / Six
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 12’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Λεωνή Ξεροβάσιλα / Leoni Xerovasila

Όταν μία πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής  ζει μακριά από το ένδοξο, τραυματικό παρελθόν της και τσακίζεται από την καθημερινότητα, τότε στα όνειρά της επιστρέφουν όλοι οι εφιάλτες της με τη μορφή ενός καταρράκτη που την καλεί να προχωρήσει.

Βίωμα / Vioma
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 19’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Άγγελος Σαφτουλής /  Angelos Saftoulis (Angel Saft)

Μια ομάδα νεαρών συζητά βιώματα, εμπειρίες ζωής, παλιά και νέα άγχη μέσα στο πλαίσιο θεραπευτικής συνεδρίας. Κάθε λέξη τούς μεταφέρει πίσω στον χώρο και τον χρόνο του πόνου τους, των τραυμάτων τους, των ραγισμένων ονείρων τους.

Skeleton Tree
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Χάρης Ζαλαβράς / Haris Zalavras

Ένας άνθρωπος, μια απόφαση, ένα μισομαγειρεμένο φαγητό και η συνειδητοποίηση, ότι τελικά, υπό συνθήκες όλα μπορεί να είναι ασήμαντα και παραδόξως αστεία.

Cleaner
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Κώστας Γεραμπίνης / Kostas Gerampinis

Ο Έκτορας, πρόσφατα αποφυλακισμένος, κάνει δύο δουλειές. Το πρωί εξαφανίζει έντομα και το βράδυ…. δεν κοιμάται. Η κοινωνική λειτουργός του θέλει να μάθει το γιατί.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ | ARCHITECTON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Victor Kossakovsky
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 17:45, ΔΑΝΑΟΣ 1

Μια εκθαμβωτική οπτικοακουστική συμφωνία, προορισμένη να βιωθεί σε μεγάλες οθόνες και σε συνθήκες απόλυτης κινηματογραφικής υποβολής, το επίτευγμα του Κοσακόφσκι είναι ένας άξιος απόγονος του «Koyaanisqatsi». Μέσα από μνημειώδη κατασκευαστικά θαύματα, η ταινία πραγματοποιεί ένα ταξίδι που ενώνει το βαθύ παρελθόν με το παρόν, ως ένα στοχασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το ανεξίτηλο αποτύπωμα του ατόμου στο περιβάλλον του και την ικανότητα της ανθρωπότητας τόσο για το πιο αποστομωτικό επίτευγμα όσο και για την πιο μεγάλη καταστροφή. Θέαμα άκρως εντυπωσιακό, το θαυμαστό αυτό ντοκιμαντέρ είναι ένα ποίημα εικόνων και συνειρμών που προκαλεί δέος.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
Ο ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΝΗΣ | RED BEARD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 18:30, ΑΣΤΥ

Στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα, ένας νεαρός γιατρός φιλοδοξεί υπηρεσία στα ανώτατα κλιμάκια για να βρεθεί ωστόσο στο προσωπικό ενός τοπικού γιατρού με το προσωνύμιο «Κοκκινογένης», ο οποίος περιφρονεί κάθε υλισμό του επαγγέλματός του, υιοθετώντας - παρά τον αυταρχικό χαρακτήρα του - μια απόλυτα ανθρωπιστική αντίληψη. Η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία του Κουροσάουα (και η τελευταία με τον Τοσίρο Μιφούνε) αποτελεί θεμέλιο λίθο του ουμανιστικού του σύμπαντος. Στο μαγικό του, ιδιώνυμο σινεμασκόπ χωρούν διαδοχικές ιστορίες ανθρώπων, υπό το πρίσμα της απόλυτης ταγής στην ίαση και στην κατανόηση του κόσμου αποκλειστικά μέσα από την υπομονή και τη συμπόνια. Το ότι σε αυτό το ανεξάντλητο σύστημα φωλιάζει και ένας βαθύς υπαρξισμός και μια τόση έγνοια για το τι συνιστά τον Άνθρωπο, απογειώνει το φιλμ στους ουρανούς της 7ης Τέχνης. 

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ARMAND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Halfdan Ullmann Tøndel
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 19:00, CINOBO OPERA 1

Όταν ο εξάχρονος Αρμάντ κατηγορείται για (απροσδιόριστη) επιθετική κι ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε έναν συμμαθητή του, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό του σχολείου συναντιούνται προκειμένου να βρουν συμβιβαστική λύση. Ενώ, όμως, ο καθωσπρεπισμός παραχωρεί σταδιακά τη θέση του σε δηλητηριώδεις αντιπαραθέσεις, οι ενήλικοι αποδεικνύονται ανίκανοι να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους. Οδηγούνται έτσι σε μια ηφαιστειώδη έκρηξη που ο ταλαντούχος Ούλμαν Τόντελ αποδομεί αφαιρετικά, με μια –κυριολεκτικά– χορογραφημένη κορύφωση. Καλύπτοντας ευρηματικά την απόσταση ανάμεσα «Στο Γραφείο των Καθηγητών» και τον πολανσκικό «Θεό της Σφαγής», η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα για καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ στο ρόλο της επίμαχης μητέρας, η Ρενάτε Ρέινσβε εκπληρώνει θριαμβευτικά τις υποσχέσεις που έδωσε στον «Χειρότερο Άνθρωπο του Κόσμου».

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΕΠΙΘΥΜΙΑ | LOVE ALONE CAN’T MAKE A CHILD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Judith Beuth
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Σε κάποιους, η ιδέα πως ένα παιδί ολοκληρώνει τη σχέση δεν λέει τίποτα. Για τους υπόλοιπους, θα υπάρχουν πάντα η Μαρία κι η Κριστιάνε. Η σκηνοθέτις, προσωπική τους φίλη, τις ακολουθεί στα τελευταία δέκα χρόνια της σχέσης τους. Κατά τη διάρκειά τους, προσπαθούν διακαώς την απόκτηση ενός παιδιού. Γύρω τους, μια κοινωνία μέχρι πρότινος αδύναμη να βάλει τις λέξεις «δικαιώματα» και «ομόφυλα ζευγάρια» στην ίδια πρόταση, τις δοκιμάζει με τυπικότητες και χαρακτηριστική δυσκαμψία. Η ταινία, όμως, δεν περιορίζεται εκεί, αφού μέσα από ευρηματική κινηματογράφηση, διανθισμένη με κινούμενα σχέδια και στιγμές απίστευτης συναισθηματικής έντασης, εστιάζει κυρίως στη σχέση τους. Μια βαθιά σχέση αγάπης που προσπαθεί να επιβιώσει απέναντι σε αντιξοότητες και κορυφώνεται σε ένα σπαρακτικό δοκιμιακό ποίημα, από αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να φτιάξει.

Αφιέρωμα This is England 
Η ΡΙΤΑ, Η ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΜΠ ΜΑΖΙ | RITA, SUE AND BOB TOO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alan Clarke
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

«Η Αγγλία της Θάτσερ με τα βρακιά κατεβασμένα» ήταν το tagline της ταινίας και ο ριζοσπαστικός της δημιουργός σκόπευε αυτό ακριβώς: μια χλευαστική και πικρή σάτιρα (χαλαρών) ηθών και ταξικών ανισοτήτων που κανιβάλιζε κάθε έννοια ρομαντισμού και πολιτικής ορθότητας, μέσα από την ιστορία δύο μαθητριών που χάνουν την παρθενιά τους από έναν γλοιώδη παντρεμένο άντρα και έπειτα συνάπτουν σχέση μαζί του, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσουν την ανία της επαρχιακής τους κωμόπολης. Ανελέητος χρονικογράφος της βρετανικής πραγματικότητας, ο Άλαν Κλαρκ μετατρέπει το σεξ σε πράξη πολιτική, βάζει τις ηρωίδες του να απαντούν με αυθάδεια απέναντι στη συλλογική αποχαύνωση και αντλεί από τα ερωτικά τους καμώματα ίσως το πιο εύστοχο αστείο όλης της ταινίας: Αφού ολόκληρη η χώρα γ**ιέται, γιατί όχι κι εμείς;

