30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου

Το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας διά χειρός Πέδρο Αλμοδόβαρ, ένα σαμουράι έπος από τον Ακίρα Κουροσάουα και μια από τις πρώτες ταινίες του Μάικ Λι αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 2-14 Οκτωβρίου.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Αφιέρωμα This is England 
ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΑΣΑΛΕΥΤΕΣ ΖΩΕΣ | DISTANT VOICES, STILL LIVES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Terence Davies

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 18:00, ΑΣΤΥ

Βασισμένος σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο Ντέιβις αιχμαλώτισε σε εκθαμβωτικά ταμπλό βιβάν επεισόδια από τη ζωή μιας οικογένειας εργατών στο Λίβερπουλ του ’40 και του ’50, στη σκιά ενός καταπιεστικού πατέρα. Κινηματογραφημένο σε τόνους αποχρωματισμένης σέπιας και διανθισμένο με δημοφιλή τραγούδια της εποχής, συχνά ερμηνευμένα από τους χαρακτήρες και εξαίσια ενσωματωμένα στην αφήγηση, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Βρετανού δημιουργού σύστησε ένα σπάνιο ταλέντο που συνδύαζε λαϊκά μελοδράματα του μεταπολεμικού βρετανικού σινεμά με προσωπικά βιώματα. Με απόηχους από τα Τεχνικόλορ μιούζικαλ, ιδιότυπα ρεαλιστικά, ο Ντέιβις φιλοτέχνησε το πορτρέτο μιας χώρας και μιας εποχής, και συνάμα μια αριστουργηματική σπουδή στη μνήμη – σαν ξεθωριασμένο οικογενειακό άλμπουμ που ακόμα αναβιώνει φαντάσματα του παρελθόντος, μαζί με όλες τις εφήμερες στιγμές πόνου κι ευτυχίας που μοιραία κουβαλούν.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
ΓΙΟΤΖΙΜΠΟ | YOJIMBO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Στην εκπνοή της εποχής των Σαμουράι, ένας Ρονίν (Σαμουράι δίχως αφέντη) καταφθάνει σε μια πόλη διχασμένη και έκπτωτη λόγω της αιματηρής διαμάχης δύο οικογενειών. Αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς ίδιον όφελος, έστω και αν αυτό χρειαστεί την εξίσου αιματηρή έκλειψη και των δύο πλευρών. Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες μιας τιτάνιας καριέρας, το «Γιοζίμπο» αντλεί από το γουέστερν, το νουάρ και το σινεμά του Γουίλιαμ Γουάιλερ και καταλήγει να πληροφορήσει όχι μόνο ολόκληρο τον μετέπειτα αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά και να χαρίσει μια ιστορία που ενέπνευσε πλήθος ριμέικ (με διασημότερο το «Για Μια Χούφτα Δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε) και απομιμήσεων. Διαβολικός τόνος, επικός σαρκασμός, ύψιστη χορογράφηση δράσης και μνημειώδεις σεκάνς αποτελούν ως σήμερα ένα κινηματογραφικό συντακτικό σαρδόνια πολυσήμαντου σινεμά.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ (ΣΥΝ)ΑΓΩΓΗ | BETWEEN THE TEMPLES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nathan Silver
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Ένα χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του, ο Μπεν νιώθει ότι χάνει την πίστη του και κάθε όρεξη για δουλειά και ζωή. Όταν όμως συναντά ξανά την εκκεντρική δασκάλα μουσικής που είχε στο σχολείο, η σκαμπρόζικη και τρυφερή σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους θα σταθεί καταλυτική. Αυτή η μάλλον φρόνιμη σύνοψη δεν αρκεί για να περιγράψει επαρκώς μια απολαυστικά κυκλοθυμική και ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία που μοιράζεται εκλεκτικές συγγένειες με το «Χάρολντ και Μοντ», το νευρωτικό σινεμά της Ιλέιν Μέι και το πνευματώδες εβραϊκό χιούμορ που πρώτος σύστησε ο Γούντι Άλεν. Ντελιριακή σκηνοθεσία, σπιρτόζικο σενάριο και αξιαγάπητο ζευγάρι πρωταγωνιστών σε μια γλυκύτατη ταινία που επιμένει να αντιμετωπίζουμε καθετί σοβαρό σε αυτήν τη ζωή με τον πιο λυτρωτικά ασόβαρο τρόπο.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
Η ΑΝΤΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ | ADRIANNE AND THE CASTLE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Shannon Walsh
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/2024, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Η ταινία μάς ξεναγεί στο Χέιβενκρεστ, ένα εντυπωσιακό κτίσμα βγαλμένο από το κιτς παραμύθι του έρωτα Άλαν και της Αντριάν, ενός καλλιτέχνη και μιας γυναίκας drag performer. O Άλαν είδε την έμπνευσή του να πεθαίνει μαζί με το χαμό της αγαπημένης του το 2011, όμως ξεκίνησε να φτιάχνει ένα αλλόκοσμο κάστρο φορτωμένο με τις αναμνήσεις του από τη σχέση τους. Ένα «ναό για την τέχνη και την αγάπη», όπως λέει, στου οποίου κάθε γωνιά παραμονεύει το φάντασμα της Αντριάν. Μέσα από αρχειακό υλικό και μιούζικαλ αναπαραστάσεις ζωής, ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ ζωντανεύει το εκκεντρικό σύμπαν ενός μοναδικού έρωτα. Στο ημίφως που ορίζουν άριες και συγκινητικές εξομολογήσεις υπογραμμίζει τη λυτρωτική ανάγκη να επιστρέφουμε σε όσα αγαπήσαμε και μας έμαθαν να αγαπάμε χωρίς περιορισμούς.

