«Ωραίο μου Πλυντήριο»: Ρεσιτάλ Ντάνιελ Ντέι Λιούις στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Η ταινία που σύστησε σε ευρύτερο κοινό έναν από τους μεγαλύτερους των καιρών μας προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «This is England».

«Ωραίο μου Πλυντήριο»: Ρεσιτάλ Ντάνιελ Ντέι Λιούις στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Το αφιέρωμα This is England των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας παρουσιάζει σειρά ταινιών που γυρίστηκαν στη Βρετανία των '80s και επικυρώνουν ότι σε εποχές αντιξοοτήτων το σινεμά αντλεί έμπνευση και οφείλει επαγρύπνηση. Ένα από τα διαμάντια του στέμματος είναι το «Ωραίο μου Πλυντήριο» του αγαπημένου πια, ανερχόμενου τότε Στίβεν Φρίαρς.

Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι αλητήριο Λονδρέζο και καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ-ορόσημο μάς σύστησε την οξυδερκή πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου και το ανεξερεύνητο μέχρι τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος έναν χρόνο μετά τη συμμετοχή του στο εκλεκτό καστ της κατά Ρότζερ Ντόναλντσον εκδοχή της Ανταρσίας του Μπάουντι, θα έβρισκε εδώ τον πρώτο του σημαντικό ρόλο.

Ούτε ξεκάθαρα πολιτική, ούτε στρατευμένη γκέι ιστορία αγάπης, το «Πλυντήριο» αναπαρέστησε έναν κόσμο εσωκλείοντας μια αυθεντική εικόνα της αγγλικής κοινωνίας του '80. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, η δημιουργία του Φρίαρς αναζωπύρωσε το παγκόσμιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον για το βρετανικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού και με τον ήσυχο τρόπο της έσπρωξε ένα βήμα πιο μπροστά μια queer κουλτούρα που μέχρι τότε τηλεγραφούσε ακόμη τα καρδιοχτύπια της από το περιθώριο.

Δείτε τις ταινίες του αφιερώματος «This is England» και αγοράστε εισιτήρια εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια στο aiff.gr και more.com

Η Έμα Τόμσον προστάτευσε την Κέιτ Γουίνσλετ μετά την επιτυχία του «Τιτανικού»30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου