30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου

Το ρομαντικό δράμα της χρονιάς με πρωταγωνιστές τους Άντριου Γκάρφιλντ και Φλόρενς Πιου, ο νέος Κιγιόσι Κουροσάουα, ένα θρίλερ που θα φέρει τον Ρέιφ Φάινς στα Όσκαρ και μια σοκαριστική ταινία τρόμου αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Ζ’
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Διάρκεια: 77'

Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν, Όταν η Πόλη Φλέγεται / Pigeons are Dying, When the City is on Fire
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Σταύρος Μαρκουλάκης / Stavros Markoulakis

Eνα βράδυ, δύο αγόρια γνωρίζονται. Το πρωί ένα περιστέρι εγκλωβίζεται μαζί τους. Την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού, όλα τα πλάσματα της πόλης ονειρεύονται να δραπετεύσουν από την πόλη που καίγεται.

Angelo
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Ηλίας Δούλης / Helias Doulis

Στην Αθήνα του 1990, ο Angelo, ένας νεαρός Αλβανός που εργάζεται σε δισκάδικο, είναι πρόθυμος να κάνει μια νέα αρχή. Μια φευγαλέα συνάντηση μ' έναν πελάτη τον παρασύρει σ' έναν παράξενα οικείο κόσμο. Θα του κοστίσει όμως πολύ αυτό;

Honeymoon
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 25’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Άλκι Παπασταθόπουλος / Alkis Papastathopoulos

Η Φαίη, έπειτα από μια τραυματική εμπειρία αστυνομικής βίας, φεύγει από την χώρα και η Σάντρα τη συντροφεύει μέχρι το σταθμό. Σύντομα αντιλαμβάνονται πως το ταξίδι τους δε θα είναι εύκολο καθώς μια τρανσφοβική επίθεση, τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν το λεωφορείο και να μείνουν αποκλεισμένες στην εθνική οδό.

Name Day
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Κώστας Δημητριάδης / Kostas Dimitriadis

Η Αλεξάνδρα βρίσκεται στο σπίτι της, για την συγκέντρωση μετά την κηδεία της μητέρας της. Έχει την ανάγκη να ανακοινώσει στους υπόλοιπους συγγενείς της ότι είναι γυναίκα. Η αντίδρασή τους την τρόμαζε στο παρελθόν. 

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΩΝ | DODES’KA-DEN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 19:00, ΑΣΤΥ

Ούτε το συναίσθημα του Βιτόριο Ντε Σίκα, η ακρίβεια του Ρομπέρτο Ροσελίνι, η πληθωρικότητα του Φεντερίκο Φελίνι ή η ακεραιότητα του Σατιαζίτ Ρέι θα μπορούσαν να προετοιμάσουν για αυτήν εδώ την ταινία. Η πρώτη έγχρωμη δημιουργία του Κουροσάουα, εκθαμβωτικά φωτογραφημένη και φτιαγμένη σε μια κρισιμότατη καμπή της ζωής του, όταν η σχετικότητα –ακόμα και η αξία του– θεωρούνταν αβέβαιες (!), έμελλε να αντιμετωπιστεί ψυχρά από τον κόσμο και δειλά από την κριτική. Ο ίδιος ο Κουροσάουα έφτασε στην απόπειρα αυτοκτονίας, ένα χρόνο μετά την παραγωγή της. Εδώ, ωστόσο, μια σειρά από «στιλιζαρισμένα νατουραλιστικές» βινιέτες γύρω από τη φτώχεια που γδέρνει στα περίχωρα του Τόκιο, προδίδουν ισοβαρώς αγάπη κι απελπισία. Μοναδική περίπτωση ταινίας. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ | ARCHITECTON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Victor Kossakovsky
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/2024, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Μια εκθαμβωτική οπτικοακουστική συμφωνία, προορισμένη να βιωθεί σε μεγάλες οθόνες και σε συνθήκες απόλυτης κινηματογραφικής υποβολής, το επίτευγμα του Κοσακόφσκι είναι ένας άξιος απόγονος του «Koyaanisqatsi». Μέσα από μνημειώδη κατασκευαστικά θαύματα, η ταινία πραγματοποιεί ένα ταξίδι που ενώνει το βαθύ παρελθόν με το παρόν, ως ένα στοχασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το ανεξίτηλο αποτύπωμα του ατόμου στο περιβάλλον του και την ικανότητα της ανθρωπότητας τόσο για το πιο αποστομωτικό επίτευγμα όσο και για την πιο μεγάλη καταστροφή. Θέαμα άκρως εντυπωσιακό, το θαυμαστό αυτό ντοκιμαντέρ είναι ένα ποίημα εικόνων και συνειρμών που προκαλεί δέος.

Νύχτες Πρεμιέρας 
Η ΚΑΘΛΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ | KATHLEEN IS HERE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eva Birthistle
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Νεαρή Ιρλανδή που πέρασε την εφηβεία της μεγαλώνοντας σε ανάδοχες οικογένειες, επιστρέφει στα 18 της στο πατρικό σπίτι που άφησε όταν πέθανε η αλκοολική της μητέρα. Πιάνει δουλειά, βρίσκει συντροφιά και σταδιακά αποκτά φιλικές σχέσεις με την ιδανική οικογένεια της διπλανής πόρτας. Σχέσεις που σταδιακά μετατρέπονται, όμως, σε ανησυχητική εμμονή. Στην καλύτερη παράδοση των γεμάτων κοινωνική ευαισθησία ταινιών του Κεν Λόουτς, το πολλά υποσχόμενο αυτό ντεμπούτο αποφεύγει τις εύκολες κρίσεις προκειμένου να σκιαγραφήσει με κατανόηση το πορτρέτο ενός κοριτσιού που προσπαθεί σπασμωδικά να καταπολεμήσει τη βαθιά μοναξιά και τη σμπαραλιασμένη ζωή του. Την υποδύεται εξαιρετικά μια από τις σταθερά ανερχόμενες νεαρές ηθοποιούς του ιρλανδικού σινεμά. 

Αφιέρωμα This is England 
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ | THE DRAUGHTSMAN'S CONTRACT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Peter Greenaway
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ Ι

Στο μεγάλου μήκους αφηγηματικό ντεμπούτο του (και πρώτη εμβληματική συνάντηση με τον συνθέτη Μάικλ Νάιμαν), ο Γκρίναγουεϊ μάς προσκαλεί σε μια εξοχική έπαυλη στην Αγγλία του 17ου αιώνα κάνοντάς μας συνένοχους σε μια εκκεντρική συμφωνία ανάμεσα σε μια παντρεμένη αριστοκράτισσα και έναν αλαζόνα νεαρό καλλιτέχνη. Εκείνη του αναθέτει να φιλοτεχνήσει μια σειρά από σχέδια της πολυτελούς της οικίας κι αυτός συμφωνεί, με αντάλλαγμα οκτώ λίρες για κάθε πίνακα συνοδευόμενες από τις σεξουαλικές της υπηρεσίες. Εγκαινιάζοντας μια δεκαετία-σύμβολο της sui generis συμβολής του στο βρετανικό σινεμά, ο δημιουργός παραδίδει μια σαρδόνια, ερωτική κι ολότελα αντισυμβατική ζεύξη δράματος εποχής και αστυνομικού μυστηρίου, προορισμένη να ερεθίσει εξίσου τις αισθήσεις και το μυαλό, στοιχειωμένη από την απροσδιόριστη αίσθηση ότι πίσω από κάθε εικαστικά άψογο πλάνο κρύβεται ένα αίνιγμα.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ | WE LIVE IN TIME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : John Crowley
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 19:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Η Φλόρενς Πιου και ο Άντριου Γκάρφιλντ είναι η ψυχή και η καρδιά αυτής της τρυφερής ταινίας, υποδυόμενοι ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο γνωρίζεται με τον πιο απροσδόκητο τρόπο, ερωτεύεται και αποφασίζει να εξερευνήσει την προοπτική ενός ευτυχισμένου κοινού βίου. Όμως η ζωή και μια σοβαρή ασθένεια επιφυλάσσουν άλλα σχέδια γι' αυτούς. Απλώνοντας μια μελαγχολική ρομαντική ιστορία σαν τις σκόρπιες ψηφίδες ενός συγκινητικού παζλ αναμνήσεων, ο σκηνοθέτης του υποψήφιου για τρία Όσκαρ «Brooklyn» υπογράφει μια δραματική κομεντί που κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, συγκεντρώνοντας τις ανεξίτηλες στιγμές που άφησαν πίσω τους δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΑΧΟΡΤΑΓΗ ΝΥΧΤΑ | EAT THE NIGHT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Caroline Poggi, Jonathan Vinel
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Ο Πάμπλο και η Απολίν είναι δύο αδέλφια με σπάνιο συναισθηματικό δέσιμο - ακόμα κι από μακριά επικοινωνούν μέσα από τον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού Darknoon. Όταν όμως ο Πάμπλο ερωτεύεται τον Νάιτ, και μπλέκουν σε μια επικίνδυνη διαμάχη μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες ανατρέπονται. Στη δεύτερη ταινία τους, οι Καρολίν Ποτζί και Τζόναθαν Βινέλ αναζωογονούν θεαματικά την ιστορία ενηλικίωσης και το queer ρομάντσο, κατασκευάζοντας εκ του μηδενός έναν ολάκερο θαυμαστό νέο κόσμο. Μέσα από το επικό σύμπαν ενός διαδραστικού παιχνιδιού, αντίδοτο στη μοναξιά και την πεζή καθημερινότητα, αυτή η ερωτικά φορτισμένη «Αχόρταγη Νύχτα» αντικατοπτρίζει μοναδικά μια ψηφιακή πραγματικότητα στα όρια της επιστημονικής φαντασίας – διαφυγή και παγίδα μαζί για μια ολόκληρη γενιά.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ | GHOST TRAIL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jonathan Millet
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, ο Χαμίντ ζει μια διπλή ζωή ως μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που προσπαθεί να εντοπίσει εγκληματίες πολέμου του απολυταρχικού καθεστώτος της Συρίας. Η τελευταία του αποστολή τον φέρνει στο Στρασβούργο, αντιμέτωπο με τον άνθρωπο που πιστεύει ότι είναι ο πρώην βασανιστής του. Μετέωρος ανάμεσα στη δικαιοσύνη, την προσωπική εκδίκηση και την εμμονή, θα οδηγηθεί μοιραία σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με υπόγειο σασπένς που κόβει ύπουλα την ανάσα και μια μαγνητική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή Αντάμ Μπεσά, η ταινία έναρξης της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών είναι ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με έντονους απόηχους από το αμερικανικό σινεμά του ’70, τους οποίους ο σκηνοθέτης μεταμοσχεύει με χειρουργική ακρίβεια στη ρεαλιστική απεικόνιση μιας ζωής σε εξορία.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΑΧΥΑ | THE RYE HORN
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jaione Camborda
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 21:30, ΑΣΤΟΡ

Σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλικίας στα χρόνια του Φράνκο, η Μαρία εργάζεται σαν μαία, βοηθώντας τις γυναίκες της περιοχής τόσο στη γέννα όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης. Ύστερα από ένα τραγικό γεγονός, βρίσκεται ύποπτη για τον αιφνίδιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας. Η Μαρία θα αναγκαστεί να φύγει κυνηγημένη, σε μια οδύσσεια που θα την οδηγήσει πέρα από τα σύνορα της χώρας, σε ένα ταξίδι με ευκρινή προσανατολισμό την γυναικεία φύση. Το γυναικείο κορμί γίνεται πεδίο μάχης σε ένα φιλμ πραγματικό ποίημα, που χάρισε στη δημιουργό του την κορυφαία διάκριση στο περσινό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Μουσική & Φιλμ 
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ|ΤΗΝ GENESIS P-ORRIDGE | S|HE IS STILL HER|E - THE OFFICIAL GENESIS P-ORRIDGE DOCUMENTARY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : David Charles Rodrigues
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 21:45, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με μια σειρά προσωπικών συζητήσεων (και φυσικά την πρωτοποριακή μουσική των Throbbing Gristle και Psychic TV), o δημιουργός παρουσιάζει ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική, τις ανατρεπτικές ιδέες και το υποσυνείδητο του|της Genesis P-Orridge. Ένα ντοκιμαντέρ - διαλογισμός που περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τις έννοιες του πειραματισμού και της ανακάλυψης, μα πάνω απ' όλα η πρώτη και τελευταία επίσημη εξομολόγηση μιας συγκλονιστικής προσωπικότητας λίγο πριν το βιολογικό της τέλος. Μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που κοίταξε πέρα από το σοκ και το δέος που τρύπησαν την άβυσσο του κομφορμισμού και προσπάθησε να ενώσει την επίγεια εμπειρία της με το σύμπαν, βλέποντας το πέρασμα της από τη Γη σαν μια ενιαία ηχογράφηση. Σαν ένα αναρχικό μανιφέστο διαφύλαξης της ιστορίας των λίγων και προσωπικής ελευθερίας των τολμηρών.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΣΥΝΝΕΦΟ | CLOUD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kiyoshi Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 21:45, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Όταν δελεάζεται από το πόσο μεγάλο και εύκολο κέρδος μπορούν να του αποφέρουν οι μεταπωλήσεις προϊόντων στο διαδίκτυο, ένας νεαρός αρχίζει να ακολουθεί μερικές όχι και τόσο ηθικές οδούς προκειμένου να πλουτίσει. Κι ενώ η ζωή του αλλάζει προς το ανετότερο, θανάσιμες απειλές αρχίζουν να τον περικυκλώνουν. Επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας στο προσεχές Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, η καινούργια δημιουργία του έτερου (και μεταγενέστερου) καταξιωμένου Κουροσάουα στο σινεμά ξεκινά ως ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου, προχωρά σε ένα βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και καταλήγει σε κάτι απρόσμενα μεταφυσικό. Πίσω από όλα αυτά, ωστόσο, κρύβεται μια σκοτεινά ειρωνική προειδοποίηση για την ασυλλόγιστη εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία και τους επικίνδυνους πειρασμούς του σύγχρονου διαδικτυακού κόσμου.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ | CONCLAVE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Berger

Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/24, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Φαβορί για αρκετές υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ, η καινούργια ταινία του ήδη βραβευμένου με χρυσό αγαλματίδιο σκηνοθέτη Έντουαρντ Μπέργκερ («Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο») είναι ένα χορταστικό θρίλερ συνομωσίας και ένα πρώτης τάξης παράδειγμα ψυχαγωγικού σινεμά. Βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Χάρις, η γεμάτη ανατροπές πλοκή εισχωρεί στο Βατικανό για να παρακολουθήσει τις μυστικές διαδικασίες εκλογής Πάπα, όταν ο προηγούμενος πεθαίνει αιφνίδια. Τις διαδικασίες αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Καρδινάλιος Λόρενς, σκαλίζοντας άθελά του μυστικά που πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει για πάντα στο σκοτάδι ή θα φέρει στο φως. Δεξιοτεχνική σκηνοθεσία, σενάριο που επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις, ένας επιβλητικός Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί και ένα «αιρετικό» φινάλε που θα συζητηθεί.

Μετά τα Μεσάνυχτα 
ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ | IN A VIOLENT NATURE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Chris Nash
Αγοράστε εισιτήρια online 10/10/2024, 22:00, ΑΣΤΥ

Ένας μασκοφορεμένος μακελάρης με γάντζο, μια παρέα σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος. Μαντέψτε τι θα μπορούσε να συμβεί. Αν παίρναμε όλες τις slasher ταινίες και τις ξεγυμνώναμε στα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας στο κοινό τις αιμοδιψείς συγκινήσεις που περιμένει, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε με αυτή την ταινία. Μόνο που εδώ, παραδόξως, καραδοκεί μια πονηρή άσκηση στους μηχανισμούς του σινεμά τρόμου η οποία ζητά από το κοινό να παραδεχτεί τις αιμοβόρικες διαθέσεις του και να αφεθεί έπειτα απενοχοποιημένο σε αυτές. Απρόσμενη επιτυχία, με ήδη δρομολογημένη συνέχεια, και μερικές από τις πιο αποστομωτικές σκηνές φρίκης που έχουμε δει, το φιλμ δεν είναι για ευαίσθητα στομάχια. Είναι όμως για μερακλήδες θεατές που πίσω από τις εντυπωσιακές σφαγές θα αναγνωρίσουν μια έξυπνη σπουδή για τα ένστικτά τους.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

Τρέιλερ «Anora»: Ένα από τα φαβορί του 2024 έρχεται στις αίθουσεςΤρέιλερ «Ο Νόμος του Μέρφι»: Ο Άγγελος Φραντζής επιστρέφει μετά την «Ευτυχία» με μία ανατρεπτική κωμωδία