Αφιέρωμα This is England 
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ | HIGH HOPES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mike Leigh
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 19:00, ΟΠΕΡΑ 2

Στην πυκνοκατοικημένη λίστα βρετανικών ταινιών που περιγράφουν την καθημερινότητα επί πρωθυπουργίας Θάτσερ, η ταινία του Λι κρατά ένα σκήπτρο: Είναι αυτή που ανατέμνει τις τάξεις, με το γνωστό κράμα χιούμορ και πικρίας του δημιουργού, με τρόπο στοχαστικό και ανθρώπινα οικείο. Οι εργατικοί μπροστά και στο κέντρο, κι από δίπλα οι μπουρζουάδες και οι νεόπλουτοι, σιγοβράζουν στο ίδιο αποδεδειγμένα δυσοίωνο καζάνι. Ιστορική συναίσθηση, ανοχή, «βωβή απελπισία», όλα συντονισμένα στον εγγλέζικο χαρακτήρα, συνθέτουν ένα «διπολικό» δράμα κωμικών αναταράξεων που έβαλε μεμιάς στον κινηματογραφικό χάρτη έναν καλλιτέχνη με το κύρος του μελετητή και τη βαρύτητα του ανθρωποκεντρικού.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ | THE ROOM NEXT DOOR (ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Pedro Almodóvar

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 19:30, ΠΑΛΛΑΣ

Η Ίνγκριντ (Τζούλιαν Μουρ) και η Μάρθα (Τίλντα Σουίντον) ήταν στενές φίλες στα νιάτα τους, όταν εργάζονταν μαζί στο ίδιο περιοδικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι περιστάσεις της ζωής τις χώρισαν αφού η Ίνγκριντ έγινε συγγραφέας αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων και η Μάρθα πολεμική ανταποκρίτρια. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια σε μια έντονη, αλλά παράξενα τρυφερή κατάσταση. Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους, ο Αλμοδόβαρ συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της γυναικείας φύσης ως μιας μυστηριακής και ασταμάτητης δύναμης, γεμάτης θάρρος και ενσυναίσθηση απέναντι σε αντιξοότητες. Μια εξαιρετικά εκτελεσμένη ωδή στη φιλία, μια δυνατή επιχειρηματολογία για το δικαίωμα του ατόμου να καθορίζει τη μοίρα του και δήλωση πίστης στη συντροφικότητα ως ελπίδα σε έναν κόσμο που δείχνει να τη χάνει ολοένα και περισσότερο. Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΟ ΣΟΚΤΣΟ | WINTER IN SOKCHO

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Koya Kamura
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Ο χειμώνας έχει φέρει πάλι την ηρεμία στο παράκτιο Σόκτσο και η νεαρή Σούχα επιπλέει στη ρουτίνα της εκτός σεζόν καθημερινότητας. Όταν όμως ένας Γάλλος καλλιτέχνης νοικιάζει τον ξενώνα όπου εργάζεται, η παράξενη έλξη που αναπτύσσεται ανάμεσά τους θα την παρασύρει σε μια διαδρομή αυτοανακάλυψης.  Την ίδια στιγμή, το ατμοσφαιρικό τοπίο μιας πόλης περικυκλωμένης από βουνά και θάλασσα, στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας, μεταμορφώνεται σε ιδανικό σκηνικό για μια μελαγχολική ελεγεία - υποδειγματική διασκευή του ομότιτλου, πολυβραβευμένου μπεστ σέλερ.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΑ | BIRDEATER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jack Clark, Jim Weir

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/2024, 20:00, ΑΣΤΥ

Ένας πανούργος συνδυασμός ταινίας μυστηρίου και αισθηματικού δράματος όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί, εκείνος γλυκός και προστατευτικός, εκείνη ευάλωτη και σαφέστατα συναισθηματικά εξαρτημένη απ’ αυτόν - κάτι που λύνουν με τον πλέον αμφιλεγόμενο τρόπο. Η κοπέλα δέχεται να συμμετάσχει στο bachelor party που σχεδιάζει το αγόρι με τους παιδικούς φίλους του σε απόμερη εξοχική τοποθεσία, όπου μια βραδιά καταχρήσεων θα οδηγήσει τα πάντα εκτός ελέγχου. Η ταινία χτίζει αργά το ρυθμό της για να εκτροχιαστεί από τη μέση και μετά σε ένα παροξυσμικό τριπ, έναν νυχτερινό εφιάλτη στο τέλος του οποίου τίποτα δεν θα είναι όπως νομίζουμε. Ταινία τρόμου; Ναι, αν υποθέσουμε ότι ο μεγαλύτερος τρόμος είναι ο άνθρωπος που στέκει δίπλα σου.

Νύχτες Πρεμιέρας 
BRANDO WITH A GLASS EYE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Antonis Tsonis

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 21:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Αθήνα, Ελλάδα. Ο Λουκάς καταφεύγει στην ένοπλη ληστεία για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του να σπουδάσει την ερμηνευτική Μέθοδο στη Νέα Υόρκη. Η ληστεία πάει κατά διαόλου όμως όταν τραυματίζει τον Ηλία, έναν αθώο περαστικό. Αργότερα τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο για να τον «σωπάσει» για πάντα, αντ’ αυτού όμως γίνονται φίλοι. Μαζί περιηγούνται τις θολές γραμμές της φιλίας και της εξαπάτησης. Δύο απίθανοι φίλοι, βρίσκουν σκοπό ο ένας στην συντροφιά του άλλου. Ο Λουκάς εισάγει τον Ηλία στον κόσμο της Υποκριτικής, τραβώντας τον στα άκρα. Καθώς η οντισιόν πλησιάζει, ο Λουκάς βιώνει το βάρος των πράξεών του. Η επιδίωξή του γίνεται κινητήρια δύναμη, οδηγώντας τον να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και περίπλοκα συναισθήματα που δεν πίστευε ποτέ πως θα αντιμετωπίσει. 

Μουσική & Φιλμ 
BLUR: TO THE END
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Toby L.

Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 21:15, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2 

Ιστορία τεσσάρων φίλων που έτυχε να δημιουργήσουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στον πλανήτη και τώρα σμίγουν ξανά για ένα δισκογραφικό και συναυλιακό comeback, που ίσως να αποτελεί και το ύστερο αντίο τους, το συναισθηματικό αυτό ντοκιμαντέρ μοιάζει με ψυχοθεραπεία. Όχι μόνο για τα μεσήλικα πλέον μέλη των Blur, που αποκαλύπτονται πιο ευάλωτα και δεμένα από ποτέ, αλλά και για τους θεατές, θαυμαστές τους και μη, που πίσω από τα τραγούδια, τις ανέκδοτες διηγήσεις από το παρελθόν και τις τρυφερές στιγμές στο παρόν θα διακρίνουν μια γλυκόπικρη ματιά στο χρόνο που περνά και στα ευεργετικά σημάδια που αφήνει.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/2024, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 1

Δείτε μία από τις βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες - Διαγωνιστικό 
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/2024, 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Οι βραβευμένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, συγκεντρωμένες σε μία προβολή.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΟΝΤΟΤΗΤΑ | ODDITY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Damian McCarthy
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/2024, 22:00, ΑΣΤΟΡ

Σε μια απομονωμένη έπαυλη της ιρλανδικής επαρχίας, μια γυναίκα βρίσκεται μυστηριωδώς δολοφονημένη. Τη νύχτα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ανεξιχνίαστο θάνατό της, η δίδυμη αδερφή της, ένα τυφλό μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι ξέρει ποιος διέπραξε τον φόνο, επισκέπτεται την έπαυλη. Παρέα της έχει μια ανατριχιαστική τελετουργική ξύλινη κούκλα... Ερχόμενη από το πουθενά, χωρίς καθόλου hype, αλλά εξασκώντας μια δαιμόνια χρήση των μηχανισμών που μπορούν να παγώσουν το αίμα και να τρομοκρατήσουν το κοινό μιας αίθουσας, το «Oddity» είναι αυτόματα κλασικό: Μια ταινία τρόμου που παίρνει τα κλισέ του είδους, τα απότομα τινάγματα και τις τακτικές πρόκλησης μικρών σοκ, και τα σερβίρει με τόσο αποτελεσματικό και αριστοτεχνικό τρόπο ώστε κανείς θεατής δεν μπορεί να είναι έτοιμος γι' αυτό που θα συμβεί.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ | I LOVE YOU FOREVER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Cazzie David, Elisa Kalani
Αγοράστε εισιτήρια online 14/10/24, 22:30, ΑΣΤΥ

Πάνω που είχε πάρει απόφαση να μην πιστεύει πλέον στους πρίγκιπες των παραμυθιών και στους τέλειους έρωτες, η νεαρή Μακένζι συναντά στο δρόμο της τον αφοπλιστικά γοητευτικό και σέξι Φιν, ο οποίος της κλέβει εξαρχής την καρδιά. Το μεταξύ τους φλερτ γίνεται σύντομα ειδύλλιο, μήπως όμως πίσω από το φωτογενές χαμόγελο, την παλιομοδίτικη ιπποσύνη και τις διαρκείς επιθέσεις ρομαντισμού του Φιν κρύβεται μια τοξική πτυχή του που δεν θα αργήσει να φανερώσει το μοχθηρό πρόσωπό της; Ακροβατώντας επιδέξια μεταξύ παιχνιδιάρικης κομεντί και ψυχολογικού θρίλερ, το σπιρτόζικο αυτό ντεμπούτο συλλαμβάνει πολύ έξυπνα τα άγχη και τις ανασφάλειες της σημερινής (αντι)ρομαντικής εποχής, δίνοντας ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση στη γνωστή παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι».

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 17 ΟκτωβρίουFinnish Short Films at Irida: Φινλανδικές ταινίες μικρού μήκους στο Irida Visions