30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Bραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για το τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. 

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Bραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΝΙΚΛΑΣ ΕΝΓΚΣΤΡΟΜ, καλλιτεχνικός διευθυντής του CPH:DOX

ΒΑΛΕΡΙ ΚΟΝΤΑΚΟΣ, ανεξάρτητη σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας
ΑΡΝΙ ΣΕΜΣΡΟΤ, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, πολιτιστική δημοσιογράφος

Η Κριτική Επιτροπή ανέφερε ότι η εντυπωσιάστηκε από την ποικιλία των θεμάτων και την ποιότητα της συνολικής επιλογής και πιστεύει πως όλες οι ταινίες άξιζαν να προβληθούν δημόσια, ακόμη και εκείνη που δεν είχε την ευκαιρία να έχει κοινό.

 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ των Μπάζελ Άντρα, Χαμντάν Μπαλάλ, Γιουβάλ
Αμπραχάμ,
Ρέιτσελ Ζορ | NO OTHER LAND by Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Αυτή η ταινία κατάφερε να μας μεταφέρει σε έναν τόπο και σε μια εποχή, με τρόπο που μας άγγιξε για πολλή ώρα μετά το σβήσιμο των φώτων στην αίθουσα. Οι σκηνοθέτες δημιούργησαν μια καλλιτεχνική και ακτιβιστική συμμαχία, υπερβαίνοντας τις διαφορές και συνεργαζόμενοι για να χτίσουν μια γέφυρα με την οποία θα διασχίσουν την άβυσσο των φαινομενικά ατελείωτων συγκρούσεων».

 

Ειδική Μνεία | Special Mention
ΜΙΑ ΦΕΥΓΑΛΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΒΑΘΥ του Μαρκ Κάζινς | A SUDDEN GLIMPSE TO DEEPER THINGS by Mark Cousins

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Θέλαμε να τιμήσουμε μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης μάς οδηγεί στη δική του καλλιτεχνική διαδρομή της ανακάλυψης μιας άλλης καλλιτέχνιδας, προσφέροντάς μας έτσι μια ματιά στις περίπλοκες συνδέσεις μεταξύ κινηματογράφου και τέχνης».

 

Ειδική Μνεία | Special Mention
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΙΠΙΑ των Δάφνη Ματζιαράκη, Πίτερ Μουρίμι | THE BATTLE FOR LAIKIPIA By Daphne Matziaraki, Peter Murimi

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Επειδή μας έδειξε την πολυπλοκότητα μιας σύγκρουσης γύρω από την αποικιοκρατία και την ταξική πάλη που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να μας δίνει εύκολες λύσεις».

 

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.      

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με  μεγάλο χορηγό τη Nova, πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι αίθουσες που φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ,  ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΑΒΑΝΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΑΛΛΑΣ.

30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»