30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου

Μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών διά χειρός Ακίρα Κουροσάουα, η νέα ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ένα βρετανικό διαμάντι του 1980 και δύο κλασικές ταινίες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελούν το πρόγραμμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΑΜΟΥΡΑΪ | SEVEN SAMURAI
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 03/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

H ηρωική ιστορία μιας ομάδας Ρονίν, οι οποίοι προσλαμβάνονται από τους αγρότες ενός μικρού χωριού για να το υπερασπιστούν από επιδρομές ληστών. Απόλυτα αυθεντική στην απεικόνιση μιας ταραγμένης περιόδου, επηρεασμένη εξίσου από το Γουέστερν όσο κι από το ιαπωνικό θέατρο, η πιο ακριβή κινηματογραφική παραγωγή της Ιαπωνίας ως τότε είναι παντοιοτρόπως επικό σινεμά: από τις αξεπέραστες σκηνές μάχης μέχρι τον μαεστρικό χειρισμό των πολυάριθμων χαρακτήρων, συχνά βασισμένων σε ιστορικά πρόσωπα και αποτέλεσμα εξαντλητικής μελέτης από τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη αντοχή, αυτοθυσία και αλληλεγγύη που καθόρισε όσο ελάχιστες άλλες ταινίες το σινεμά δράσης παγκοσμίως, το φιλμ τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για την απαράμιλλη σκηνοθεσία του Κουροσάουα και απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (κοστουμιών και σκηνικών).

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Αυτό που δεν Ήξερε η Μαίρη / What Mary Didn't Know
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

(εκτός διαγωνιστικού / out of competition)

Ένα γαλλικό κρουαζιερόπλοιο με την επιγραφή ΝΕΟRΟΜΑΝΤΙCΑ διασχίζει τη Μεσόγειο. Μια πλωτή Ντίσνεϊλαντ με ηλικιωμένους τουρίστες. Ανάμεσα σε κοκτέιλ και μπουφέδες, η 16χρονη Mary από τη Σουηδία γνωρίζει τον Abdel, ένα σερβιτόρο από την Αλγερία. Κάτω από το μεσοπέλαγο φεγγάρι, μια ερωτική Βαβέλ αποκαλύπτεται που μιλάει μόνο τη γλώσσα των αρχαίων μύθων και αινιγμάτων.

Παρουσία των συντελεστών.
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Cycladic Screenings 
ΓΥΜΝΟ ΦΙΛΙ | THE NAKED KISS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Samuel Fuller
Αγοράστε εισιτήρια online 03/10/24, 20:00, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μια πόρνη θέλει να αλλάξει δρόμο, όμως η μικρή αμερικανική πόλη, οι Αρχές (και οι άνδρες της) δεν την αφήνουν. Θα απαντήσει. Ο Σάμιουελ Φούλερ δεν ήταν ποτέ «καλό παιδί», όμως όταν βγήκε στο ανεξάρτητο κουρμπέτι εξερράγη πραγματικά στις διαστάσεις του. Και τα σκάγια πρέπει να πήραν τους πάντες, καθώς η ταινία, έστω και από το «ανυπόληπτο» μετερίζι του b κυκλώματος, ακτινοβολεί μπροστά από τον καιρό της λέγοντας τα πράγματα ως έχουν. Η πορνεία, η κακοποίηση, η έκτρωση δεν ήταν κουβέντες ούτε για την εποχή του Κένεντι, όπως δεν ήταν και για το σινεμά δεδομένη η πλήρης ανατροπή του γυναικείου προτύπου με μια ενδυνάμωση σχεδόν πρωτόφαντη. Αλήτικο, «κακοραμμένο», camp, επιθετικό σχεδόν συνεχώς, εδώ συντίθεται το σινεμά που τα στούντιο θα καταλάβαιναν χρόνια μετά. Και ο Ντέιβιντ Λιντς κρατούσε τις σημειώσεις του.

Αφιέρωμα This is England 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ | BAD TIMING
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nicolas Roeg
Αγοράστε εισιτήρια online 03/10/24, 21:00, ΟΠΕΡΑ 

Ένα ζευγάρι Αμερικανών επιδίδεται σε ένα σχεδόν βαμπιρικό και εν τέλει καταστροφικό πάθος με φόντο τη Βιέννη. Αυτό που στο χαρτί φαντάζει μάλλον ως μια κοινοτοπία μεταμορφώνεται στα χέρια του Ρεγκ σε έναν αξέχαστο αφηγηματικό λαβύρινθο. Χρησιμοποιώντας το περίτεχνο μοντάζ του, ο σκηνοθέτης του «Μετά τα Μεσάνυχτα» πηγαινοέρχεται σε παρελθόν και παρόν με τρόπο που αφήνει τα γεγονότα του χθες να ρίχνουν τη σκιά τους στο τώρα και φαινομενικά ασήμαντα συμβάντα να αποκτούν απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ τους. Μέσω αυτού του δεξιοτεχνικού ψηφιδωτού, η «Δύναμη της Σάρκας» γίνεται ένα συγκλονιστικό δράμα για τη βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις διαψεύσεις τους, για τις σύνθετες υποθέσεις της ανθρώπινης καρδιάς και την αδυναμία της επιστήμης να τις κατανοήσει και να τις αποκρυπτογραφήσει.

Cycladic Screenings 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ | BEYOND THE VALLEY OF THE DOLLS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  Russ Meyer
Αγοράστε εισιτήρια online 03/10/24, 22:00, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ

Ένας ανεξάρτητος exploitation σκηνοθέτης και ένας παντελώς άπειρος σεναριογράφος (ο τότε ανερχόμενος, λαοφιλής, κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Ίμπερτ!) προσεγγίστηκαν το 1970 από μεγάλο στούντιο προκειμένου να υπογράψουν μια σάτιρα των χολιγουντιανών δραμάτων, η οποία θα αποτελούσε άτυπη συνέχεια στην επιτυχημένη εισπρακτικά «Η Κοιλάδα με τις Κούκλες». Το αποτέλεσμα στάθηκε μια από τις πιο εξωφρενικές cult δημιουργίες όλων των εποχών. Ηθικοπλαστικό μελό, μιούζικαλ, βίαιη σαπουνόπερα και λυσσαλέα παρωδία, η ταινία σκιαγραφεί την έλευση ενός κοριτσίστικου συγκροτήματος σε έναν κόσμο θεάματος, διαφθοράς και παρακμής. Ο Μάγιερ βομβαρδίζει τη sex, drugs & rock 'n' roll οδύσσειά του με φανταχτερά χρώματα και ιλιγγιώδες μοντάζ, τροφοδοτώντας την πλοκή με εξωφρενικές εξελίξεις, και κορυφώνοντας σε ένα αξέχαστο ψυχεδελικό όργιο με πρωταγωνιστές σέξι θηλυκά, παρανοϊκούς crossdressers, δολοπλόκους πορνοστάρ, σαλταρισμένους χίπις και νεοναζί!

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter

Η Σίρσα Ρόναν στα «Χρονικά της Νάρνια» της Γκρέτα ΓκέργουιγκΤρέιλερ «Juror #2»: Η 40ή ταινία του Κλιντ Ίστγουντ στις αίθουσες