Ο Μάρτιν Σκορσέζε κοινωνεί το σινεμά των Πάουελ και Πρέσμπεργκερ στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Αν και πρόσφατο, το «Made in England: The Films of Powell and Pressburger» είναι ήδη ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για το σινεμά που γυρίστηκαν ποτέ, όπως θα διαπιστώσετε όταν το παρακολουθήσετε στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κοινωνεί το σινεμά των Πάουελ και Πρέσμπεργκερ στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενθουσιώδες από τον Μάρτιν Σκορσέζε ενώ μιλά για το σινεμά που αγαπά. Και δεν υπάρχει σινεμά που να αγαπά περισσότερο από αυτό των Πάουελ και Πρέσμπεργκερ!

Με συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών τους, χορταστικά αποσπάσματα από τη φιλμογραφία τους και σπάνιο αρχειακό υλικό, ο Σκορσέζε αποτίνει έναν λατρευτικό φόρο τιμής στο έργο των σκηνοθετών που χάρισαν στο βρετανικό σινεμά αριστουργήματα όπως ο «Μαύρος Νάρκισσος», «Τα Κόκκινα Παπούτσια» και το «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου». Παράλληλα, ιχνηλατεί τη βαθιά επιρροή που άσκησαν οι ταινίες τους στη δική του δουλειά και ανακαλεί το χρονικό της προσωπικής του γνωριμίας με τον Πάουελ, σημαδεύοντας με το αυθεντικό του πάθος ένα ντοκιμαντέρ όπου η σινεφιλία έχει τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο.

Το πλήρες πρόγραμμα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ της διοργάνωσης, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στις 18:30, στο “Auditorium Theo Angelopoulos” του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Αθήνα.

 

«Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Μια κορυφαία στιγμή του πολιτικού σινεμά στις 30ές Νύχτες ΠρεμιέραςΜάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμεραλντ Φενέλ