30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Το ομορφότερο animation της χρονιάς, ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, ένα ντοκιμαντέρ για τον Χαγιάο Μιγιαζάκι και ο Βασιλιάς Ληρ αλά ιαπωνικά αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Κυριακής 6 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΜΙΓΙΑΖΑΚΙ, ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | MIYAZAKI, SPIRIT OF NATURE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Léo Favier
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 17:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Ένα κομψό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ενός δημιουργού που αναδύθηκε μέσα από τις τρικυμίες του 20ού αιώνα για να φτάσει στην απόλυτη αναγνώριση. Παράλληλα με το σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό και τις συνεντεύξεις συνεργατών κι επιφανών θαυμαστών, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες του για να αναδείξει τις ευθείες γραμμές ανάμεσα σε αυτές και το «πνεύμα της φύσης» που διέπει τη φιλμογραφία του. Όσα δηλαδή μας περιβάλλουν και ορίζουν σύμφωνα με τον ίδιο την ανθρώπινη κατάσταση. Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως για έναν δημιουργό που εμπνέεται από την μεταξύ τους ένταση. Ένα αποκαλυπτικό πορτραίτο για έναν μοναδικό καλλιτέχνη που ανακάλυψε το ελιξίριο της αιώνιας νιότης μεταμορφώνοντας τα όνειρά του σε κινούμενα σχέδια.

Αφιέρωμα This is England 
ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΑΣΑΛΕΥΤΕΣ ΖΩΕΣ | DISTANT VOICES, STILL LIVES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Terence Davies
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 17:00, ΟΠΕΡΑ 1

Βασισμένος σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο Ντέιβις αιχμαλώτισε σε εκθαμβωτικά ταμπλό βιβάν επεισόδια από τη ζωή μιας οικογένειας εργατών στο Λίβερπουλ του ’40 και του ’50, στη σκιά ενός καταπιεστικού πατέρα. Κινηματογραφημένο σε τόνους αποχρωματισμένης σέπιας και διανθισμένο με δημοφιλή τραγούδια της εποχής, συχνά ερμηνευμένα από τους χαρακτήρες και εξαίσια ενσωματωμένα στην αφήγηση, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Βρετανού δημιουργού σύστησε ένα σπάνιο ταλέντο που συνδύαζε λαϊκά μελοδράματα του μεταπολεμικού βρετανικού σινεμά με προσωπικά βιώματα. Με απόηχους από τα Τεχνικόλορ μιούζικαλ, ιδιότυπα ρεαλιστικά, ο Ντέιβις φιλοτέχνησε το πορτρέτο μιας χώρας και μιας εποχής, και συνάμα μια αριστουργηματική σπουδή στη μνήμη – σαν ξεθωριασμένο οικογενειακό άλμπουμ που ακόμα αναβιώνει φαντάσματα του παρελθόντος, μαζί με όλες τις εφήμερες στιγμές πόνου κι ευτυχίας που μοιραία κουβαλούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Γ’

Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Διάρκεια: 79'

Ανάσα / Breath
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 4’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Βίβιαν Παπαγεωργίου / Vivian Papageorgiou

Ένα ταξίδι από τον Παράδεισο στην Γη.

Παππού, Γιαγιά, τι Γίνονται τα Βίντεό μας αφού Πεθάνουμε; / Grandpa, Grandma, What Happens to our Videos after we Die?
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 9’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Νίκη Αρνιακού / Niki Arniakou

Πότε πεθαίνουν τα βίντεο; Όταν ξεχάσουμε την ύπαρξη τους. Πότε πεθαίνουν οι άνθρωποι; Όταν ξεχάσουμε την ύπαρξη τους. Άρα παππού, γιαγιά έχετε πεθάνει 2 φορές. Συγγνώμη, θα επανορθώσω.

The Mushroom Man
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 4’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Πέτρος Νιαμονιτάκης / Petros Niamonitakis

H ταινία αφορά την ζωή ενός αγοριού, γέννηση, σχολείο, φιλίες έρωτες καθημερινή ζωή και θάνατος. Όλα μοιάζουν να είναι προκαθορισμένα. Θα καταφέρει τελικά να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του;

Fatbardha
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 22’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Κίττυ Κεντεζή / Kitty Kentezi

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι της διπλανής πόρτας αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις: τα γηρατειά και τον θάνατο.

Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η Μνήμη Άρχισε να Θυμάται / Farewell: And Suddenly Memory Began to Remember
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 40’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Άντα Πίτσου / Ada Pitsou

Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τούλα Βλαχούτσικου, όταν αρχίζει να χάνει τη μνήμη της, γράφει ένα βιβλίο με ιστορίες για τη μνήμη. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κόρη της κάνει μία ταινία βασισμένη στο βιβλίο και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που την γνώριζαν προσωπικά.

Μουσική & Φιλμ 
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ|ΤΗΝ GENESIS P-ORRIDGE | S|HE IS STILL HER|E - THE OFFICIAL GENESIS P-ORRIDGE DOCUMENTARY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : David Charles Rodrigues
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 18:00, ΑΣΤΥ

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με μια σειρά προσωπικών συζητήσεων (και φυσικά την πρωτοποριακή μουσική των Throbbing Gristle και Psychic TV), o δημιουργός παρουσιάζει ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική, τις ανατρεπτικές ιδέες και το υποσυνείδητο του|της Genesis P-Orridge. Ένα ντοκιμαντέρ - διαλογισμός που περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τις έννοιες του πειραματισμού και της ανακάλυψης, μα πάνω απ' όλα η πρώτη και τελευταία επίσημη εξομολόγηση μιας συγκλονιστικής προσωπικότητας λίγο πριν το βιολογικό της τέλος. Μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που κοίταξε πέρα από το σοκ και το δέος που τρύπησαν την άβυσσο του κομφορμισμού και προσπάθησε να ενώσει την επίγεια εμπειρία της με το σύμπαν, βλέποντας το πέρασμα της από τη Γη σαν μια ενιαία ηχογράφηση. Σαν ένα αναρχικό μανιφέστο διαφύλαξης της ιστορίας των λίγων και προσωπικής ελευθερίας των τολμηρών.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
ΡΑΝ | RAN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ Ι

Η διασημότερη ταινία του Κουροσάουα και αυτή που ενώνει γενιές σινεφίλ στην διάρκεια (κι εντεύθεν) μιας καριέρας έξι δεκαετιών. Μοιάζει απίστευτο, ακόμα και σήμερα, ότι ένας δημιουργός στα 75 του, ύστερα από μια τόσο ταραχώδη ζωή και τέτοια σκαμπανεβάσματα, όχι απλά αποφασίζει μια μεταφορά του σαιξπηρικού «Βασιλιά Λιρ», αλλά την πραγματοποιεί σε αδιανόητα επικές (αισθητικά και οικονομικά) διαστάσεις. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιτεχνικές «επιστροφές» του σινεμά, μια ταινία που συμπαρέσυρε κοινό και κριτική μιλώντας τόσο για τα γηρατειά, την αρχομανία, την εκδίκηση και το νόημα της ζωής, όσο και για μια Ιαπωνία ίσως ποτέ ξανά ανάλογη στο σινεμά. Αξεπέραστη, οικουμενική αισθητική, χειροποίητη κατασκευή στο δειλινό μιας εποχής σινεμά, μνημειώδες σημείο της ιστορίας του μέσου.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ | PORCELAIN WAR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Brendan Bellomo, Slava Leontyev
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/2024, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Κάτω από το βρυχηθμό των μαχητικών αεροπλάνων και τη διαρκή απειλή των βομβαρδισμών, τρεις Ουκρανοί καλλιτέχνες επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα τους και να την υπερασπιστούν με όποιο τρόπο μπορούν, συνεχίζοντας παράλληλα να δημιουργούν για να μην χάσουν ολότελα τον εαυτό τους. Λιγότερο μια ταινία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περισσότερο ένα φιλμ για την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη να αναζητά επίμονα ψήγματα ομορφιάς ακόμα κι εν μέσω καταστροφής, ο «Πόλεμος από Πορσελάνη» αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι εύκολο να σκορπίσεις τον τρόμο ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά εξαιρετικά δύσκολο να τους αφαιρέσεις το πάθος για ζωή. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
FLOW
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gints Zilbalodis
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 19:00, CINOBO OPERA 1