Αφιέρωμα This is England 
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ | HIGH HOPES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mike Leigh
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Στην πυκνοκατοικημένη λίστα βρετανικών ταινιών που περιγράφουν την καθημερινότητα επί πρωθυπουργίας Θάτσερ, η ταινία του Λι κρατά ένα σκήπτρο: Είναι αυτή που ανατέμνει τις τάξεις, με το γνωστό κράμα χιούμορ και πικρίας του δημιουργού, με τρόπο στοχαστικό και ανθρώπινα οικείο. Οι εργατικοί μπροστά και στο κέντρο, κι από δίπλα οι μπουρζουάδες και οι νεόπλουτοι, σιγοβράζουν στο ίδιο αποδεδειγμένα δυσοίωνο καζάνι. Ιστορική συναίσθηση, ανοχή, «βωβή απελπισία», όλα συντονισμένα στον εγγλέζικο χαρακτήρα, συνθέτουν ένα «διπολικό» δράμα κωμικών αναταράξεων που έβαλε μεμιάς στον κινηματογραφικό χάρτη έναν καλλιτέχνη με το κύρος του μελετητή και τη βαρύτητα του ανθρωποκεντρικού.

Νύχτες Πρεμιέρας 
THE BRUTALIST
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Brady Corbet
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 20:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

 Από τις πιο φιλόδοξες ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από αμερικανικό στούντιο τις τελευταίες δεκαετίες, το «Brutalist» αποτελεί ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς. Στο ρόλο που θα σφραγίσει την καριέρα του, ο Έντριαν Μπρόντι υποδύεται έναν Ούγγρο αρχιτέκτονα, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος φτάνει στις ΗΠΑ λίγο μετά το τέλος του 2ου ΠΠ αναζητώντας το Αμερικανικό Όνειρο. Από φτωχός εργάτης γίνεται προστατευόμενος ενός εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας για λογαριασμό του την κατασκευή ενός μνημειώδους κτίσματος. Αλληγορία για τη μεταναστευτική εμπειρία, την Αμερική ως απατηλή Γη της Επαγγελίας, την αρπακτική φύση του πλουτισμού, αλλά και μια ταινία για την Τέχνη ως την μόνη ικανή να νικά τον χρόνο και να υπερβαίνει τα ανθρώπινα δράματα. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ Η ΣΑΒΑΝΑ | SAVANNA AND THE MOUNTAIN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Paulo Carneiro
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Το Κόβας ντο Μπαρόσο είναι ένα ορεινό χωριό της Πορτογαλίας όπου πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση συμφώνησε με τη βρετανικών συμφερόντων Savvanah Resources στην δημιουργία του μεγαλύτερου λατομείου εξόρυξης λιθίου της Ευρώπης. Το έκαναν με συγχωροχάρτι την οικολογική ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τους ντόπιους, την απίστευτη ιστορία των οποίων αφηγείται η πιο ιδιαίτερη ταινία της φετινής επιλογής. Ένα πανέμορφο υβριδικό ντοκιμαντέρ-αναπαράσταση μιας μικρής επανάστασης, σκηνοθετημένο σε απόλυτη αρμονία με το αναζωογονητικό φυσικό κάλλος της περιοχής, τις τελετουργίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων. Ένα μεστό, απολύτως πολιτικό σχόλιο, δοσμένο με χιούμορ μέσα από μια μπρεχτική ματιά στις παράπλευρες απώλειες του περιβαλλοντισμού των πολυεθνικών και των δελτίων τύπου.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΙΠΙΑ | THE BATTLE FOR LAIKIPIA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Daphne Matziaraki, Peter Murimi
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Το κλισέ που λέει πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό βρίσκει στη Λαϊκίπια την απόλυτη εφαρμογή του, αφού η παρατεταμένη ξηρασία ξυπνάει ταξικά πάθη που είχαν σιγήσει για χρόνια. Ένα απ' τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, κι από τα σημαντικότερα πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, έρχεται με τη διπλή υπογραφή της υποψήφιας για Όσκαρ Δάφνης Ματζιαράκη και του πολυβραβευμένου Κενυάτη σκηνοθέτη και παραγωγού Πίτερ Μουρίμι. Υπόδειγμα διαλεκτικής, με φόντο τη συγκλονιστική εικονογράφηση ενός απέραντου καταφυγίου της άγριας φύσης, «Η Μάχη για τη Λαϊκίπια» εξιστορεί τη σύγκρουση εχόντων και μη εχόντων, που δεν διστάζει να ανεβάσει την ένταση καθώς καταγράφει τα μη αναστρέψιμα δεινά της σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΑ | BIRDEATER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jack Clark, Jim Weir
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/2024, 22:00, ΑΣΤΥ

Ένας πανούργος συνδυασμός ταινίας μυστηρίου και αισθηματικού δράματος όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί, εκείνος γλυκός και προστατευτικός, εκείνη ευάλωτη και σαφέστατα συναισθηματικά εξαρτημένη απ’ αυτόν - κάτι που λύνουν με τον πλέον αμφιλεγόμενο τρόπο. Η κοπέλα δέχεται να συμμετάσχει στο bachelor party που σχεδιάζει το αγόρι με τους παιδικούς φίλους του σε απόμερη εξοχική τοποθεσία, όπου μια βραδιά καταχρήσεων θα οδηγήσει τα πάντα εκτός ελέγχου. Η ταινία χτίζει αργά το ρυθμό της για να εκτροχιαστεί από τη μέση και μετά σε ένα παροξυσμικό τριπ, έναν νυχτερινό εφιάλτη στο τέλος του οποίου τίποτα δεν θα είναι όπως νομίζουμε. Ταινία τρόμου; Ναι, αν υποθέσουμε ότι ο μεγαλύτερος τρόμος είναι ο άνθρωπος που στέκει δίπλα σου.

Αφιέρωμα This is England 
ΣΙΝΤ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥ | SID AND NANCY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alex Cox
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1978 στο θρυλικό Chelsea Hotel, η Νάνσι Σπάνγκεν έπεφτε νεκρή, πιθανόν από μαχαιριά του εραστή της, μπασίστα των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους. Ο Άλεξ Κοξ επιστρέφει στη θρυλική εποχή της πανκ, βάζει πρωταγωνιστή του έναν συγκλονιστικό Γκάρι Ολντμαν (με μια εξίσου φοβερή Κλόι Γουέμπ πλάι του) και μεταγράφει τη μυθολογία του «ζήσε έντονα, πέθανε νέος» σε ένα φαρμακερό ρομάντζο καταχρήσεων και ακροτήτων, με την ένταση στη διαπασών. Σαράντα περίπου χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το «Σιντ και Νάνσυ» δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ για τη μουσική, κατοχύρωσε τον νεαρό πρωταγωνιστή του ως ανερχόμενο ταλέντο και μελλοντικό σταρ και εξακολουθεί να συνεπαίρνει με την τραχύτητα και την ενέργειά του. 

Διεθνές Διαγωνιστικό 
Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ | MY SUNSHINE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hiroshi Okuyama
Αγοράστε εισιτήρια online 07/10/24, 22:00, ΑΣΤΟΡ

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η σχολική ζωή ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Η πρώτη χιονονιφάδα σημαίνει πως τα αγόρια σύντομα πρέπει να αλλάξουν το μπέιζμπολ για το χόκεϊ, όμως ο ντροπαλός Τακούγια ενδιαφέρεται περισσότερο για μια συμμαθήτριά του που αξιώνει καριέρα στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Μολονότι χάνει τα λόγια του κοντά της, ο προπονητής της επιμένει να τους βάλει να εξασκούνται μαζί. Είναι αδύνατο να περιγράψεις την πλοκή της ταινίας χωρίς να αποκαλύψεις την καταλυτική της ανατροπή. Αδύνατο επίσης να προϊδεάσουν οι λέξεις για το πόσο αισθαντική κι αβίαστα όμορφη είναι. Σε μια από τις πιο φωτογενείς συμμετοχές του φεστιβάλ, η άκρως διακριτική ματιά του σκηνοθέτη επενδύει στην ποίηση της καθημερινότητας και στη γοητευτική απλότητα των οπτικών συνθέσεων, δικαιώνοντας όσους τον περιγράφουν ως τον επόμενο Κόρε-εντα.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Ένα διαφωτιστικό Intimacy Coordination WorkshopH Τελετή Έναρξης των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας