30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου

Μια ιστορία ενηλικίωσης, η ταινία για το πρώτο επεισόδιο του Saturday Night Live που προβλήθηκε ποτέ, ένα αναπάντεχο «Πέρασμα», μία ταινία για τους «Black Keys», το βραβείο καλύτερης ταινίας του Κάρλοβι Βάρι και δύο αριστουργήματα από τους Ακίρα Κουροσάουα και Νίκολας Ρεγκ αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Τρίτης 8 Οκτωβρίου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14/10).

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από  2 - 14 Οκτωβρίου 2024.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Ε’
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/2024, 17:00, ΑΣΤΟΡ
Διάρκεια: 88'

Κυρία Νίτσα / Ms Nitsa
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Νεφέλη Ράπτη / Nefeli Rapti

Η Νίτσα, μια γυναίκα παραιτημένη απ' τη ζωή, προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας της, μιας γυναίκας στης οποίας τη σκιά ζούσε για χρόνια. Προκειμένου να καλύψει το όνειδος της μοναξιάς επινοεί μια πλαστή πραγματικότητα και με τον τρόπο αυτό οδηγείται σε μια μαζοχιστική ικανοποίηση. Ή μήπως όχι;

Τεκτίτης / Tektite
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Σμαράγδα Νιτσοπούλου / Smaragda Nitsopoulou

Ένας μετεωρίτης πέφτει στο σαλόνι ενός επαρχιακού σπιτιού μιας χήρας που δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο του άντρα της. Όσο ο μετεωρίτης κερδίζει έδαφος στην καθημερινότητά της, αυτή και το περιβάλλον της βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της επιλογής της ζωής ή των αναμνήσεων.

Αχέροντας / Acheron
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου / Konstantina Papadopoulou

Η Μαρία και ο Νίκος, παντρεμένοι αλλά εμφανώς αποξενωμένοι, περνάνε το Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο μέσα στη φύση, στον ποταμό Αχέροντα. Κατά την παραμονή τους εκεί, προσπαθούν να βρουν νέες ισορροπίες στη σχέση τους.

numb
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Δέσποινα Κούρτη / Despina Kourti

Η Μαρία ακροβατεί ανάμεσα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός συμμαθητή της, έρχεται πάλι αντιμέτωπη με την απώλεια. Στην προσπάθεια να διαχειριστεί την απουσία, αναζητά τον δικό της τρόπο για να αποχαιρετήσει το αγαπημένο της πρόσωπο.

Η Μεγαλύτερη Μέρα Του Κόσμου / The Longest Day of the World
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 16’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος / Dimitris Charalampopoulos

Ο Έντι έχει μόλις χάσει τη γιαγιά του και την πρώτη του αγάπη. Περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας και σε αυτούς της μνήμης του κατα τη διάρκεια της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου.

Αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα 
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ | THE HIDDEN FORTRESS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Akira Kurosawa
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Δύο ρακένδυτοι στρατιώτες αποφασίζουν με αντάλλαγμα χρυσάφι να βοηθήσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα να περάσουν τα εχθρικά σύνορα, χωρίς να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτός είναι Σαμουράι και αυτή Πριγκίπισσα. Οι «Εφτά Σαμουράι» και το «Γιοζίμπο» έχουν τη (δίκαιη) δόξα, όμως εδώ βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός μιας στιλιστικά ανεξάντλητης φιλμογραφίας. Ελαφρύς τόνος, ιδιοφυής, «καθαρή» δράση που πρακτικά δεν σταματά ποτέ, τρομερές συνθέσεις στα κάδρα και αντίληψη του χρόνου στη διάρκεια του πλάνου, συνθέτουν μια ταινία-λεξικό του πώς κινηματογραφείται η κίνηση, χρησιμοποιείται το τοπίο και μαγνητίζεται το φιλότεχνο βλέμμα. Επίσης, η ταινία που όχι απλά ενέπνευσε στον Τζορτζ Λούκας τον «Πόλεμο των Άστρων» αλλά και τον είδε να δανείζεται ολόκληρα μέρη της πλοκής και αμέτρητες σκηνές για το δικό του διαστημικό έπος.

Αφιέρωμα This is England 
ΘΑ'ΘΕΛΑ ΝΑ'ΣΟΥΝ ΕΔΩ | WISH YOU WERE HERE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: David Leland
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Μικρό εισπρακτικό και καλλιτεχνικό θαύμα στις μέρες του, που προξένησε δικαιολογημένα αίσθηση και σύστησε ένα από τα ωραιότερα ερμηνευτικά ντεμπούτα χάρη στην Έμιλι Λόιντ, η πρώτη (και καλύτερη) σκηνοθετική δουλειά του Ντέιβιντ Λίλαντ μοιάζει με αλλεργική αντίδραση στον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία του mainstream βρετανικού σινεμά απέναντι στον κοινωνικό αναβρασμό της εποχής. Στην καρδιά της, όμως, η ιστορία μιας αθυρόστομης και σεξουαλικά ανήσυχης νεαρής που μεγαλώνει στη δεκαετία του ‘50 σε μια ληθαργική παραθαλάσσια κωμόπολη της Αγγλίας, κρύβει τη μοναχική και απελπισμένη εξέγερση ενός κοριτσιού που παλεύει με τις νεανικές του ορμές, την ίδια ώρα που αναζητά από τον ασφυκτικό κόσμο γύρω της αυτό που στερήθηκε περισσότερο: λίγη αγάπη. Από τα χαμένα διαμάντια των κινηματογραφικών ‘80s που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ | BRIEF HISTORY OF A FAMILY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lin Jianjie
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 19:00, ΑΣΤΥ

Σε ένα έθνος που αναγκάστηκε να μεγαλώνει μοναχοπαίδια, ένα μικροατύχημα ανοίγει την κερκόπορτα μιας μεσοαστικής οικογένειας για να εισβάλει ένα νέο μέλος. Ένα νεαρό αγόρι που αρχικά συστήνεται ως «φίλος», αλλά σταδιακά διεκδικεί όλο και πιο έντονα τη θέση του μοναδικού παιδιού. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό του κίνητρο και ποια θα είναι η αντίδραση του βιολογικού τέκνου απέναντι στον εισβολέα; Σκηνοθετώντας με χειρουργική ακρίβεια που φέρνει αβίαστα στο μυαλό τον πρώιμο Χάνεκε, ο Λιν Ζιανζέ καταφέρνει να ταιριάξει απόλυτα την παράνοια με την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας με ένα επιβλητικό θρίλερ πως οι πιο ανησυχητικές ιστορίες κατοικούν μέσα σε όσα θεωρούμε δεδομένα.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΙΠΙΑ | THE BATTLE FOR LAIKIPIA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Daphne Matziaraki, Peter Murimi
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/2024, 19:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Το κλισέ που λέει πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό βρίσκει στη Λαϊκίπια την απόλυτη εφαρμογή του, αφού η παρατεταμένη ξηρασία ξυπνάει ταξικά πάθη που είχαν σιγήσει για χρόνια. Ένα απ' τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, κι από τα σημαντικότερα πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, έρχεται με τη διπλή υπογραφή της υποψήφιας για Όσκαρ Δάφνης Ματζιαράκη και του πολυβραβευμένου Κενυάτη σκηνοθέτη και παραγωγού Πίτερ Μουρίμι. Υπόδειγμα διαλεκτικής, με φόντο τη συγκλονιστική εικονογράφηση ενός απέραντου καταφυγίου της άγριας φύσης, «Η Μάχη για τη Λαϊκίπια» εξιστορεί τη σύγκρουση εχόντων και μη εχόντων, που δεν διστάζει να ανεβάσει την ένταση καθώς καταγράφει τα μη αναστρέψιμα δεινά της σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Διεθνές Διαγωνιστικό 
ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ | GOOD ONE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: India Donaldson
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 19:30, CINOBO OPERA 1

Η ωριμότητα δεν κερδίζεται με την ηλικία. Αυτό και αρκετά ακόμη μαθήματα από τον κόσμο των μεγάλων θα πάρει η 17χρονη Σαμ κατά τη διάρκεια ενός κάμπινγκ μαζί με δύο χωρισμένους μεσήλικους: τον πατέρα της και τον καλύτερο φίλο του. Κι ενώ το σαββατοκύριακο εναλλάσσεται μεταξύ χαλαρών εξομολογήσεων και πικρόχολων παραδοχών για δύο άντρες οι οποίοι συνειδητοποιούν το προσωπικό τους αδιέξοδο, για το κορίτσι ανοίγει απότομα και αποφασιστικά ο δρόμος προς την ενηλικίωση. Με την υπόκωφη δύναμη, τον ελεγειακό τόνο και την προσεκτική παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το πανέμορφο και οξυδερκές αυτό ντεμπούτο συγκρίνεται, όχι άδικα, με αυτό της σπουδαίας Κέλι Ράιχαρντ. Ταυτόχρονα μας συστήνει στο πρόσωπο της 40χρονης Ίντια Ντόναλντσον μια ταλαντούχα νέα δημιουργό που οφείλουμε στο εξής να έχουμε σοβαρά υπόψη.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΥΠΟΧΩΡΕΙ | NIGHT RECEDES
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Timon Koulmasis​
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 19:30, ΑΣΤΟΡ

«Το Βράδυ Υποχωρεί» αναφέρεται στη συναρπαστική πορεία δύο ιδιαίτερα σημαντικών καλλιτεχνών: του διάσημου Έλληνα γλύπτη Μέμου Μακρή (1913-1993), δημιουργού, μεταξύ άλλων, της περίφημης κεφαλής στην αυλή του Πολυτεχνείου, και της πολυσχιδούς Ζιζής Μακρή (1924-2014), η οποία εκτός από τα ψηφιδωτά και τις ταπισερί ασχολήθηκε επίσης επιτυχώς με το σχέδιο και τη φωτογραφία. Περιφερόμενοι ανάμεσα στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα, το πολυπολιτισμικό μεταπολεμικό Παρίσι και την ψυχροπολεμική Βουδαπέστη, η ζωή τους αντικατοπτρίζει την τέχνη και την ιστορία του 20ού αιώνα, τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις κι απ’ τις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος. Μέσα από τα έργα και τις αναμνήσεις τους, η ταινία επανεξετάζει τα μεγάλα ζητήματα που αντηχούν πάντα έντονα μέσα μας: ουτοπία και ιδεολογία, ολοκληρωτισμός(οι), εξορία κι ελευθερία.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ 
ΜΙΑ ΦΕΥΓΑΛΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΒΑΘΥ | A SUDDEN GLIMPSE TO DEEPER THINGS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mark Cousins
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/2024, 21:00, ΔΑΝΑΟΣ 2

Αφετηρία για τη νέα ταινία του Μαρκ Κάζινς ήταν οι πίνακες της Γουλιελμίνα Μπαρνς-Γκρέιαμ. Μέσα απ' το ιδιοσυγκρασιακό του στυλ, ο σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στη ζωή και το έργο της σημαντικής, αν και όχι ακριβώς διάσημης, Βρετανίδας εικαστικού, διαβάζοντας (με τη βοήθεια της Τίλντα Σουίντον) σελίδες απ' το προσωπικό της ημερολόγιο και αξιοποιώντας μαρτυρίες των γυναικών που στάθηκαν κοντά της. Και τότε ανακύπτει ένα κεντρικό γεγονός, ένα περιστατικό σε κάποιον παγετώνα στην Ελβετία, το οποίο αποκαλύπτει και το πραγματικό θέμα του ντοκιμαντέρ. Ο Κάζινς αναφέρεται στη στιγμή που αλλάζει τα πάντα, που γεννά την τέχνη, ή ξεκλειδώνει την ικανότητά μας να την κατανοήσουμε. Στην αιφνίδια συνειδητοποίηση της ομορφιάς γύρω μας που προσμένει να την ανακαλύψουμε. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Αφιέρωμα This is England 
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ | BAD TIMING
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nicolas Roeg
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 21:30, ΑΣΤΥ

Ένα ζευγάρι Αμερικανών επιδίδεται σε ένα σχεδόν βαμπιρικό και εν τέλει καταστροφικό πάθος με φόντο τη Βιέννη. Αυτό που στο χαρτί φαντάζει μάλλον ως μια κοινοτοπία μεταμορφώνεται στα χέρια του Ρεγκ σε έναν αξέχαστο αφηγηματικό λαβύρινθο. Χρησιμοποιώντας το περίτεχνο μοντάζ του, ο σκηνοθέτης του «Μετά τα Μεσάνυχτα» πηγαινοέρχεται σε παρελθόν και παρόν με τρόπο που αφήνει τα γεγονότα του χθες να ρίχνουν τη σκιά τους στο τώρα και φαινομενικά ασήμαντα συμβάντα να αποκτούν απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ τους. Μέσω αυτού του δεξιοτεχνικού ψηφιδωτού, η «Δύναμη της Σάρκας» γίνεται ένα συγκλονιστικό δράμα για τη βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις διαψεύσεις τους, για τις σύνθετες υποθέσεις της ανθρώπινης καρδιάς και την αδυναμία της επιστήμης να τις κατανοήσει και να τις αποκρυπτογραφήσει.

Νύχτες Πρεμιέρας 
Η ΚΑΘΛΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ | KATHLEEN IS HERE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eva Birthistle
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 21:30, ΑΣΤΟΡ

Νεαρή Ιρλανδή που πέρασε την εφηβεία της μεγαλώνοντας σε ανάδοχες οικογένειες, επιστρέφει στα 18 της στο πατρικό σπίτι που άφησε όταν πέθανε η αλκοολική της μητέρα. Πιάνει δουλειά, βρίσκει συντροφιά και σταδιακά αποκτά φιλικές σχέσεις με την ιδανική οικογένεια της διπλανής πόρτας. Σχέσεις που σταδιακά μετατρέπονται, όμως, σε ανησυχητική εμμονή. Στην καλύτερη παράδοση των γεμάτων κοινωνική ευαισθησία ταινιών του Κεν Λόουτς, το πολλά υποσχόμενο αυτό ντεμπούτο αποφεύγει τις εύκολες κρίσεις προκειμένου να σκιαγραφήσει με κατανόηση το πορτρέτο ενός κοριτσιού που προσπαθεί σπασμωδικά να καταπολεμήσει τη βαθιά μοναξιά και τη σμπαραλιασμένη ζωή του. Την υποδύεται εξαιρετικά μια από τις σταθερά ανερχόμενες νεαρές ηθοποιούς του ιρλανδικού σινεμά. 

Μουσική & Φιλμ 
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BLACK KEYS | THIS IS A FILM ABOUT THE BLACK KEYS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Jeff Dupre
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 21:30, CINOBO ΟΠΕΡΑ 2

Οι Black Keys ήταν από την αρχή μια ποπ ανωμαλία. Ανωμαλία που απέκτησε διαστάσεις φαινομένου κάπου εκεί γύρω στο 2010, όταν και ξεκίνησε μια τετραετία που το ροκ έμοιαζε στις πλάτες τους ξανά ανίκητο φερέφωνο νιότης και επιρροής. Με ακατάπαυστη δισκογράφηση και ανελέητο touring το όνειρο διήρκεσε όσο η αντοχή τους, προτού επιστρέψουν, ίσως και για να σώσουν την σωφροσύνη τους, στις απαρχές τους και το σημερινό status μιας μπάντας που επανέφερε το rock στη διασημότητα, έστω και για 15 λεπτά. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, σ’ ένα ντοκιμαντέρ παρασκηνίων περί μιας… ταινίας που ξεκίνησε indie προτού καταλήξει blockbuster. Τρελός ρυθμός, πολύς ιδρώτας, «απολίτιστη» ροκ διάθεση και arena rock εκπολιτισμός, για ένα έργο που δεν νοείται να χάσει κάθε φαν του εκρηκτικού ντουέτου.

Νύχτες Πρεμιέρας 
SATURDAY NIGHT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jason Reitman
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24. 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1

Ο Τζέισον Ράιτμαν («Τζούνο», «Ραντεβού στον Αέρα») μπαίνει σε μία χρονοκάψουλα που τον μεταφέρει στο βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 1975. Στο στούντιο 8Η του κεντρικού ουρανοξύστη στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, μια ομάδα ασυμβίβαστων κωμικών ετοιμάζουν χωρίς φόβο αλλά με περίσσιο πάθος την πρώτη πράξη μιας διαχρονικά αστείας, απολαυστικά απρόβλεπτης και ελαφρώς αθυρόστομης εξέγερσης κόντρα στο τηλεοπτικό κατεστημένο και σε κάθε πολιτική ορθότητα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη εκπομπή του «Saturday Night Live», ένας σπαρταριστός και ιλιγγιώδης φόρος τιμής περιγράφει σε ζωντανό χρόνο τα 90 χαοτικά λεπτά που οδήγησαν στη γέννηση της σύγχρονης κωμωδίας και την ανάδειξη ενός χρυσωρυχείου ταλέντων που απέδειξε ότι η επανάσταση μπορεί και να παίζει σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Νύχτες Πρεμιέρας 
ΠΕΡΑΣΜΑ | CROSSING
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Levan Akin
Αγοράστε εισιτήρια online 08/10/24, 22:00, CINOBO ΟΠΕΡΑ 1

Ελάχιστες ταινίες κατέχουν πλέον το σπάνιο χάρισμα να κλέβουν καρδιές. Και μια από αυτές είναι το «Crossing»: η συγκινητική περιπλάνηση μιας συνταξιούχου δασκάλας από τη Γεωργία η οποία αποφασίζει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αναζητώντας τα ίχνη της από χρόνια χαμένης τρανς ανιψιάς της. Το γενναιόδωρο βλέμμα του Λεβάν Ακίν («Και Μετά Χορέψαμε») και η αφοπλιστική ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης Μζία Αραμπούλι αγκαλιάζουν με τρυφερότητα την οδύσσεια μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έρχεται από τον παλιό κόσμο για να εφαρμόσει τη συμπόνια, την αποδοχή και την αδιαπραγμάτευτη αγάπη σε μια μοντέρνα εποχή η οποία τα έχει επειγόντως ανάγκη. Βραβείο Teddy της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social mediaFacebook AIFFAIFF InstagramCinemagazine InstagramTiktokTwitter.

Άντριου Γκάρφιλντ και Φλορενς Πιου συνέχισαν να γυρίζουν την ερωτική σκηνή τους μετά το cutΤρέιλερ «Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς»: Η ταινία του Ρασούλοφ ανάμεσα στους οσκαρικούς διεκδικητές