Αν υπήρχε αμφιβολία πως μια ταινία χωρίς λόγια –χωρίς καν ανθρώπινους πρωταγωνιστές– θα μπορούσε να είναι τόσο συναρπαστική και αβίαστα συγκινητική, το «Flow» τη διαλύει οριστικά. Το φιλμ του Ζιλμπαλόντις χτίζει έναν κόσμο στο χείλος της καταστροφής, όταν ένας ανεξήγητος κατακλυσμός παρασύρει σχεδόν τα πάντα. Χάνοντας το καταφύγιό της, μια μοναχική μαύρη γάτα πασχίζει να μείνει στην επιφάνεια και να επιβιώσει σε μια νέα πραγματικότητα, πλημμυρισμένη από ορμητικά νερά, θανάσιμους κινδύνους αλλά και απρόσμενους συμμάχους. Με μόνιμη αίσθηση δέους και πλάνα που ξεχειλίζουν ομορφιά, το καλύτερο animation της χρονιάς είναι ένα μαγευτικό παραμύθι για τη δύναμη αυτο-επούλωσης της φύσης και την ικανότητά της να μετατρέπει το τέλος του κόσμου σε μια νέα αρχή. Επίσημη υποβολή της Λετονίας στην κούρσα του Διεθνούς Όσκαρ.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ Η ΣΑΒΑΝΑ | SAVANNA AND THE MOUNTAIN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Paulo Carneiro
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/2024, 19:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Το Κόβας ντο Μπαρόσο είναι ένα ορεινό χωριό της Πορτογαλίας όπου πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση συμφώνησε με τη βρετανικών συμφερόντων Savvanah Resources στην δημιουργία του μεγαλύτερου λατομείου εξόρυξης λιθίου της Ευρώπης. Το έκαναν με συγχωροχάρτι την οικολογική ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τους ντόπιους, την απίστευτη ιστορία των οποίων αφηγείται η πιο ιδιαίτερη ταινία της φετινής επιλογής. Ένα πανέμορφο υβριδικό ντοκιμαντέρ-αναπαράσταση μιας μικρής επανάστασης, σκηνοθετημένο σε απόλυτη αρμονία με το αναζωογονητικό φυσικό κάλλος της περιοχής, τις τελετουργίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων. Ένα μεστό, απολύτως πολιτικό σχόλιο, δοσμένο με χιούμορ μέσα από μια μπρεχτική ματιά στις παράπλευρες απώλειες του περιβαλλοντισμού των πολυεθνικών και των δελτίων τύπου.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ | NO OTHER LAND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor​
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/2024, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Μια κολεκτίβα ακτιβιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη καταγράφει τον μεθοδικό ξεριζωμό των Αράβων κατοίκων από τους 19 οικισμούς της Μασαφέρ Γιάτα, μιας περιοχής στα όρια της Δυτικής Όχθης. Σε μία απ' τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τις σχέσεις των δύο πλευρών, ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών στέκεται ως μνημείο τολμηρής ερευνητικής δημοσιογραφίας και αποδεικνύει πως η αντικειμενικότητα δεν κρύβεται στο να μην επιλέγεις πλευρά, αλλά στην ιστορική αλήθεια. Παράλληλα, το «No Other Land» προσφέρει μια γεμάτη ένταση, και σε στιγμές σοκαριστική, ματιά που παραμένει κινηματογραφική παρά την αμεσότητα του υλικού της. Βραβείο Κοινού και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ (ΣΥΝ)ΑΓΩΓΗ | BETWEEN THE TEMPLES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nathan Silver
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 20:00, ΑΣΤΥ

Ένα χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του, ο Μπεν νιώθει ότι χάνει την πίστη του και κάθε όρεξη για δουλειά και ζωή. Όταν όμως συναντά ξανά την εκκεντρική δασκάλα μουσικής που είχε στο σχολείο, η σκαμπρόζικη και τρυφερή σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους θα σταθεί καταλυτική. Αυτή η μάλλον φρόνιμη σύνοψη δεν αρκεί για να περιγράψει επαρκώς μια απολαυστικά κυκλοθυμική και ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία που μοιράζεται εκλεκτικές συγγένειες με το «Χάρολντ και Μοντ», το νευρωτικό σινεμά της Ιλέιν Μέι και το πνευματώδες εβραϊκό χιούμορ που πρώτος σύστησε ο Γούντι Άλεν. Ντελιριακή σκηνοθεσία, σπιρτόζικο σενάριο και αξιαγάπητο ζευγάρι πρωταγωνιστών σε μια γλυκύτατη ταινία που επιμένει να αντιμετωπίζουμε καθετί σοβαρό σε αυτήν τη ζωή με τον πιο λυτρωτικά ασόβαρο τρόπο.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ANORA (ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sean Baker
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Με τον πανηγυρικό Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών, ο Σον Μπέικερ ανοίγει την αγκαλιά του σε μία ακόμη παρία του αμερικανικού ονείρου: μια μπριόζα σεξεργάτρια που καταλήγει πρωταγωνίστρια (και θύμα) στο δικό της παραμύθι, όταν γνωρίζει τον πρίγκιπα των ονείρων της στο πρόσωπο ενός κακομαθημένου 20χρονου πλουσιόπαιδου, γόνου ενός Ρώσου ολιγάρχη, και τον παντρεύεται. Όταν το μαθαίνουν όμως οι γονείς του, κανονίζουν ένα ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ προκειμένου να διαλύσουν τον γάμο. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας αθυρόστομος και ατίθασος συνδυασμός της «Σταχτοπούτας» και του «Pretty Woman», μια πειραγμένη κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων και τσακισμένων ονείρων, και ταυτόχρονα ένα love story της συμφοράς, που σταδιακά μετατρέπεται σε εμπειρία αυτογνωσίας και μάθημα ζωής για μια γυναίκα που ήθελε τόσο πολύ να πιστέψει σε κάτι καλύτερο.

Νύχτες Πρεμιέρας 
BLACK DOG
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Guan Hu
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Ένας άντρας που μόλις βγήκε από τη φυλακή επιστρέφει στη γενέτειρά του, μια μεθοριακή κωμόπολη στην κινεζική έρημο Γκόμπι. Όμως τίποτα δεν είναι πια όπως το άφησε. Η πόλη του αργοπεθαίνει, οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν κι ένας ολόκληρος παλιός κόσμος καταρρέει μπροστά στις απαιτήσεις μιας χώρας σε ταχεία τεχνολογική και αναπτυξιακή τροχιά. Καθώς ο ίδιος προσπαθεί μάταια να συμβαδίσει με τη νέα πραγματικότητα, ένας σκύλος γίνεται ξαφνικά ο επιστήθιος φίλος του. Και κάπως έτσι, δύο μοναχικές ψυχές συνυπάρχουν σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας το οποίο μεγεθύνεται σε ένα επικών διαστάσεων δράμα, εντυπωσιακά σκηνοθετημένο και φωτογραφημένο, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. 

Μουσική & Φιλμ 
MOGWAI: Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ | MOGWAI: IF THE STARS HAD A SOUND
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Anthony Crook
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Ξεναγώντας μας στην ιστορία, την πόλη, τις ιδέες και την παραγωγική διαδικασία των Mogwai, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια all-inclusive διαδρομή από τις μουσικές ρίζες του συγκροτήματος μέχρι την ηχογράφηση του δέκατου άλμπουμ τους, στην περίοδο της πανδημίας. Τα ηχοτοπία παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό καθιστούν το ταξίδι διαστρικό. Στη θέση του οδηγού δεν αργούν να περάσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, αφού τα μέλη της μπάντας έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να αφηγηθούν την ιστορία όπως την έζησαν. Ο Άντονι Κρουκ, ένας από τους σταθερούς συνεργάτες τους, αφήνει να εισβάλει στην εικόνα ισόποσα τραχύτητα κι ευαισθησία, φιλοτεχνώντας τελικά ένα αρμοστό μουσικό πορτραίτο, ικανό να χορτάσει τους οπαδούς αλλά και τους πρωτάρηδες του φαινομένου Mogwai.

Αφιέρωμα This is England 
ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ | MONA LISA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Neil Jordan
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 22:00, ΑΣΤΟΡ

Αν οι Βρετανοί πρυτανεύουν σε κάτι στο σινεμά είναι η ικανότητά τους να μπολιάζουν με κοινωνικό ενδιαφέρον πλήθος κινηματογραφικών ειδών. Ο Νιλ Τζόρνταν, στη δεύτερη χρονολογικά ιστορική στιγμή του στα ‘80s, στήνει ένα γκανγκστερικό φιλμ λονδρέζικου υποκόσμου, με όχημα την ιστορία ενός μικροκακοποιού που αναλαμβάνει σωφέρ και σωματοφύλακας μιας πόρνης πολυτελείας για να μπλέξει σε μια ιστορία συμπλοκών και αναπάντητου έρωτα. Ο Τζόρνταν σολάρει σε στιλ και καταγραφή ενός γυαλιστερού και γλοιώδους νυχτερινού κόσμου, ο Μπομπ Χόσκινς μεγαλουργεί στο ρόλο που του χάρισε βραβείο στις Κάννες (και τη μοναδική του οσκαρική υποψηφιότητα), ο Μάικλ Κέιν πλάθει μια αξιομνημόνευτη φιγούρα κακού. Το αποτέλεσμα σφράγισε τη γενιά που το πρωτοείδε, ανέβασε τις μετοχές του εγγλέζικου σινεμά υπερατλαντικά και στέκει αγέρωχο μέχρι σήμερα ως υπόδειγμα νεονουάρ κοινωνικών αντανακλάσεων.

Αφιέρωμα This is England 
RADIO ON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Christopher Petit
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Ένας DJ πηγαίνει με το αυτοκίνητό του από το Λονδίνο στο Μπρίστολ για να ερευνήσει τον μυστηριώδη θάνατο του αδερφού του. Με αυτή τη λιτή πρόφαση ενός road movie μυστηρίου, ο Πέτιτ σκηνοθετεί το μονοπάτι που ενώνει τα βρετανικά ‘70s με τα ‘80s, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη μουσική και ένα λεύκωμα από αλησμόνητες φιγούρες που διασταυρώνουν τις υπαρξιακές τους διαδρομές. Ένα μικρό αριστούργημα, το «Radio On» γίνεται κρίκος μεταξύ του Τζάρμους και του Βέντερς. Ένα οριακό φιλμ, όπως κανένα άλλο πριν ή μετά από αυτό, το οποίο μέσα από την ψυχογεωγραφία μιας αποπροσανατολισμένης γενιάς περιφερόμενης σε αναλογικά κύματα και αστικές λεωφόρους, γεφύρωσε την ηλεκτρονική art rock με το new wave, για να εγκαινιάσει την post-punk εικονογραφία στη μεγάλη οθόνη.           

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ | IT DOESN’T GET ANY BETTER THAN THIS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Rachel Kempf, Nick Toti
Αγοράστε εισιτήρια online 06/10/2024, 22:30, ΑΣΤΥ

Ένα ζευγάρι που αρέσκεται να γυρίζει αυτοσχέδιες ταινίες τρόμου αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε επαρχιακή κωμόπολη των ΗΠΑ με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως σκηνικό για την επόμενη ταινία του. Αν και αρχικά ενθουσιάζονται με όσα ανεξήγητα τούς προσφέρει το νέο σπίτι, μια μέρα θα ανακαλύψουν κάτι που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των πρόσφατων ταινιών τρόμου τείνει να ξεπεράσει την ταμπέλα του νέου «Blair Witch Project» και έχει καπαρώσει πανάξια μια θέση στα καλύτερα found footage φιλμ που έγιναν ποτέ. Στοιχειωτικό, έντονο και ακριβοθώρητο (οι δημιουργοί έχουν απαγορεύσει την προβολή του εκτός κινηματογραφικής αίθουσας), η «όνομα και πράμα» ταινία αποτελεί μια αποστομωτική επίδειξη micro-budget αποτελεσματικότητας και σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ που παίζει στα δάχτυλα τους κανόνες του είδους.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter

H Τελετή Έναρξης των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου